NYHETER 2022-09-03 KL. 16:00

Nu finns Barnahus i Halland

Av Carl Schöndell

I måndags invigdes Barnahuset i Halmstad som är ett samarbete mellan länets olika kommuner, region, polis och åklagare.
– Det kommer göra det lättare att samordna insatser och för barn att berätta när de utsätts för våld, sexuella övergrepp eller bevittnat våld i nära relation, säger Katarina Lööv som är förste socialsekreterare på barn- och ungdomsenheten i Kungsbacka.

Nu finns Barnahus i Halland
I måndags invigdes Barnahus i Halmstad. Foto: Pressbild

Idén om ett Barnahus i Halland har funnits under flera år. Men när och var det skulle finnas spikades först under fjolåret.
Och nu har man öppnat länets första Barnahus i Halmstad. Ganska långt bort för barn som bor i norra delen av länet, men den problematiken har man löst genom att öppna en filial på Polishuset i Varberg.
– Det är för att barn i Kungsbacka och Varbergsområdet inte ska behöva åka så långt för att höras. Och det finns en separat entré och en miljö som är anpassad för barn, säger Katharina Lööv

Snabbare process
Barnahus har länge funnits på många platser i Sverige och syftet är att samla flera olika myndigheter och instanser på samma anläggning.
– Det gör att det kommer bli snabbare hantering så att barnen slipper slussas runt på flera ställen och behöva berätta sin historia flera gånger. Det kommer gå snabbare för barn att få den hjälp de behöver efter bedömning. Vare sig det är psykiatrisk hjälp eller en läkarundersökning, säger Katarina Lööv.

Fyra personer
I Halmstad kommer det finnas tre samordnare och en enhetschef för att skapa en så bra miljö som möjligt för barnen som far tas emot för polisförhör. Socialtjänsten välkomnar tillskottet med öppna armar och att numer även barn i Halland kan få den hjälp som finns för andra barn runtom i landet.
Katarina Lööv säger att hon pratar med många barn som är utsatta för våld. Och har inget säkert svar på om våldet har minskat eller ökat. Samtidigt visar statistik från Brotts-förebyggande rådet att anmälningarna gick ner från 2020 till 2021.
– Jag har inte statistiken i huvudet men något som är säkert är att vi har blivit bättre att prata om det. Jag tror det handlar om att förskolor och skolor där ute jobbar aktivt med att göra barn medvetna om deras rättigheter och de lär sig om barnkonventionen, säger Katarina Lööv och fortsätter:
– Barnen vet att hjälp finns. När vuxna visar att man är redo att lyssna på deras berättelser och bjuder in till samtal.Ett Barnahus kommer snabba upp processen för barnen enligt Katarina Lööv.SENASTE TV-NYHETERNA

Personalbrist och hög sjukfrånvaro
NYHETER 2022-09-30 KL. 11:50

Personalbrist och hög sjukfrånvaro

Dyster delårsrapport från omsorgen

Utmaningen: Att klara sig på krislådan
NYHETER 2022-09-30 KL. 08:00

Utmaningen: Att klara sig på krislådan

Aranäs oväntade anfallsvapen
HANDBOLL 2022-09-29 KL. 21:45

Aranäs oväntade anfallsvapen

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira
FAMILJ 2022-09-29 KL. 20:30

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira

”Är man aktiv lär man sig något nytt hela tiden och det tycker jag om”

Lagkaptenen letar efter glädjen igen
SPORT 2022-09-29 KL. 19:00

Lagkaptenen letar efter glädjen igen

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist
DEBATT 2022-09-29 KL. 15:00

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott
NYHETER 2022-09-29 KL. 12:55

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott

Uteblivet förhör får hovrätten att ogilla åtal

Bergand inför VM:
SPORT 2022-09-29 KL. 11:45

Bergand inför VM: "Jag får ta ett större ansvar"

Fler nyheter