Stor utsatthet för smitta i trånga bilar
Trafiklärare är den yrkesgrupp som löper störst risk att drabbas hårt av covid-19. Risken att de blir svårt sjuka är närmare tre gånger högre än för andra yrken, enligt en studie.
– Vi har varit väldigt medvetna och gjort allt, allt, allt för att skydda oss, säger Petra Verdin Wiking, trafiklärare vid Bengtssons trafikskola.
Petra Verdin Wiking är trafiklärare på Bengtssons trafikskola i innerstaden. Under lektionerna är det munskydd som gäller, för såväl elev som lärare, sedan slutet av förra sommaren.
Det var tidigare i våras som Centrum för arbets- och miljömedicin, CAMM, släppte en studie som visade vilka yrkesgrupper som varit mest representerade på sjukhusens covidavdelningar förra året. På topplistan återfinns föga förvånande olika grupper inom vården, som läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, tandläkare och naprapater. De har sällskap på listan av andra kategorier som möter många människor i sina arbeten, såsom fritidsledare, pastorer och poliser.
Högst upp på listan, med 2,72 gånger högre risk än den arbetande befolkningen i allmänhet, hittar man trafikskollärarna. Deras arbetsdagar består till stor del av att sitta bredvid övningskörande elever i bilar, en situation som omöjliggör ett säkerhetsavstånd på två meter.
– Vi sitter en halvmeter från våra elever och har åtta, tio lektioner om dagen. En lektion är minst 45 minuter så vi sitter ju länge nära varandra, säger Petra Verdin Wiking.
Även innan den här studien, och andra studier som dragit liknande slutsatser, förstod Petra och hennes kollegor att deras arbete innebär risker.
– Det har vi sagt redan från början. Vi jobbar med ungdomar, kanske vissa som blivit smittade utan att vara medvetna om det. Vi har verkligen jobbat hårt för att göra det så säkert som möjligt.
Tidiga med munskydd
Med detta i åtanke har hygien- och säkerhetsrutinerna på Bengtssons trafikskola varit rigorösa sedan en lång tid tillbaka. Eleverna tvättar och spritar sig innan de hoppar in i bilen, det finns handskar att tillgå och de delar av bilarna man rör vid spritas mellan varje lektion. Man var tidigt ute med att ställa krav på munskydd. Sedan sensommaren förra året har både elever och trafiklärare munskydd, ibland även visir.
– Och så har vi förstås varit väldigt noga med att man ska stanna hemma om man är minsta krasslig. Eleverna har varit fantastiska på att sköta det, säger Petra Verdin Wiking.
Och de noggranna rutinerna har visat sig funka. Av de åtta trafiklärarna på Bengtssons trafikskola har bara en haft bekräftad covid-19, och det var under sommarsemestern. Ingen har smittats på jobbet.
– Peppar peppar, så har det gått bra hittills, säger Petra.
Hur påverkar det här er arbetsmiljö?
– Man vänjer sig väldigt snabbt, men självklart finns det en oro, det finns det alltid. Det har varit ett rätt jobbigt år. Förra våren trodde vi nästan inte att vi skulle kunna fortsätta jobba, men det har ändå fungerat. Det handlar om att alla sköter sig.
Situationen, kombinerat med att många unga känt att de under pandemin haft tid att satsa på att ta körkort, har gjort att köerna har ökat det senaste året.
– Är vi minsta lilla dåliga måste vi stanna hemma i flera dagar i väntan på covid-test, så då får man avboka några dagar. Vi försöker att hjälpa varandra men det kan bli lite längre väntetider.
Nu börjar trafiklärarna på Bengtssons trafikskola, liksom övriga allmänheten, att se ljuset i tunneln. Inom en inte oöverskådlig framtid kan undervisningen förhoppningsvis återgå till det normala.
– Nu är man så van vid de här ritualerna. Jag träffade en elev på stan här om veckan som hälsade, och jag fick titta till en extra gång. Jag hade ju aldrig sett människan utan munskydd. Så det ska bli skönt när det blir som vanligt igen, säger Petra Verdin Wiking.
Läs mer: Stor smittorisk bland högstadielärare