Oklart om utökad provtagning
Ändamålsenlig testning före jakt på siffror. Så låter det en vecka efter att Folkhälsomyndigheten gick ut med att alla ska kunna testas oavsett nivå på symtom.
– Vi har ingen allmän testning ännu, säger distriktsläkare Jenny Signelid på Kolla vårdcentral.
Under Folkhälsomyndighetens presskonferens den 20 maj sa testkoordinator, Harriet Wallberg, att alla med medicinsk indikation som överensstämmer med covid-19 ska kunna kontakta vårdcentral och provtas, även om man inte är så sjuk att behov av sjukhusvård föreligger. Men i Halland är något sådant inte aktuellt.
– Prov bör tas på patient med symtom som beskrivits som covid-19, om patienten är i behov av slutenvård, boende på institutioner, eller om patienten har en sjukdomsbild där läkaren bedömer att diagnos har betydelse för handläggningen. Man ska alltså inte tolka det som att man vid lindriga symtom ska söka vårdcentralen för provtagning, säger Maria Löfgren som är smittskyddsläkare på regionen.
Prov efter behov
En vecka senare har dessutom ordvalen förändrats något. När Folkhälsomyndigheten höll presskonferens i tisdags, pratades det mer om ändamålsenlig provtagning utefter syfte och behov – och att detta måste föregå målet om att uppnå olika siffertal i testningen.
Maria Löfgren ser dock att det finns ett större behov av att testa personal som jobbar inom vård och omsorg.
– För att möta detta har regionen ett stort arbete med att förbättra flödet, och allt talar för att detta kan vara på plats och igång redan nästa vecka. Utöver detta så pågår även ett arbete för att säkerställa möjlighet till provtagning för prioritetsgrupp tre, personer med samhällsviktiga funktioner. Och detta kommer ytterligare att öka provtagningsmängden, säger hon.
Få som söker vårdcentral
På Kolla vårdcentral i Kungsbacka är det för tillfället inget större tryck från personer som vill testa sig.
– Vi har än så länge ingen allmän testning utan provtar patienter där det har betydelse för handläggningen samt personal inom hälso- och sjukvård och omsorg. De som är svårt sjuka och är aktuella för inläggning provtas på sjukhuset. Annars är den uppmaning vi har att man ska stanna hemma om man är sjuk, det är det allra viktigaste för att förhindra smittspridning, säger distriktsläkare Jenny Signelid.
Så det har inte varit tal om att utöka testningen?
– Från den 1 juni ska det inrättas nya stationer för testning. Det talas om Halmstad, Varberg, och möjligen Kungsbacka, men det vet vi inte. Vad vi vet och redan har börjat med är att vi har utökat testningen av personal inom vården. Men vi kommer att veta ännu mer nästa vecka, säger verksamhetschef Katarina Samskog.
Men är det många i övrigt som hör av sig och vill bli testade?
– För tillfället är det inte så många men vi har haft perioder då många hört av sig med frågor kring provtagning, säger distriktssköterska Hanna Hansson.
Jenny Signelid, Katarina Samskog, och Hanna Hansson, på vårdcentralen i Kolla ser redan en utökad testning av vårdpersonal.
Vaga besked om samhällsviktig personal
En grupp som enligt regionen ska testas mer framöver är prioritetsgrupp 3 – vilken inkluderar samhällsviktig personal. Och där är det delvis upp till kommunerna att definiera. Men exakt vilka yrken som ingår kan kommunens säkerhets- och beredskapschef Lotta Blomqvist inte säga.
– Det är omöjligt att ge ett rakt svar på den frågan. Där finns en lista från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som vi följer, och den kommer i ny uppdatering på måndag nästa vecka. Sedan finns det prioriteringar inom grupp 3, men det jag kan säga är att vi prioriterar dem som möter riskgrupper i sina jobb. Och där ska vi utöka kapaciteten, säger Lotta Blomqvist.