Av Kristian Alm
Är det Sveriges minsta bebodda ö? Lillemor Olsson och Thomas Bernhardtz har skapat sig ett litet paradis ute i Svintjärnen alldeles vid gränsen mellan Kungsbacka och Mölndal.
Namnet på den lilla sjön är förstås inte så väldigt romantiskt.
– Det kommer av att man förr i tiden dumpade döda grisar som drabbats av svinpest i tjärnen, berättar Thomas Bernhardtz när han visar runt på den lilla ön, som rymmer ett bostadshus, ett litet gästhus och en charmig spabyggnad med bastu och bubbelbad.
Så mycket tomt blir det inte över, hela klippön är bara 600 kvadratmeter! Enligt boken Sveriges öar av Varbergsförfattaren Anders Källgård är den minsta åretruntbebodda ön han hittat på 700 kvadratmeter, så kanske är detta nytt rekord?
Fast då krävs det att Thomas och Lillemor gör en vindbrygga som går att hissa upp, för Källgårds kriterier för en äkta ö innebär att man inte ska kunna ta sig dit via bro.....
Skulpturer
Och idag går det alltså en liten brygga ut till ön. Halvvägs ut välkomnas man av en elegant skulptur, starkt inspirerad av italienaren Giacometti. Inne i huset finns flera skapelser i samma stil.
– Jag har jobbat med rörläggning, så jag har använt kopparrör som jag smält och format, säger Thomas Bernhardtz.
Att han har förmågan att skapa med händerna är inget som förvånar när paret visar runt i huset. Det är en labyrint av olika halvplan och trappor, sedan Thomas byggt till och byggt om för att på liten yta skapa vardagsrum och sovrum i huset som stått där i snart 100 år.
Och kreativitet delar han med hustrun Lillemor Olsson. Hon är före detta dansare, skådespelare och revyartist, som debuterade på Folkan i Stockholm 1973 med bland annat Stig Järrel, och under 90-talet var en i revygänget runt Hagge Geigert i Göteborg.
Oväntat par
Rörläggare och revyartist – kanske ett lite oväntat par?
– Vi träffades på Billingehus 1992. Jag var singel då och reste runt i Sverige som assistent till en fotograf. På kvällen satt jag själv i restaurangen, men längre bort var det ett gäng gubbar på konferens, berättar Lillemor.
– Jag ville vara ifred, och bad servitrisen om ett glas champagne och traktens lokaltidningar. Så jag satt gömd bakom tidningarna och smuttade på champagnen när en gubbe gick förbi....
Tydligen var det något som slog an, för Lillemor erbjöd honom att slå sig ner vid bordet. Det klickade, och efter ett par träffar och en flott middag med hummer och champagne i Thomas lägenhet i Göteborg blev de ett par.
Våren 1998 var de lite sugna på ett sommarhus när de fick syn på en radannons i GP: Hus på egen ö till salu.
Den låg i Svintjärnen strax över gränsen till Kungsbacka, och bara en kort bit från Östra Ingsjön där Thomas familj haft sommarhus under hans uppväxt.
– Vi åkte ner direkt och var enda spekulanten.
Det blev affär, och några år senare bestämde de sig för att flytta till ön permanent.
Ombyggt
Huset var byggt för 100 år sedan och fullt användbart med egen brunn och egen avloppsrening. Men en händig person som Thomas såg massor av möjligheter att förbättra och skapa nytt. Idag är huset så som de vill ha det, med plats för vänner och släkt att sova över, badbrygga, liten eka, terrass med utsikt över sjön...
– Vi har det oförskämt bra här, konstaterar Lillemor Olsson.
Thomas Bernhardtz har själv byggt till huset och skapat en ny matplats och vardagsrum.
Grannarna runt sjön har blivit goda vänner, och det har varit många fester inom paddelavstånd från varandra. På tal om paddel, ett av husen tvärs över sjön kan bara nås via flotte, det finns ingen väg dit!
Sedan några år är de pensionärer, njuter av ledigheten och har köpt en husbil för utflykter runt om i Sverige, gärna med närheten till en golfbana.
Men vintermörkret undviker de – fem månader om året tillbringar de i en hyrd lägenhet på Teneriffa. Där blir det mer golf, vandringar, utflykter och värme innan de återvänder till sin ö igen på våren.
Och ska det fortsätta.
– De får bära ut oss härifrån!
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.