POLITIK 2022-08-31 KL. 11:45

Het debattkväll med många olika åsikter

Av Ronny Karlsson

Den stora politikerdebatten på Kungsbacka teater bjöd på en hel del information och skilda åsikter. Dessutom hettade det till lite grann vid ett par tillfällen.

Het debattkväll med många olika åsikter
Fredrik Hansson (C) var aktiv under kvällen där de nio partierna i kommunfullmäktige debatterade olika ämnen. Foto: Ronny Karlsson.

TV-klipp och nyheter

Debatten pågick i drygt tre timmar. Den första delen handlade om förutbestämda ämnen som företagande, boende och infrastruktur, trygghet och miljö. Partierna fick göra anföranden och sedan fick övriga deltagare chans att bemöta det som sagts.
- God tillgänglighet och bra bemötande är viktigt för våra företag. Vi har i dag en bra planberedskap där vi kan erbjuda företag mark på olika platser. Så ser det inte ut i alla kommuner, menade kommunalrådet Fredrik Hansson (C) när det gäller företagande, men Magdalena Sundqvist höll inte med.
- Vi ser att man måste ha aktiv markpolitik, så det blir lättare för företagaren. Oppositionen är inte alls är så nöjd som Fredrik Hansson verkar vara, sade hon.
Vänsterpartiets Viking Bengtsson använde en sportreferens för att beskriva hur han anser att kommunen sköter kontakten med företagen.
- Ett fotbollslag som inte är på topp kanske tränar lite fel.
Roger Larsson från Kungsbackaborna ville se satsningar i västra delen av kommunen.
- Kungsbacka är en fantastisk kommun. Många vill bo här, men det känns ibland som vi ligger efter. På Onsalahalvön har det inte hänt ett dugg på över 50 år. Det är ingen fråga om en väg inte behövs.
Även frågan om trygghet engagerade och skapade debatt.
- Barn ska få den utbildning de behöver, alla ska kunna göra sig förstådda i skolan eller på sin arbetsplats. Kungsbacka har varit ganska förskonat från våld, men det grova våldet kryper allt närmare. Sådant ska inte förekomma i vårt samhälle, sade Sverigedemokraternas Carita Boulwén.
Monica Neptun (L) menade att Alliansen jobbar med att göra säkerheten bättre i kommunen.
- Badhusparken tycker många är en osäker plats, där kommer vi sätta upp trygghetsbelysning. Sedan ska våra barn kunna gå och cykla säkert till skolan. Vi vill satsa på ordningsvakter vid resecentrum på helgerna. Många känner sig osäkra där.
Magdalena Sundqvist (S) menade att trygghet ofta handlar om grundläggande saker.
- Trygghet är att kunna betala sina räkningar i slutet av månaden, och att ha en bostad som man kan betala. Det måste gälla även om man är ensamstående eller håller på att skilja sig, sade hon.


Magdalena Sundqvist (S), Lisa Andersson (M) och Maria Losman (MP) hade en hel del att diskutera. Foto: Ronny Karlsson.


Omsorgen för funktionshindrade skapade också en hel del debatt. Den frågan dök upp efter paus när det var åskådarnas frågor som togs upp.
- Det är inte dialog utan samverkan som är det viktiga. Samverkan för att kunna vara med och påverka är viktigt, menade Magdalena Sundqvist om hur det ska fungera för de funktionshindrade.
Lisa Andersson (M) svarade:
- För brukare och för de som är utsatta så måste anhöriga få vara med. För oss spelar det ingen roll vem som driver det. För oss är kvalitén det viktiga. Både dialog och samverkan som behövs.
Monica Neptun menade att höstens utvärdering av verksamheten blir viktig för politikerna.
- Som förespråkare för LSS-reformen vill jag säga att den reformen är väldigt viktig. Vi ska få en utvärdering av de besparingar som varit. Då kommer vi se hur det har påverkat. Jag vill inte ha några besparingar här.
Maria Losman var inne på samma linje:
- Vi vill inte dra ner på individ och familjeomsorg. Vi tycker inte det är rimligt med de nedskärningar som gjorts, och vi ligger på gränsen för vad som är lagligt.
Även debatten om friskolor och vinster för privata skolföretag blev het. Här var det många som ville komma till tals.
- Det är en sak om en ekonomisk förening eller en kyrka driver en skola, då har du full insyn. Det är skillnad med ett aktiebolag, ett aktiebolag ska enligt lagen gå med vinst. Vill man ha full demokrati säger man nej till bolagiserade friskolor. Däremot är det helt okej med föräldrakooperativ, sa Viking Bengtsson.
Fredrik Hansson höll inte med.
- Det som kommer bort är att alla företag någon gång startats i liten skala. Vinsterna återinvesteras ofta i företaget, det kostar att växa. IES är ett bra exempel på ett företag som startats av en driftig kvinna.
Carita Boulwén ser också gärna att friskolorna ska få fortsätta att verka.
- Om någon kan utföra jobbet lika bra eller bättre, vad är då problemet? Så länge barnen får sin utbildning så ser jag inte problemet.


Kristdemokraternas Fredrik Kollberg gjorde sin första debatt i det här formatet. Foto: Ronny Karlsson.


Magdalena Sundqvist var noga med att påpeka att man inte vill ha ett förbud mot friskolor.
- Vi är inte emot friskolor, vi är emot att ta ut vinster. När en friskola går i konkurs ska våra skolor stå redo på några veckor. Huvudmannen som är kommunal måste ha en större ersättning än en friskola.
Lisa Andersson ser inga problem med vinsterna, så länge skolorna fungerar bra.
- De som bygger skolan får tjäna pengar, inte de som driver skolan enligt vissa. Skolor som har samma krav på sig och inte får neka elever ska få finnas. De flesta privata skolor är små, till exempel en byskola.
Fredrik Kollberg menade att friskolorna är för barnens bästa och ger alternativ.
- Väldigt få skickar barn till friskolor för att göda ägarna. De skickar barnen dit för att de har behov av sådant som kommunala skolan inte kan erbjuda.
Efter drygt tre timmar rundades debatten av. Partierna lär fortsätta att tycka annorlunda och 11 september bestämmer väljarna vilken politik som ska föras i Kungsbacka de kommande fyra åren.


TV-klipp och nyheter

Ensamarbete på natten skjuts fram
NYHETER 2024-06-24 KL. 09:00
Premium

Ensamarbete på natten skjuts fram

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade
NYHETER 2024-06-24 KL. 07:12

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade

Närboende: "En fruktansvärd smäll"

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar
HANDBOLL 2024-06-23 KL. 17:00
Premium

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar

Bildextra från karriären i klubben

NYHETER 2024-06-23 KL. 15:00

"Tror att det är en ond dröm"

Chock och sorg vid vägkanten i Vallda

Hövdingen talar ut
NYHETER 2024-06-23 KL. 13:00
Premium

Hövdingen talar ut

Anders Thornberg om första halvåret som bas för Halland

Tusentals kryp under sommarfilten
NYHETER 2024-06-22 KL. 16:30
Premium

Tusentals kryp under sommarfilten

Det sjuder av liv i skogsbacken på sommaren

Här bjuder Janne och Stefan upp till dans från flaket
NYHETER 2024-06-21 KL. 18:08
Premium

Här bjuder Janne och Stefan upp till dans från flaket

1 000 personer kom till midsommarfesten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2024-06-24 KL. 14:00
Veckans ros och ris
Premium | SPORT 2024-06-24 KL. 11:00
SOK bemöter kritiken: "Stämmer inte"
Premium | NYHETER 2024-06-24 KL. 09:00
Ensamarbete på natten skjuts fram

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.