NYHETER 2024-06-17 KL. 12:45

S vill återanställa sjuksköterskor i Halland

Av Christina Wagner

Socialdemokraterna har lämnat in förslag på att få tillbaka sjuksköterskor till regionstyrelsen.

S vill återanställa sjuksköterskor i Halland
Lise-Lotte Bensköld Olsson. Foto: Socialdemokraterna Halland

TV-klipp och nyheter

Socialdemokraterna i Region Halland föreslår åtgärder för att återrekrytera sjuksköterskor och därigenom få mer långsiktiga lösningar för goda arbetsvillkor.

– Vi menar att det finns en potential att återrekrytera flera av dessa sjuksköterskor om regionerna arbetar proaktivt med arbetsmiljö och villkor, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson, regionråd (S), i ett pressmeddelande.

Partiet hänvisar till en rapport från Nationella vårdkompetensrådet som publicerats 3 juni 2024. Den visar att drygt 13 000 sjuksköterskor inte är sysselsatta i sin yrkesroll, och beräknar samhällskostnaden till cirka 5,5 miljarder kronor.

Utbildning av fler sjuksköterskor är inte är lösningen, menar partiet, istället måste arbetsgivare fokusera på att attrahera, utveckla och behålla hälso- och sjukvårdspersonal.

I rapporten presenteras 25 konkreta förslag på insatser för att förbättra hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning. I förslaget föreslår Socialdemokraterna att regionsförvaltningen följer rapportens rekommendationer och kommer med förslag på utvecklingsåtgärder för att säkerställa regionens långsiktiga kompetensförsörjning.

– Det är avgörande att vi i Region Halland tar till oss av de insikter och förslag som Nationella vårdkompetensrådet presenterar. Vi måste arbeta aktivt och målmedvetet för att säkerställa att Region Halland kan attrahera och behålla den kompetens som behövs för att ge våra invånare den bästa möjliga vården, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson.



TV-klipp och nyheter

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band
VÅRD 2024-10-22 KL. 20:00
Premium

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band

Covid, influensa och mykoplasma cirkulerar i Halland

Företagaren Leo miljonsatsar för att kunna växa vidare
JOBB & PENGAR 2024-10-21 KL. 19:00
Premium

Företagaren Leo miljonsatsar för att kunna växa vidare

Entreprenadföretaget har köpt tomt i Duvehed för 6,7 miljoner

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.