NYHETER 2021-05-02 KL. 19:02

Prisade för sitt diabetesarbete

Capio husläkarna i Vallda fick nyligen ta emot utmärkelsen ”Årets kvalitetspris” från svensk förening för diabetologi. Vårdcentralen får priset för sina goda resultat under 2020, men också för sitt långtida arbete med rapportering och noggrannhet med diabetespatienter.

Prisade för sitt diabetesarbete
Diabetessköterskan Linda Olsson och verksamhetschefen Anna Hedén Rosengren på Capio Vallda.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



Linda Olsson är diabetessköterska på Capio Vallda och arbetar dagligen med diabetespatienter. Tillsammans med Magnus Bouvin och resten av teamet på vårdcentralen har hon nu blivit prisad för sitt goda jobb med sina diabetespatienter.

– Vi är oerhört tacksamma för detta pris. Det är verkligen en ära, säger Linda Olsson.

Varför får just ni priset?
– Det är egentligen patienternas pris. De har tagit till sig vår vägledning och gör som vi rekommenderar. Vi jobbar individuellt med patienterna och är ett enormt bra team här som har jobbat tillsammans länge. Det gör att vi har en lång och god relation med patienterna.

Undersöker fötter


I motiveringen står det att Capio Vallda prisas för sina goda resultat under 2020 och över tid. Diabetesteamet på Capio husläkarna i Vallda har, tillsammans med sina patienter med typ 2 diabetes, lyckats uppnå det nationella HbA1c-målet (långtidssocker) att hålla nivån under 52 millimol per liter hos 89 procent av patienterna.

Vad innebär det här?
– I Sverige har man satt målet att en diabetespatient ska ligga under 52 millimol per liter och där är vi väldigt glada att vi uppnått goda procent. Men 52 är ett grovt mått och varje individ är unik. Har man en äldre och mer skör patient så släpper man upp det måttet, säger Linda Olsson.

Kan du berätta lite vad ni tittar på mer?
– Förutom millimolnivån tittar vi dels på blodtryck och kolesterolvärden. Sedan tittar man också på ögonbottenfotografering. Då ser vi till att patienterna kommer dit och vi rapporterar in hur det ser ut. En till två gånger om året tittar vi också på patienternas fötter.

Vad tittar ni på då?
– Då kollar vi framför allt på cirkulationen och känseln, förekomsten av sår och hur huden ser ut. Fotsår är verkligen inget vi vill ha hos diabetiker, i förlängningen kan det i värsta fall leda till amputation.


Linda Olsson ser fram emot att inleda gruppundervisning när pandemin är över.

Diabetes typ 2


På Capio Vallda arbetar Linda Olsson och hennes kollegor specifikt med diabetes typ 2-patienter.

– Typ 2-diabetes är vårt störst växande folkhälsoproblem och typ 2-diabetikerna har ibland också hälsorelaterade problem. Därför jobbar vi också mycket med hälsa och livsstil och försöker motivera våra patienter till en sundare vardag, säger Linda Olsson.

Du nämnde att ni jobbar väldigt individuellt med patienterna.
– Ja, alla diabetiker är olika. Vissa kan klara sig bra genom att bara äta lite bättre och kanske ta en tablett på morgonen. Vissa behöver ta insulin och måste kolla sitt blodsocker i stort sett varje timme, dygnet om. Det är väldigt olika och det är därför man måste behandla varje patient olika.

Prispengar


Att leva med sin diabetes kräver ett stort engagemang hos patienterna, som alltid måste hålla sina värden på rätt plats.

– Det tuffaste med diabetes är att man aldrig kan lägga det ifrån sig. Man bär alltid med sig sin diabetes, varje dag, året runt. Det är ingen halsfluss som man kan bli av med efter tio dagar, säger Linda Olsson.

Utmärkelsen årets kvalitetspris ger inte bara Capio Vallda ett kvitto på ett gott jobb och ett fint diplom. Vårdcentralen får också 40 000 kronor till vidareforskning.

– Det är jätteroligt att vi får uppskattning. Ett jättestort ansvar ligger på Linda, som gjort det tuffaste och tyngsta arbetet med våra patienter, men sedan finns ett grymt team bakom henne också, säger verksamhetschefen Anna Hedén Rosengren.

Hur tungt väger det här priset?
– Det är väldigt roligt att det är just kvalitetspriset. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt och att det arbetet vi lagt ner under väldigt många år har varit rätt, säger Linda Olsson.

Ger det er en morot till att bli ännu bättre?
– Ja, man vill ju använda pengarna till att kanske implementera nya sätt att arbeta för att utvecklas. När pandemin är över hoppas jag kunna bedriva lite mer gruppundervisning där diabetiker får träffa varandra. Ibland behöver man stöttning från någon i samma situation.

TV-klipp och nyheter

Riktig bilglädje vid Rolfsån
2025-05-11 KL. 17:45
Premium

Riktig bilglädje vid Rolfsån

Tränaren om vinsten:
2025-05-11 KL. 19:04
Premium

Tränaren om vinsten: "Det behövde vi"

Lärorikt om hemberedskap
NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Premium

Lärorikt om hemberedskap

Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-05-11 KL. 19:04
Tränaren om vinsten: "Det behövde vi"
Premium | NYHETER 2025-05-11 KL. 17:45
Riktig bilglädje vid Rolfsån
Premium | KULTUR & NÖJE 2025-05-11 KL. 15:00
Lyckad premiär på City Rock

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.