NYHETER 2021-11-02 KL. 11:08

Polisfacket vill att vården tar större ansvar

Av Julia Sandsten Vikberg

Polisen får ägna allt mer tid åt att hantera psykisk ohälsa och suicide. Johan Sundin, ordförande för Polisförbundet i Halland, tycker att det vore önskvärt om vården tog ett större huvudansvar.
– Det är inte vår profession, säger han.

Polisfacket vill att vården tar större ansvar
Johan Sundin, ordförande för Polisförbundet i Halland, bedömer att polisen får ägna allt mer tid och resurser åt psykisk ohälsa. Foto: Montage

Att möta människor som mår dåligt och ibland även människor som vill ta sitt liv kan vara tungt, även för de som arbetar med det dagligen.
– Polisen är ju bara människor så det är klart att det kan påverka dem. Framför allt tänker jag att de kan väcka funderingar hos sig själv. Man kanske har någon i sin närhet som lider av psykisk ohälsa eller känner någon som tagit livet av sig och så hamnar man i en liknande situation, då kan det påverka en, säger Johan Sundin.
Alla reagerar olika på det som de är med om på jobbet. Vissa bär med sig det som har hänt efteråt en lång tid, andra en kort tid och vissa inte alls. På plats när det sker är dock poliserna väldigt professionella, enligt Johan Sundin.
– Då är man på jobbet och tänker att man får hantera sin egna känslor i ett senare skede, säger han.
Han berättar att polisen i dag ett öppet klimat på arbetsplatsen där man kan prata om känslor och tala om ifall man mår dåligt över något som har hänt.
– Så har det inte alltid varit, men i dag är det okej att säga att det här tycker jag var jobbigt och det här tog på mig. Jag tycker att många av de här sakerna blev bättre efter omorganiseringen 2015 där gruppchefen för polisen i yttre tjänst fick mer personalansvar. I dag är det lättare att fånga upp någon som påverkats av en händelse, säger Johan Sundin.
Polisen pratar också mycket med varandra efter uppdragen om hur de upplevt det hela. Det kan handla om allt från två poliskollegor som pratar över en kaffe eller stora gruppsamtal där även räddningstjänst och andra yrkesgrupper som har varit inblandade deltar.
– Det är inte heller några svårigheter om någon behöver ytterligare stöd av vården, säger Johan Sundin.
Tar mycket polisresurser
Polisen i Halland får i dag hantera många ärenden gällande psykisk ohälsa och suicide. Enligt Johan Sundin kan man ifrågasätta om det verkligen är polisen som ska ägna så mycket tid åt det som man i dag gör. Han tycker att det vore bättre om vården tog ett större huvudansvar.
– Dels för att vi inte är i utbildade full ut i att hantera alla typer psykisk ohälsa. Vi är inte läkare eller psykologer, vi är poliser. Det är inte alltid personerna agerar rationellt och polisen kan inte veta vilket bemötande man kommer få och vad som kommer hända. Också dels för att vi har polisbrist i Sverige, det läser vi om dagligen, så det vore önskvärt om vi fick ägna oss mer åt det som vi är ämnade att göra, säger han.
I dag tar dessa ärenden mycket tid och resurser för polisen i Halland, som hade kunnat läggas på annat.
– I vissa regionen har en ambulans som åker omkring med psykolog och personal som är utbildade inom psykiatrin för att ta hand om människor som lider av psykisk ohälsa. I Halland har vi ingen sådan. I Kungsbacka låser vi en polispatrull för att transportera personer till psykiatrin i Varberg, vilket tar minst en och en halv timme. Då saknas det en patrull i Kungsbacka den tiden, säger Johan Sundin.
Johan Sundin har själv jobbat som polis i 30 år och hans upplevelse är att den psykiska ohälsan har ökat i samhället de senaste åren.
– Min personliga uppfattning är att folk mår sämre i dag än för 20 år sedan. Om den psykiska ohälsan i samhället ökar och det många gånger ligger på polisen att hantera detta, då blir psykisk ohälsa en allt större del av polisens vardag. Då får polisen mindre resurser till annat. Men samtidigt behöver polisen också finnas med i det här någonstans. När någon anträffas avliden behöver polisen göra en bedömning om det rör sig om ett självmord, ett mord eller något annat, säger Johan Sundin.

Läs mer: Så jobbar polisen med psykisk ohälsa


Manegen kan öppna igen
SPORT 2021-12-06 KL. 19:00

Manegen kan öppna igen

Ridhusets tak har klarat sig

SENASTE TV-NYHETERNA

Premiär för covidbevis
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50

Premiär för covidbevis

De flesta Gardellbesökarna var väl förberedda

Här drillas framtidens elitspelare
FOTBOLL 2021-12-06 KL. 10:00

Här drillas framtidens elitspelare

Tiovåningshus på gång i norr
NYHETER 2021-12-06 KL. 08:04

Tiovåningshus på gång i norr

Nästa år börjar nya Björkris ta form

Coop satsar på framtiden
NYHETER 2021-12-06 KL. 06:40

Coop satsar på framtiden

Hoppas äntligen komma igång med sin utbyggnad

Pampigt centrumhus på Klicktoppen
KULTUR & NÖJE 2021-12-05 KL. 20:00

Pampigt centrumhus på Klicktoppen

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade
NYHETER 2021-12-05 KL. 18:00

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering
DEBATT 2021-12-05 KL. 15:00

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering

Olycka med lastbil
BLÅLJUS 2021-12-05 KL. 10:26

Olycka med lastbil

Garaget i Särö får stå kvar
NYHETER 2021-12-05 KL. 09:30

Garaget i Särö får stå kvar

Nu JO-anmäls byggnadsnämden på nytt

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-12-06 KL. 19:00
Manegen kan öppna igen
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50
Premiär för covidbevis

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Norra Halland bad läsarna om bilder från snövädret och fick en hel drös med fina bilder. Bläddra i bildspelet för att se några av dem.