Vädret idag
Molnigt
8°C
Prognos mars 21, 2019
dag
Skurar
9°C
 

Fler sovsalar öppnas för nyanlända

Kommunen har tidigare fått kritik för torftigt boende. Arkivbild: Norra Halland

 

 

Villavagnar och tillfälliga bostäder är försenade. Nu tvingas kommunen öppna fler sovsalar för att kunna ta emot nyanlända.

 

Den svåra bostadssituationen gör läget akut och kommunen vädjar till allmänheten om hjälp.

–  Vi har trots upprepade dialoger med Migrationsverket inte fått skjuta på vårt mottagande till dess vi har färdigställda bostäder, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg.

Kommunen gjorde under vintern en upphandling av villavagnar för att lösa 2018 års mottagande av nyanlända. Villavagnarna är försenade, bland annat på grund av att byggloven överklagas och att markberedningen tar längre tid än beräknat. Därför kommer kommunen att behöva öppna upp fler sovsalar för att kunna ge de nya invånarna tak över huvudet.

– Det är beklagligt att det här är det enda vi kan erbjuda, särskilt eftersom det är många barnfamiljer som väntar på att komma till Kungsbacka. Sovsalar är inte ett värdigt boende, säger integrationschef Karin Martinsson.

Bostadsbristen i Kungsbacka har varit stor under många år. Det gör det svårt för kommunen att uppfylla skyldigheten att ordna boende till det antal nyanlända som Länsstyrelsen i Halland har bestämt. Under 2018 ska Kungsbacka kommun ordna boende till 293 nyanlända och även 80 personer som skulle ha tagits emot under 2017. Fram till i somras lyckades kommunen ta emot nyanlända i den takt som lagen kräver. Efter sommaren har kommunen inte lyckats erbjuda boende i samma takt längre, vilket innebär att kommunen nu på kort tid måste ta emot ett stort antal. Det rör sig om ca 100 personer under perioden oktober till december 2018 och därefter cirka 20 personer per månad.

För att klara mottagandet av anvisade nyanlända måste kommunen hitta tillfälliga lösningar och tittar därför på olika lokaler som kan anpassas. Lokalerna ska fungera utifrån hälsa, hygien, matlagningsmöjligheter, brandsäkerhet, ventilation med mera. I första hand är det kommunens egna lokaler som inte används för någon verksamhet som är aktuella, men det kan också handla om lokaler där det idag bedrivs någon form av verksamhet.

– Vi kommer att hålla dialog med de eventuella verksamheter som berörs, säger Karin Martinsson.

Om man har utrymme för en inneboende eller vill hyra ut exempelvis ett Attefallshus vill Kungsbacka kommun komma i kontakt med dig.

 

 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 19 mars

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

Kl 12 Sång till lunch i Släps kyrka med manskören Gubbröra under ledning av Maria Blåberg. Därefter lunch i församlingshemmet.

 Kl 12–13. Tisdagsträff i Varlakyrkan,...

Läs Mer

Så här funkar eNH!