Annons

Olika villkor i olika områden

I modulhusen i Kläppa hyrs bostäderna ut till både nyanlända och andra, i Tempohusen i Anneberg enbart till nyanlända.
– Det är det som gäller i det tillfälliga bygglovet, säger Christer Kilersjö, vd Eksta.

Bostad | 20 Februari 2021 17:00

Anneberg och Kläppa är de två stora områdena i kommunen där det snabbt byggdes enklare bostäder för att ge nyanlända tak över huvudet.
De första bostäderna byggdes i Kläppa, i kommunens egen regi. Kommunen har också egna modulhus i Anneberg. Villkoren i de olika områdena ser annorlunda ut än i Ekstas områden.
– I de flesta av lägenheterna i modulhusen i Kläppa och Anneberg är det rivningsavtal som löper tillsvidare. De fick kontrakt före det nya bostadsförsörjningsprogrammet som beslutades i maj 2020, säger Johan Burman, fastighetschef i Kungsbacka kommun.
Två tidsbegränsade hyreskontrakt löper däremot ut i områdena under året, och de lägenheterna kommer då att gå till nyanlända som anvisas av Migrationsverket.
– Ett par av lägenheterna används även för andra kommunala bostadsbehov och sex personer som bor i dessa har fått lägenheten via bostadskön, säger Johan Burman.
Byggloven för kommunens flyktinglägenheter löper på fram till den sista december 2026.
– I nuläget har jag inget annat besked om byggnadernas framtid än att de behöver nyttjas fram till dess, säger Johan Burman.

Planprogram för Anneberg

Lägenheterna i tempohusen som Eksta byggt i Anneberg, får enligt det tillfälliga bygglovet enbart hyras ut till nyanlända, och ingår därför inte i den ordinarie bostadskön. Vad som händer med fastigheterna framöver hänger på det planprogram för Anneberg som kommunen just nu. I detaljplanen för området Skårby där de nyanlända bor, talas det om fler hus och villor. Tidsplanen där har halkat lite efter. I nuläget talas det om att handlingarna ska vara klara för samråd under våren i år. Då kan man se de första skisserna på bland annat antal tomter och hur stora de blir.

Läs mer: 

Lyft för nyinflyttade i Anneberg 

Här bor de nyanlända

Fler sovsalar öppnas för nyanlända

Hård debatt om markköp

Köper åkermark trots kritik

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Digitala hjälpmedel ska underlätta på trygghetsboende

Nyheter De boende på Kolla Parkstads trygghetsboende kan snart få nya digitala hjälpmedel till hjälp för att underlä...

Byggskandal gav nya insikter

Jobb & Pengar 2014 hamnade byggbolaget Erlandssons Bygg under ledning av Markus Brink i en rejäl skandal i Varberg med saltade fakturor och ...

45 företag byggde boendet i Särö

Jobb & Pengar Brixlys 18 egna snickare och fyra tjänstemän, 42 underentreprenörer, två utländska underunderentrenörer och 215 miljoner i kostnad – så ...
Annons