Kungsbacka kommuns invånare har åsikter, som nu ska samlas in. Elva ungdomar ska agera kommunutvecklare och prata med invånarna kring några på förhand utvalda kommunala utvecklingsprojekt.
Var tredje år genomförs den så kallade Luppen i Kungsbackas högstadie- och gymnasieskolor. Luppen står för Lokal uppföljning av ungdomspolitiken och är en enkät där ungdomarna får möjlighet att förmedla bilden av sin livssituation. Den senaste undersökningen gjordes förra året.
– Barn och ungas perspektiv behövs i kommunala beslutsprocesser. Även om underlag såsom Luppen ger en viss förståelse finns också behov av kvalitativ fördjupning i form av dialog med unga kring deras syn på olika samhällsfrågor, säger Jacob Leuchovius, utvecklare på Kultur & Fritid, i ett pressmeddelande.
Därför ska nu elva ungdomar agera kommunutvecklare. Uppdraget är att arbeta med invånardialog och sträcker sig från den 17 juni till den 5 juli.
– Syftet med det här är att låta unga personer bidra med sin kunskap och sina perspektiv kring vilka tankar, idéer samt åsikter kommunens invånare har om de olika samhällsutmaningar som Kungsbacka står inför, säger Jacob Leuchovius.
De elva ungdomarna kommer att arbeta med sex prioriterade frågor. Bland annat om vad unga tänker om sin framtid och hur gymnasieskolorna i Kungsbacka ska locka fler elever.
– Vi vill få kunskap om hur vi på bästa sätt ska marknadsföra våra gymnasieskolor på sociala medier för att locka blivande gymnasieelever. Kommunutvecklarna gör en marknadsanalys av profilering och tar fram rekommendationer angående marknadsföring, säger Jacob Leuchovius i pressmeddelandet.
Resultatet av arbete kommer att sammanställas i en rapport under hösten.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.