TV-klipp och nyheter

NYHETER 2020-09-08 KL. 06:57

Nya smittskyddsläkaren: ”Viruset kan utvecklas”

Maria Löfgren som fram till i tisdags ledde smittskyddet i Halland tar ett kliv tillbaka. Hon ersätts nu av Maria Ryberg Mo som arbetat på infektionskliniken sedan 2005.
– Vi är fortfarande i en intensiv fas, säger den nya smittskyddsläkaren.

Nya smittskyddsläkaren: ”Viruset kan utvecklas”
Maria Mo Ryberg är smittskyddsläkare på Region Halland.

Sedan coronapandemin tog fart på allvar i Sverige har hon varit smittskyddets ansikte utåt i Halland. Men nu kliver Maria Löfgren av stolen och lämnar över uppdraget.

– Det var redan bestämt när jag tog uppdraget att det skulle vara tidsbegränsat. Nu återgår jag till att bli biträdande smittskyddsläkare, säger Maria Löfgren.

Ny smittskyddsläkare på Region Halland är sedan i tisdags Maria Ryberg Mo, specialistläkare och överläkare inom infektionssjukdomar.

– Det ska bli väldigt spännande. Även om vi i Halland är relativt förskonade vad det gäller antalet svårt sjuka, så är det fortfarande väldigt mycket som pågår, säger Maria Ryberg Mo.

Utökade provtagningar, samverkan med kommuner och andra aktörer, ett fortsatt arbete med att hålla smittkurvan så låg som möjligt – det finns alltjämt mycket att göra enligt den nya smittskyddsläkaren.

– Vi måste arbeta förutsättningslöst och får vara beredda på att byta riktning beroende på hur allt utvecklas. Även om belastningen på sjukvården lyckligtvis har varit lindrig senaste tiden så har vi på smittskydd en annan typ av arbete. Vi är fortfarande inne i en intensiv fas, säger Maria Ryberg Mo.

"Kan bli snällare"


Dessutom är det i nuläget omöjligt att veta hur viruset kommer att bete sig framöver.

Maria Löfgren igen:

– Det är inget vi på smittskydd gör analyser av, det ligger på labbsidan. Men viruset kan utvecklas, och det kan gå åt båda hållen. Det kan bli snällare och ge mindre påverkan, eller gå åt andra hållet. Det vet vi inte.


Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare.

Antikroppar inte enda skyddet


Sedan ett par veckor erbjuder regionen antikroppstester till personal inom sjukvården samt inom omsorgen i Halland. Även allmänheten kommer att erbjudas den möjligheten längre fram. Resultaten från testerna visar dock ännu inte på att någon flockimmunitet är uppnådd.

? Förra veckan var det fem procent av alla testade som hade antikroppar. Denna veckan ligger det på sju, vilket motsvarar nationell nivå. Så det är inget som sticker ut. Men sen ska man veta att det är inte bara antikroppar som påverkar vilken grad av immunitet man har. Det finns även andra delar, till exempel förekomsten av T-celler som är en typ av vita blodkroppar, som också kan ge immunitet. Så det kan vara fler som har skydd mot viruset än vad vi känner till i nuläget, säger Maria Löfgren.

Speciell tid


 Maria Ryberg Mo kliver in efter ungefär ett halvår där coronapandemin präglat både landet och omvärlden. För Maria Löfgrens del var det en annan situation när allt började.

– Det har varit ett väldigt speciellt halvår. Jag insåg snabbt att jag inte kunde ta hand om pandemin själv, och jag har hela tiden haft ett jättebra stöd från medarbetare och andra goda krafter. Och sedan var det ju annorlunda att gå från ett läkarjobb där man jobbar med enskilda patienter, till att omedelbart tvingas lyfta blicken och jobba mot alla invånare i Halland. Men det har gått bra, säger före detta chefen för smittskyddet.

Har det blivit som du trodde?
– Första dagen på jobbet var det ju såklart svårt att förutse hur allt skulle utvecklas. Och nej jag trodde nog inte att det skulle bli fullt så intensivt som det blev.

Sedan dess har mycket hänt, och nu finns det en bank av erfarenheter att dra nytta av.

– Så är det. Vi har ett helt annat kunskapsunderlag i dag. Nu kan vi ha en annan framförhållning, och vi har även god tillgång till skyddsutrustning, säger Maria Löfgren.

Maria Ryberg Mo, vad blir den största utmaningen för dig i höst?
– Nu handlar det om att fortsätta arbetet. Det är många olika frågor att jobba med, bland annat smittspårning och utökade antikroppstester. En stor utmaning blir nog att hålla alla bollar i luften samtidigt. Vi måste ju även hålla koll på omvärlden samt hålla takten med Folkhälsomyndigheten och de olika riktlinjer som de lägger fram, säger Maria Ryberg Mo.

 

TV-klipp och nyheter

Frölundacentern: Siktet är att ta hem JVM-guldet
ISHOCKEY 2024-12-04 KL. 15:40
Premium

Frölundacentern: Siktet är att ta hem JVM-guldet

Kullavikstalangen uttagen i JVM-truppen

Ny modell: Hemlösa får bostad före behandling
NYHETER 2024-12-04 KL. 12:15
Premium

Ny modell: Hemlösa får bostad före behandling

Samarbete inleds med Göteborgs stadsmission

Gaistränaren Fredrik Holmberg tycker till
FOTBOLL 2024-12-04 KL. 11:00
Premium

Gaistränaren Fredrik Holmberg tycker till

• Årets allsvenska spelare • När han senast tvivlade på sig själv • Värsta utskällningen

Långläsning med succétränaren:
FOTBOLL 2024-12-03 KL. 21:00
Premium

Långläsning med succétränaren: "Vad är det för demonserie vi hamnat i?"

✔ Starkaste minnet ✔ Då visste "Fidde" att Gais skulle bli bra ✔ Framtiden

Eldsjälen i ridklubben kan prisas:
NYHETER 2024-12-03 KL. 20:00
Premium

Eldsjälen i ridklubben kan prisas: "Rädd för hästar"

Är en av finalisterna i Årets sportföräldrar

En av fyra ungdomar utsätts för sexuella övergrepp
NYHETER 2024-12-03 KL. 11:45
Premium

En av fyra ungdomar utsätts för sexuella övergrepp

"Vuxenvärlden måste lära sig mer om vad som händer"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

NH-sportens betyg på fotbollsklubbarna:

NH-sportens betyg på fotbollsklubbarna: "Inte ens nära godkänt"

Drömmar har funnits, glidtacklingar har gjorts och måljublen har tynat ut. Den sista domarsignalen i årets seriespel är blåst så nu kan två stolpskott ta på sig ansvaret och säga var ribban ska ligga för årets prestation. Här kommer NH-sportens matiga betyg på fotbollsklubbarna del 2.