Recepten presenteras i samarbete med Björn Lantz och Kristina Mårtensson på bloggen Lev Sunt.
Kristina berättar:
Allt som jag bakar skall smaka gott och vara nyttigt eller åtminstone ganska nyttigt. Därmed försöker jag hitta på recept med så många hälsosamma ingredienser som möjligt. Så blev dettill exempel med mina kaffemuffins. Priset, ca 1.50 kronor för en stor muffin, är en extra fördel.
För att minska sockermängden, som enligt WHOs rekommendationer skall ligga under 12* tsk per person och dag, använder jag i många kakor rårivna morötter som är både söta, goda och nyttiga. För att minska mängden av mättat fett (smör har 51 gram fett i ett 100 grams paket) samt annat onyttigt (palmolja och kemikalier i margarin) använder jag rapsolja. Fungerar utmärkt i alla mjuka kakor.
I vanliga svenska kakrecept motsvarar sockermängden vetemjölsmängden eller är ännu större. Jag använder oftast en del socker på tre delar mjöl. Samtidigt tillsätter andra ingredienser så att kakan smakar gott och inte bara sött, exempelvis rivet apelsinskal, kakao, kaffe, rivna äpplen, zucchini eller andra grönsaker.
Med tanke på 5 aktiva och muffinsglada barnbarn, Björn och andra som ser till att muffins försvinner snabbt brukar jag baka en stor sats. Naturligtvis går det bra att frysa muffins eller halvera mängden av ingredienserna.
Jag använder amerikanska muffinsformar (från Gekås), är uppenbarligen större än andra, vilket jag fick höra från några andra som. bakade morotsmuffins.
Kaffemuffins med kokosglasyr
35 stycken stora
Muffins - ingredienser
2 ägg
3 dl socker
3 dl havremjöl
5 dl vetemjöl
1 dl kokos
3 dl rapsolja
1 dl torkade och malda apelsinskal
3 dl mjölk
2 dl starkt kaffe
3 tsk bikarbonat
5 dl rivna morötter
1 dl kakao
Glasyr - ingredienser
1 dl rapsolja
3 dl kokos
1 dl socker
1.5 dl mjölk
1 dl torkat och malt apelsinskal (för god smak och fin färg)
Gör så här:
1 Vispa ägg och socker.
2 Tillsätt alla de andra ingredienserna till muffins och blanda väl.
3 Fyll smeten i muffinsformar, ca ¾ delar.
4 Grädda i 175-180 grader ca 20 minuter.
5 Lägg alla ingredienserna till glasyr i en kastrull, blanda under ca 5 minuter på svag värme.
7 Ta muffins ur ugnen och lägg på 1 tsk glasyr på varje.
8 Grädda ytterligare i 10 minuter.
Som i alla recept kan man ersätta olika ingredienser med andra. Torkat och malet apelsinskal kan man ersätta med rivet skal av en apelsin eller utesluta helt.
Pris: ägg 5 kr, socker 5 kr, mjöl 7 kr, havremjöl 2 kr, rapsolja 13 kr, mjölk 6 kr, kaffe 4 kr, morötter 6 kr, kakao 6 kr, bikarbonat 1 kr. Tillsammans ca 55 kronor för 35 stora muffins = ca 1.50 per muffin.
Berg- och dalbana bland alla mätningar
Förebyggs vid nybyggen – men efterlevandestödet en brist
Domarilska, dubbla röda kort och tappad seger
Att högstadiet på Fullriggaren Malevik föreslås flytta till Särö skola upprör en stor grupp föräldrar. En av dessa är Charlotte Schéle som menar att förslaget är felaktigt och ologiskt utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Dessutom är det en skolan med toppresultat. – Jag förstår inte hur man ens kan tänka tanken att stänga en av Sveriges bästa grundskolor, säger Charlotte Schéle.