Nöjda niondeklassare, stor andel godkända betyg och god kvalitet i äldreomsorgen. Det är tre av de områden där Kungsbacka kommun sticker ut som bland de bästa kommunerna i Sverige, enligt färsk statistik.
Kungsbacka kommun är en av de 260 kommuner i Sverige som kartläggs och jämförs inom nätverket Kommunernas Kvalitet i Korthet, KKiK. Nu har siffrorna från förra året kommit, och de visar att Kungsbacka är bättre än genomsnittet på många områden.
— Vi behöver ta vara på våra styrkor, glädjas åt dem och fokusera framåt inom de områden som vi behöver lägga extra mycket fokus på, säger kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M), i ett pressmeddelande från kommunen.
Inom kategorin barn och unga är resultaten särskilt goda. Andelen elever med godkända betyg och andelen som är behöriga till gymnasiet är båda höga. Nästan 89 procent av niondeklassarna uppnådde kunskapskraven i alla sina ämnen och meritvärdet för grundskoleexamen landade på 247 i genomsnitt (maximalt meritvärde i högstadiet är 340). På de områdena placerar sig Kungsbacka bland de bästa 25 procenten i landet.
Dessutom visar statistiken från KKiK att närmare 94 procent av kommunens niondeklassare är nöjda med sin skola. I riket som helhet är motsvarande siffra omkring 70 procent.
Inom den kommunala gymnasieskolan tar 85 procent av eleverna examen eller studiebevis inom fyra år. Även det är en högre siffra än genomsnittet.
Den ogiltiga frånvaron i den kommunala gymnasieskolan i Kungsbacka är lägre än i de flesta andra kommunerna som är med i KKiK. Bland flickor är den ogiltiga frånvaron 3,6 procent och bland pojkar 7 procent. Även totalt sett har pojkar högre ogiltig frånvaro i skolan.
— Det finns en risk för att pojkars högre ogiltiga frånvaro beror på att det i vissa grupper kan finnas en anti-pluggkultur som gör att det inte anses positivt att anstränga sig mycket i skolan, säger Cynthia Runefjärd, gymnasiechef.
På området stöd och omsorg är resultaten varierande för Kungsbackas del.
När det gäller kvalitetsaspekter inom särskilda boenden för äldre kammar kommunen hem full pott. Det innebär bland annat att de äldre erbjuds daglig utevistelse, får välja bland flera måltidsalternativ och att det anordnas dagliga aktiviteter för de äldre på boendena.
Även på punkten som handlar om väntetider på beslut kring försörjningsstöd tillhör kommunen de bästa 25 procenten i landet.
Personalkontinuiteten i hemtjänsten är fortfarande lite högre än medel, men har förbättrats. 2017, 2018 och 2019 tillhörde kommunen de sämsta 25 procenten på personalkontinuitet. Nu hamnar man bland de 50 procenten i mitten. En hemtjänsttagare möter i genomsnitt 17 personer under en tvåveckorsperiod. Det är fem personer färre än 2019.
— Vi har bytt från ett sätt att planera till ett annat i planeringsverktyget och utifrån omvärldsbevakning förändrat grupper. Vi fick ett extra tillskott på två miljoner från kommunfullmäktige för att förbättra kontinuiteten, säger Susanne Edgren, utvecklingsledare inom förvaltningen för vård och omsorg.
I KKiK-statistiken jämförs också faktorer på området samhälle och miljö. Den delen visar bland annat att 97 procent av de som mejlar kommunen får svar inom en dag och 90 procent upplever att de blir bra bemötta när de har kontakt med kommunen. På båda de områdena tillhör kommunen toppen. Värre är det med punkten om att ge svar på enkla frågor över telefon. 43 procent placerar Kungsbacka i de 25 lägsta procenten när det gäller direkta svar på enkla frågor över telefon.
Bomben i Kolla – nu startar rättegången
✔ Betygsätter starten ✔ Klubbytet ✔ Blyga målsättningen
Nya e-tjänsten för färdtjänstansökan får bra betyg
Det var fem år sedan som Andrea Wallroth valde att säga upp sig från sitt lärarjobb och satsa på att bli biodlare på heltid. Nu driver hon den prisbelönta honungsbutiken Djäknegårdens honung. Norra Halland träffade henne för att prata om hennes passion för bin, om när hon utvecklade en allvarlig allergi mot bistick och om varför insekter är så viktiga för planetens överlevnad.