NYHETER 2022-01-10 KL. 15:59

Nya coronarestriktioner införs

Av Julia Sandsten Vikberg

Nya coronarestriktioner införs den 12 januari meddelade regeringen på en presskonferens på måndagen. Bland annat måste restauranger och krogar stänga 23.00.

Nya coronarestriktioner införs
Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade nya restriktioner under måndagen.

TV-klipp och nyheter

Klockan 12.00 på måndagen höll regeringen och Folkhälsomyndigheten en presskonferens där man presenterade nya restriktioner som ska börja gälla den 12 januari. Bland annat ska krogar och restauranger med serveringstillstånd stänga senast klockan 23 och krav på max åtta personer per sällskap införs. Maxtaket på privata sammankomster om man inte har ett vaccinbevis sänks till 50 personer. Man inför även ett allmänt råd om att vuxna ska begränsa antal nära kontakter inomhus.
– Jag är väl medveten om att det här är åtgärder som är ingripande i människors vardag och därför vill jag också understryka att de är tillfälliga. Regeringen och myndigheterna kommer att bedöma behovet av åtgärderna löpande, säger statsminister Magdalena Andersson.
Magdalena Anderson konstaterade att smittspridningen i Sverige nu ligger på rekordhöga nivåer.
– Smittspridningen i Sverige befinner sig på historiskt höga nivåer, säger Magdalena Andersson.

Dessa restiktioner införs:
Vuxna personer: Råd tillkommer om att alla vuxna uppmanas att begränsa antalet nära kontakter inomhus genom att avstå från större middagar och fester samt liknande sociala sammanhang. Tidigare allmänna råd om att undvika trängsel, hålla avstånd, arbeta hemifrån, resa vid andra tider än rusningstrafik kvarstår.
Serveringsställen: Krav om max åtta personer per sällskap, 1 meter mellan sällskapen och bara sittande gäster. Stängning senast kl 23.
Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus: Vid arrangemang på fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare och deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt 8 personer. Det ska också vara minst 1 meter mellan sällskapen. Undantag finns för religiösa ceremonier där stående deltagare tillåts. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis i tillägg till övrig reglering.
Mässor: För mässor med fler än 50 deltagare kommer vaccinationsbevis att krävas. Dessutom finns krav på en yta på minst 10 kvm per person.
Cuper och läger inomhus: Avrådan förlängs med omprövning den 31 januari. Träningar och tävlingar i ordinarie seriespel kan däremot genomföras med riskreducerande åtgärder.
Vuxenutbildningar och lärosäten: För lärosäten utvecklas rekommendationen om delvis distansundervisning för att glesa ut i undervisningslokalerna, men ska inte gälla som en heltidsåtgärd. Praktiska moment, som exempelvis examinationer, samt övrig vuxenutbildning bör fortsatt genomföras med riskreducerande åtgärder på plats.

Dessutom har en hemställan lämnats in till regeringen om följande förändringar:
Privata sammankomster: Sänkt tak till 20 personer. Avser uthyrning av lokaler.
Allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och mässor inomhus: Maxtak på 500 personer, även med vaccinationsbevis.
Inresor: Kravet på att utländska medborgare över 12 år ska uppvisa ett max 48 timmar gammalt negativt covidtest vid inresa till Sverige tas bort, men covidpass återinförs som krav för inresa från 18-års ålder.






TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.