NYHETER 2021-10-06 KL. 10:00

Svårt hitta rätt utgångspris för villor

Bostadsmarknaden har varit glödhet det senaste året och det har varit svårt att hitta rätt nivå på utgångspriset. Budgivning har drivit upp priserna runt en halv miljon vad gäller villapriserna.

Svårt hitta rätt utgångspris för villor

Daniel Magnusson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån Kungsbacka, håller med om att slutpriset vid en villaförsäljning ofta hamnat tio procent över utgångspriset.

– Det har varit betydligt mer ibland men det är ett snitt. Efter sommaren 2020 var det så brant prisuppgång att det var svårt att ta in. Speciellt under förra hösten och fram till påsk i år. När det rusar så mycket är det svårt att hinna med och hitta rätt nivå på utgångspriset, säger han.

Även innan bostadsmarknaden skenade blev det ibland budgivning men inte alls på samma nivå som varit nu.

– För att få en bra upplevelse för säljaren med flyt i affären är det att föredra att utgångspriset ligger i den nedre delen av värderingsintervallen. Till exempel om du tror att en villa kommer att säljas för 5 miljoner, går du ut på 4,8 men hoppas på 5,1 miljoner kronor, säger Daniel Magnusson.

Hur går budgivningen till?

– Vi jobbar mycket med mobilt bank-id och köparen lägger bud via länk eller hemsidan. Mäklaren stämmer av köparens första bud och kollar så att det finns lånelöfte och så vidare, säger Daniel Magnusson.

När det varit så stor efterfrågan har det generellt varit fler budgivare involverade än tidigare vid en försäljning. Och de har lagt högre bud.

– En vanlig takt vid budgivning är att köparen höjer med 25-50 000 kronor. Nu har det varit vanligt med höjningar på 100 000 kronor. Om man har hittat sitt drömhus vill man säkra hem affären.

Många objekt säljs också på förhand innan visning? Hur vanligt är det?

– Det är relativt vanligt. Vi jobbar med vår egen hemsida, samlar intresseanmälningar och bjuder in till en förhandsvisning innan det går ut på marknaden. Av de senaste 100 försäljningarna nådde 47 aldrig Hemnet om man tittar på det som såldes från april, maj, juni, juli i år.

Daniel upplever att det som gjort Kungsbacka så populärt den senaste tiden är en större vilja att pendla.

– Många jobbar hemifrån och kan tänka sig att pendla lite längre när man väl åker till jobbet. Det har gjort att efterfrågan i Kungsbacka ökat. Vi ser att de som inte kunde tänka sig söder om Kullavik förut kan tänka sig Onsala nu. Efter sommaren verkar det hårda trycket på bostadsmarknaden ha stabiliserats. Det gäller även prissättningen.

– Det vi kan se efter sommaren är att utgångspriser har justerats uppåt och det är inte alltid budgivning längre eftersom man går ut högre än tidigare. Vi har också flera bostäder som inte säljs med en gång. Jag tror att vi har hittat den nya prisnivån och tror inte på någon drastisk ökning om inte utbudet blir extremt lågt. Just nu efter sommaren har vi ett rekordlågt utbud. Många har tagit steget och sålt under våren. Nu har vi 77 bostäder till salu jämfört med 100–120 bostäder som det normalt brukar vara.

Vad säger kunderna om situationen?

– Kring prisutvecklingen är det många som känner att det gått upp mycket men samtidigt tror man inte på någon nergång. Det handlar om att möta marknaden. Jag tror inte att efterfrågan kommer att minska i förhållande till utbudet men tror att det planar ut och att man vänjer sig vid den nya prisnivån, säger Daniel Magnusson.

 

Läs mer: Budgivning får bostadspriserna att skena

Fler nyheter här

Strid om förfallna stugor
NYHETER 2021-10-18 KL. 06:45

Strid om förfallna stugor

Känd fastighetsägare hotas av viten om han inte river

Upplagt för en seriefinal
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 18:10

Upplagt för en seriefinal

Målfabriken, del 9: Åsa IF
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 11:30

Målfabriken, del 9: Åsa IF

"Det är en styrka att vi inte förlitar oss på en spelare"

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson
FOTBOLL 2021-10-15 KL. 21:00

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson

"Om man skjuter när målvakten inte är beredd på det brukar det bli bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-10-17 KL. 19:53
Ett steg i rätt riktning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.