Annons

Överklagade - nu skärps utpressarnas straff

Det lönade sig inte att överklaga. Istället för sänkt straff får nu två Kungsbackabor som i januari dömdes till fängelse för bland annat utpressning och grovt vapenbrott se sina straff skärpas.

Nyheter | 28 Juni 2020 07:00

Det lönade sig inte att överklaga. Nu skärper Hovrätten de två utpressarnas straff.

FOTO: Pixabay

De två männen, 37 och 23 år, greps i slutet av oktober förra året efter att de tillsammans med två andra män varit drivande i en större brottshärva.

Drev in påhittade skulder

Kvartetten, som sysslade med narkotika, hade bland annat drivit in påhittade skulder. För att förmå sina ”låntagare” att betala stängde de in sig med dem och utsatte dem för våld och grova vapenhot.

Inblandade i härvan var, förutom 23-åringen och 37-åringen, även en 36-årig Kungsbackabo och en 41-åring från Mölndal. De två senare nöjde sig med straffen de i januari fick av tingsrätten i Varberg – två år och två månaders fängelse, respektive villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst.

Ville ha mildare straff

37-åringen, som dömdes till två år och åtta månaders fängelse, och 23-åringen som fick 18 månaders fängelse, tyckte dock att tingsrätten dömt dem för hårt. Genom att överklaga till hovrätten försökte de få sina straff mildrade och de skadestånd som utdömts sänkta.

I sina överklaganden hävdade de två männen att de var oskyldiga till de grövsta av brotten de dömts för i tingsrätten – utpressning, försök till utpressning, försök till grov utpressning och grovt vapenbrott.

Hovrätten skärper straffen

Åklagaren som åtalat dem var av en helt annan uppfattning. I ett eget överklagande begärde han att de två männens straff istället skulle skärpas.

Nu får han medhåll.

Istället för att lindra straffen skärper Hovrätten för Västra Sverige tingsrättsdomarna, till tre års fängelse för 37-åringen och två års fängelse för 23-åringen.

Domstolen höjer också det skadestånd på 110 000 kronor som 37-åringen ådömts, till 140 000 kronor. 23-åringens begäran om sänkning av det skadestånd på 32 500 kronor han solidariskt med två av sina meddömda ska betala avvisas av hovrätten.

Läs även:

Åtalas för utpressning och grovt vapenbrott

Fängelse för grov utpressning

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Barnen drabbas när corona slår ut ekonomin

Jobb & Pengar Allt fler svenska barn växer upp med minst en vårdnadshavare som har skulder hos Kronofogden. I Kungsbacka är ...

Morddömd nekas prövningsrätt i HD

Nyheter Morddömd 40-åring beviljas inte prövningsrätt i Högsta domstolen. Nu ska han avtjäna sitt 14 år ...

Slog sin fru – döms till fängelse och utvisning

Nyheter Kvinnan frågade om han ville ha vatten. Det blev starten för en utdragen misshandel under vilken den 30-å...
Annons