NYHETER 2021-06-24 KL. 11:55

Vädjar om hjälp att rädda havsnejonögat

Har du koll på var laxen brukar leka om hösten? Ge dig dit redan nu, så kanske du även får se spelet kring det ovanliga havsnejonögats reproduktion. Glöm bara inte att ta med dig polariserande glasögon. Den märkliga varelsen är nämligen väl kamouflerad, fastän den är meterlång.

Vädjar om hjälp att rädda havsnejonögat

TV-klipp och nyheter

Det är Länsstyrelsen i Halland som uppmanar alla länsbor att hålla ögonen öppna i jakten på havsnejonögat. Arten är på utdöende i Sverige och nu ska dess förekomst kartläggas mer noga än tidigare. För att klara uppdraget behöver länsstyrelsen ta allmänheten till hjälp.

På stark tillbakagång


Den som ser havsnejonögon leka uppmanas att inte störa fisken utan hålla sig på behörigt avstånd och bara titta på den från land. Observationen kan därefter med fördel mailas in till länsstyrelsen.

Att länsstyrelsen får bättre koll på den ovanliga fiskens utbredning är viktigt. Arten är på mycket stark tillbakagång.

Halland är det svenska län där havsnejonögat är vanligast. År 2008 indikerade en inventering att vi hade 500 – 1 000 lekande havsnejonögon i våra vatten. Vid en liknande inventering som gjordes under 2018 och 2019 uppskattades antalet till färre än 100 individer.

Sugmun med vassa gaddar


För att fisken inte helt ska dö ut måste åtgärder vidtas. Inte bara för havsnejonögats skull. Där havsnejonögat trivs har även en rad andra känsliga vattenlevande varelser goda livsbetingelser. Så att havsnejonögat försvinner utgör en varning för att även ett antal andra arter kan vara på väg att bli hotade.

Havsnejonögat är en fiskart som inte liknar många andra. Vid en hastig blick ser den ut som en ål, ungefär. Men dess stora sugmun, som är full av vassa gaddar, skiljer den från de flesta andra fiskar.

Parasiterar på annan fisk


Att den lever större delen av sitt liv som larv och fullt utvecklad parasiterar på andra fiskar genom att bita sig fast på dem och äta av dem med sin vassa tunga gör den inte mindre märklig.

På flera håll i världen är den vanligt förekommande. Men i Sverige är havsnejonögat, som vandrade in till Europa från Nordamerika för cirka 300 000 år sedan, snart ett minne blott.

Orsakerna är flera. För det första måste den lämnas ifred nedströms i sedimentet i de vattendrag där den föds, under de 5-7 år som den växer och befinner sig i larvstadiet. Fullt utvecklad måste havsnejonögat därefter inte bara ha tillräckligt med fisk att ¤ta av i havet. Den behöver även fria vandringsvägar till sina lekplatser.

Vattenkraft och utfiskning


Vattenkraften ställer till stora problem för havsnejonögat. Vattenregleringarna spolar inte bara bort de sediment där den märkliga fisken växer upp, som larv. De stänger även av vandringslederna till havsnejonögats viktiga lekplatser.

Samtidigt gör utfiskningen av havet det allt svårare för havsnejonögat att hitta de stora bytesfiskar den behöver för att kunna livnära sig under de tre år den lever som frisimmande parasit.

Finns i Kungsbackatrakten


Kungsbackaån, Rolfsån, Säfveån, Löftaån och Viskan är de vattendrag i Kungsbackatrakten där man troligast kan få se en skymt av den ovanliga varelsen.

I dagsläget syns arten säkrast i samma vattendrag som laxen leker i. Men den kan även förekomma på andra ställen. För att man ska vara säker på att kunna se den väl kamouflerade fisken kan det vara bra att ta med sig ett par polariserande glasögon.

Från Högvadsån och Viskan har flera observationer om lekande havsnejonögon redan rapporterats in till länsstyrelsen. Observationer från andra vattendrag kan mailas till elisabeth.thysell@lansstyrelsen.se

TV-klipp och nyheter

Veckans ros och ris
NYHETER 2024-06-24 KL. 14:00

Veckans ros och ris

Ensamarbete på natten skjuts fram
NYHETER 2024-06-24 KL. 09:00
Premium

Ensamarbete på natten skjuts fram

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade
NYHETER 2024-06-24 KL. 07:12

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade

Närboende: "En fruktansvärd smäll"

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar
HANDBOLL 2024-06-23 KL. 17:00
Premium

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar

Bildextra från karriären i klubben

NYHETER 2024-06-23 KL. 15:00

"Tror att det är en ond dröm"

Chock och sorg vid vägkanten i Vallda

Hövdingen talar ut
NYHETER 2024-06-23 KL. 13:00
Premium

Hövdingen talar ut

Anders Thornberg om första halvåret som bas för Halland

Tusentals kryp under sommarfilten
NYHETER 2024-06-22 KL. 16:30
Premium

Tusentals kryp under sommarfilten

Det sjuder av liv i skogsbacken på sommaren

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-06-24 KL. 19:30
Kul bland djur och natur i Stättared
NYHETER 2024-06-24 KL. 14:00
Veckans ros och ris
Premium | SPORT 2024-06-24 KL. 11:00
SOK bemöter kritiken: "Stämmer inte"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.