NYHETER 2020-07-07 KL. 09:02

Populär app kan minska – eller öka – trängseln

Syftet med Visit Hallands nya app är att turister och hallänningar ska sprida ut sig i länet och upptäcka nya besöksmål, bland annat för att minska trängseln.
Appen har tagits emot väl, men samtidigt finns det en risk att den bidrar till att skapa trängsel på platser som vanligtvis inte har de problemen.

Populär app kan minska – eller öka – trängseln

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



Den nya appen, A day in Halland, lanserades i början av juni. Sedan dess har mer än 17 000 personer, främst hallänningar men även göteborgare, malmöiter och stockholmare, laddat ned appen.

– Vi hade inte väntat oss så många nedladdningar, säger Jimmy Sandberg, kommunikationsansvarig på Visit Halland.

 

Appen beskrivs som ett sätt för Visit Halland att ”hjälpa besökare och invånare att hitta nya smultronställen och uppmana till att undvika platser där det kan samlas mycket folk”. Kommunerna har fått lista sina besöks- och utflyktsmål och markera de platser som vanligtvis lockar mycket folk.

Pushnotiser


Dessutom finns en funktion med pushnotiser som kan varna för hög risk för trängsel. Jimmy Sandberg förklarar hur det kan fungera:

– Kommunerna har beredskap kan man säga, så de rapporterar till vår redaktion. När vi får in rapporter, till exempel från Kungsbacka, gör vi en bedömning om vi ska skicka ut en notis. Det kan vara alltifrån att det är stor trängsel på stränderna, till fullsatta parkeringar och trafiksituationen förstås, säger han.

Beroende på kapacitet


Vidare förklarar Jimmy Sandberg att det är upp till varje kommun att avgöra hur man väljer att kontrollera och rapportera information. Vissa gör det genom anställda strandvakter, medan andra tar hjälp av näringslivet.

– Till exempel vet jag att Åsa camping har en så kallad infopoint hos sig, så de rapporterar in till Kungsbacka kommun om det skulle vara ett allvarligt läge.

Det går alltså inte att genom appen i realtid se hur många personer som vistas på en specifik plats.

– Den tekniken är för avancerad att jobba med, men vi kan använda oss av pushnotiser exempelvis när det är väldigt mycket trafik eller om det har varit fullt i flera dagar, säger Jimmy Sandberg.

Risk skapar trängsel


Finns det inte en risk att den här appen bidrar till att det samlas mycket folk på fler ställen?

– Jo, absolut. Det är klart att det finns en risk. Ett av målen är att sprida ut gäster och invånare till andra platser än de mest populära, och då finns det ju en risk att fler ställen upplever mer folk. Men vi har bett våra kommuner att ta hänsyn till det här och kanske inte lista de mest känsliga platserna, och vi har försökt att göra ett urval med platser som klarar av ett ökat besökande, svarar Jimmy Sandberg.

 

I appen finns kategorier som fika, äta, åka på utflykt, shoppa och bada. Efter de första veckorna har Visit Halland kunnat konstatera att både fika och åka på utflykt är populära kategorier, men överst på listan hamnar att bada i havet.

– Det var inte helt otippat här i Halland, kanske, säger Jimmy Sandberg.

 

Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2025-05-11 KL. 15:00
Lyckad premiär på City Rock

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.