NYHETER 2021-11-02 KL. 11:09

Så jobbar polisen med psykisk ohälsa

Av Julia Sandsten Vikberg

Det kan vara någon som mår dåligt och behöver prata, ibland någon som vill ta sitt liv. Kungsbackapolisen åker ut på flera utryckningar i veckan gällande psykisk ohälsa och suicide.
– Det är klart att man blir berörd av människoödena. Men vi jobbar mycket med det och man lär sig att hantera det, säger Mikaela Verdin, yttrebefäl och gruppchef för ingripandeverksamheten i Kungsbacka.

Så jobbar polisen med psykisk ohälsa
Mikaela Verdin, yttrebefäl och gruppchef för ingripandeverksamheten i Kungsbacka.

Polisen jobbar, precis som många föresäller sig, mycket med brott. De utreder brott, förebygger brott och griper brottslingar. Men faktum är att en väldigt stor del av av polisarbetet även går till att hantera psykisk ohälsa. Hittills i år har region Västs regionledningscentral registrerat 102 inkomnande samtal som larm som rör självmord i Kungsbacka. Under samma period har de fått 75 samtal som registrerats som psykisk ohälsa i Kungsbacka. Enligt Mikaela Verdin åker Kungsbackapolisen ut på flera larm i veckan gällande detta.
– Det är en del av vår vardag. Polisen på gatan är allt på samma gång; psykiatriker, läkare och polis. Vi kan mycket om lite, säger Mikaela Verdin.
Hon har jobbat inom polisyrket i tolv år och upplever att polisen jobbar allt mer med psykisk ohälsa.
– Jag skulle inte säga att det har minskat, snarare ökat. Jag tror att det finns en bredare kunskap i dag som gör att man ringer tidigare till oss. Det uppmärksammas mer än tidigare och det sociala medier gör att informationen sprids, säger Mikaela Verdin.
Det kan handla om människor som är ledsna och behöver någon att prata med, eller människor som är aggressiva och våldsamma. Ibland kan det även vara någon som vill ta sitt liv.
– Många gånger ringer personer oss som sista utväg. Det kan vara anhöriga, personen själv eller någon som ser något på stan, säger Mikaela Verdin.

Komplexa sjukdomsbiler

Polisen har särskilda förhandlare som är specialiserade inom att hindra människor från att ta sitt liv. Förhandlarna brukar kallas till platsen om det finns risk för suicide, men ibland får även den vanliga polisen rycka in.
– Vi har ingen förhandlare hos polisen i Kungsbacka utan inom regionen. Det är inte alltid de hinner komma till platsen och då får polisen göra det bästa de kan, säger Mikaela Verdin.
Har du behövt hjälpa någon som försöker ta sitt liv någon gång?
– Ja det har hänt. Då försöker man vara ett stöd och prata med personen och ta hand om den.
Hur är det att möta människorna som mår dåligt?
– Det är komplext. Det är komplexa sjukdomsbilder. Det är allt från personer som vill ta livet av sig till personer som är aggresiva och våldsamma. Det är klart att man blir berörd av människoödena. Men vi jobbar mycket med det och man lär sig att hantera det.
Känner du att polisen har kompetens nog till att ta hand om människor som mår dåligt?
– Vi har återkommande utbildningar om psykisk ohälsa och vi har även psykisk ohälsa i polisutbildningen. Men vi är inga psykologer. Vi gör så bra som vi kan, säger Mikaela Verdin.

Transporteras till Varberg

När Kungsbackpolisen beodras ut på ett larm om psykisk ohälsa åker de dit och skapar sig en bild av läget. De pratar med personen och kollar hur den mår. Ibland bedömer polisen att personen behöver transporteras till psykiatrin i Varberg för att få experthjälp. Oftast sker det på fri vilja, men polisen kan också behöva tas till psykiatrin med tvång, enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT).
– Oftast vill de åka med till psykiatrin själv men ibland inser de inte att de är en fara för sig själv och då får vi ta med dem med tvång, säger Mikaela Verdin.
Att transportera personer från Kungsbacka till Varberg tar både tid och resurser för Kungsbackapolisen, som egentligen hade behövts i Kungsbacka enligt Mikaela Verdin.
– Det hade varit bra om psykiatrin kunde göra mer. Det är många personer som kontaktar oss flera gånger. Eftervården hade kunnat vara bättre. Sedan har de lagar som begränsar vad de kan göra. Men jag tycker att den psykiatriska vården har brister, säger Mikaela Verdin.

Läs mer: Polisfacket vill att vården tar större ansvar

Larm om psykisk ohälsa och självmord i Kungsbacka i år:
102 inkommande samtal har registrears som självmord. Av dessa 102 samtal har 8 resulterat i frihetsberövande, 44 överlämnade till annan myndighet och 25 har ej resulterat i någon utryckning.
75 samtal har registrerats som psykisk ohälsa. Av dessa resulterade 16 i frihetsberövande, 19 överlämnade till annan myndighet och 23 har ej resulterat i någon utryckning.
Registrerade ärenden under perioden januari-oktober 2021 i Kungsbacka hos Region Västs regionledningscentral, RLC, som registrerar och bedömer inkommande 112- samtal. Källa: Region Västs regionledningscentral, RLC

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:
Vid akuta situationer: 112
Sjukvårdsrådgivning: 1177
Jourhavande medmänniska_ 08 702 16 89
Jourhavande präst hos Svenska kyrkan – via 112
Självmordslinjen: 90 101
BRIS Stödtelefon för barn: 116 111
BRIS vuxentelefon om barn: 0771 50 50 50
Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50
Föräldralinjen: 020 85 20 00
Äldrelinjen: 020 22 22 33
Bris - Barnens rätt i samhället: 116 111.
Mind Självmordslinjen: chatt via mind.se eller på telefon 90101.Manegen kan öppna igen
SPORT 2021-12-06 KL. 19:00

Manegen kan öppna igen

Ridhusets tak har klarat sig

SENASTE TV-NYHETERNA

Premiär för covidbevis
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50

Premiär för covidbevis

De flesta Gardellbesökarna var väl förberedda

Här drillas framtidens elitspelare
FOTBOLL 2021-12-06 KL. 10:00

Här drillas framtidens elitspelare

Tiovåningshus på gång i norr
NYHETER 2021-12-06 KL. 08:04

Tiovåningshus på gång i norr

Nästa år börjar nya Björkris ta form

Coop satsar på framtiden
NYHETER 2021-12-06 KL. 06:40

Coop satsar på framtiden

Hoppas äntligen komma igång med sin utbyggnad

Pampigt centrumhus på Klicktoppen
KULTUR & NÖJE 2021-12-05 KL. 20:00

Pampigt centrumhus på Klicktoppen

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade
NYHETER 2021-12-05 KL. 18:00

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering
DEBATT 2021-12-05 KL. 15:00

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering

Olycka med lastbil
BLÅLJUS 2021-12-05 KL. 10:26

Olycka med lastbil

Garaget i Särö får stå kvar
NYHETER 2021-12-05 KL. 09:30

Garaget i Särö får stå kvar

Nu JO-anmäls byggnadsnämden på nytt

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-12-06 KL. 19:00
Manegen kan öppna igen
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50
Premiär för covidbevis

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Norra Halland bad läsarna om bilder från snövädret och fick en hel drös med fina bilder. Bläddra i bildspelet för att se några av dem.