NYHETER 2023-05-14 KL. 09:00

Odla chili i en klädkammare

Av Eric Andersson

Att odla chili är svårt, tar stor plats och kräver växthus. Inte då – det fungerar lika bra i en klädkammare.Om du hade hoppats att det här skulle vara en artikel där en expert förklarar hur du odlar chili på bästa sätt lär du bli besviken. För det är precis tvärtom – en amatör som berättar hur du kan bedriva odlingsverksamhet i en klädkammare. Så ta det för vad det är.

Odla chili i en klädkammare
Man behöver inte vara trädgårdsexpert för att odla bra chili hemma. Foton: Eric Andersson

SENASTE TV-NYHETERNA

Första steget är att ge sig in i djungeln av chilifröer. Vill du åt häftiga korsningar mellan olika sorter är internet den bästa vägen att gå. Nöjer du dig med de vanligaste sorterna funkar det fint att knata i väg till närmsta trädgårdsaffär.

När du ska så dina frön? Ju tidigare desto bättre är en bra tumregel. Jag odlade chili för första gången ifjol och sådde då mina fröer i början av februari. Tänk på att plantorna, om du inte har ett växthus, inte kommer kunna stå utomhus förrän i mitten-slutet av maj beroende på väder.
Och chiliplantor tar stor plats efter ett par månader. Framför allt om du likt mig är överoptimistisk och sår väldigt många fröer – då kommer du få problem om du inte bor i ett mindre slott och har all plats i världen till din odling.

Men att så några fröer extra rekommenderas. Grobarheten på chilifröer är hög, men ett eller ett par fröer kommer förmodligen inte att gro. I ett senare skede lär en planta av någon outgrundlig anledning dö också. Ja, jag pratar utifrån egen erfarenhet.
När fröerna anlänt och du bestämt dig för hur många du ska så, ska de blötläggas i något dygn. Det gör du för att väcka liv i fröet och på så vis snabba på groningstiden. Glöm inte att märka upp vilket frö som ligger i vilket glas, annars blir det svårt att hålla reda på vad som är vad.

Ljus meningslöst
Dagen därpå är det dags att så. Släng i lite såjord i små krukor och tryck ner ett eller ett par fröer i varje. Vattna ordentligt och täck sedan sådden med något för att jorden ska bibehålla fuktigheten. I det här skedet är värme viktigare än ljus som är meningslöst innan de spirar. Ställ sådden på en någorlunda varm plats och vänta sedan på att små miniplantor sticker upp ur jorden. Det kan ta allt från några dagar till ett par månader och här är det viktigt att ha is i magen. Förra året tittade mina upp efter en knapp vecka men i år tog det nästan en månad för flera av fröerna.


Innan plantan hamnar i sin slutkruka behövs några omplanteringar. Foto: Eric Andersson


Invänta fyra blad
I nästa steg kommer den största utmaningen – att ge plantorna ljus. 16 timmar om dagen vill de ha och i slutet av februari, eller när du nu har sått dina fröer, får de inte det i Sverige. Därför krävs någon form av lampa. Växtbelysning är kanske optimalt, men det går att använda ett lysrör eller annan belysning också. När plantan har fått fyra blad är det dags för omplantering till en större kruka. Hur många omplanteringar man bör göra innan plantan placeras i sin slutkruka finns inget facit på. Jag har planterat om två-tre gånger och det fungerar fint. Ett bra riktmärke på när det är dags att plantera om är när rötterna syns på undersidan av krukan, då behöver plantan större utrymme.

Möjlig skörd i juli
När chiliplantan så småningom har landat i sin slutkruka och placerats utomhus när temperaturen på nätterna är minst 10 grader är det hårda arbetet avklarat. Därefter är det bara att vattna och ge plantorna näring med jämna mellanrum och invänta skörden. Förra året kunde jag skörda mina första chilis i juli, men det varierar mellan olika sorter och hur tidigt fröerna såddes.

Efter säsongen går det även att övervintra plantorna vilket ska ge rikligare skörd år två, men så långt har jag inte kommit i min chiliodling än. Det kanske blir något för hem- och trädgårdstemat nästa år.
SENASTE TV-NYHETERNA

Krossade motståndet i JVM på hemmaplan
SPORT 2023-06-09 KL. 19:00
Premium

Krossade motståndet i JVM på hemmaplan

Äntligen fest – studenterna firade rejält
NYHETER 2023-06-09 KL. 15:55

Äntligen fest – studenterna firade rejält

Länkar till alla dagens filmer och bildspel hittar du här

Lyckliga studenter sprang ut från Drottning Blanka
NYHETER 2023-06-09 KL. 15:40

Lyckliga studenter sprang ut från Drottning Blanka

Sex minuters tv-summering av festen
NYHETER 2023-06-09 KL. 14:28

Sex minuters tv-summering av festen

TV: Se första eleverna som firar studenten
NYHETER 2023-06-09 KL. 13:25

TV: Se första eleverna som firar studenten

Thèrése firar jubileum med stort kalas
FAMILJ 2023-06-09 KL. 11:45
Premium

Thèrése firar jubileum med stort kalas

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-06-10 KL. 14:42
"Vuxna reagerar men agerar inte"
Premium | NYHETER 2023-06-10 KL. 09:00
Vackra bilder ska lyfta Brända tomten
BLÅLJUS 2023-06-10 KL. 08:22
Bestulna när de sov

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Sugen på att bo i ett rosa sagoslott? Då är det nu du ska skrapa ihop dina besparingar och slå till. Gåsevadholm är ledigt!