NYHETER 2021-03-22 KL. 07:02

Maria tvingas leva i skyddat boende

Maria blev utsatt för våld, dödshot och kränkningar av sin kontrollerande sambo. Men det är när hon berättar om vad hennes son fått uppleva som hon börjar gråta. Nu lever hon i ett skyddat boende.

Maria tvingas leva i skyddat boende

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



– Jag är stolt över att jag lyckades ta oss därifrån. Nu vill jag vara en röst för andra kvinnor.

Maria har valt att ställa upp för en intervju eftersom hon är upprörd över att kommunen inte ordnar en långsiktig lösning för Kungsbacka kvinnojour. Hon menar att både den kommunala verksamheten, socialtjänsten, och den ideella kvinnojouren behövs.

– Kvinnojouren har hjälpt mig så mycket, kommunen borde göra allt för att den ska kunna vara kvar, säger hon.

Lynnig och aggressiv


När Maria för ett antal år sedan mötte den man som under flera års tid kontrollerat och misshandlat henne, blev hon snabbt gravid. Hon var kär och hade ingen aning om hans aggressiva tendenser. När hon var i åttonde månaden flyttade de ihop i en ort i Kungsbacka kommun. Hon ville leva med honom och starta ett familjeliv tillsammans.

– Ganska snart började jag märka att han var lynnig och lätt blev aggressiv. Han började dricka varje dag och när min son var sju månader slog han mig första gången och slängde ut oss på gatan.

Polis, socialtjänst och kvinnojour i Göteborg kopplades in men mannen lyckade övertala Maria att han skulle ändra sig och Maria gav honom en andra chans. Några dagar senare misshandlade han henne igen.

Maria fick hjälp med ett skyddat boende men när hon åkte för att träffa sin familj följde han efter henne.

– Han lovade inför alla att han skulle ändra sig och jag gav honom en ny chans. I början var han som en ängel men snart förändrades han totalt. Han tog in vapen i huset, drack stora mängder alkohol, tog mycket droger och hade kameror i hela huset för att se vad jag gjorde. Han var väldigt svartsjuk, anklagade mig för att vara otrogen och speglade min telefon. Jag fick inte jobba, inte gå i skolan eller träffa vänner. Han hotade att ta sonen ifrån mig. På nätterna gick han runt i huset med en yxa och hade en kniv som han hotade att döda mig med, säger Maria.

Inför sonen


Maria säger att det var som att ständigt gå runt på äggskal och hon gjorde allt för att han inte skulle bli arg. Efter totalt tre år och tio månader tillsammans fick hon slutligen nog. Maria ringde till Kungsbacka kvinnojour och lämnade det fina huset, i det fina området och mannen som plågat henne.

– Allt skedde framför sonen. Han slog mig, tog droger och drack inför sonen. Jag vill inte att han ska bli som sin pappa. Min son ska lära sig att behandla kvinnor som prinsessor, säger Maria.

Sedan några månader bor Maria och hennes son i ett skyddat boende vilket innebär en väldigt begränsad tillvaro. Hon lämnar sällan boendet och när hon gör det krävs rigorösa säkerhetsåtgärder.

– Jag är rädd för att han ska hitta oss, säger hon.

Maria måste fortsätta bo i det skyddade boende i flera månader till. Därefter måste hon flytta långt bort och leva med skyddade personuppgifter. Hon medger att det ibland känns orättvist att det är hon som är utsatt som får leva som i ett fängelse av säkerhetsskäl.

Ger stöd


Trots allt som hänt har Maria en tro på framtiden. Hon har en plan för vad hon vill göra framöver, sover bättre och känner sig tryggare. Framför allt märker hon att sonen känner sig tryggare.

– Kvinnojouren ger stöd, hjälper till med myndigheter och är också mycket viktiga för barnen som bor i det skyddade boende. De har hjälpt mig så mycket, jag hade ingenting med mig när jag lämnade. Bara det jag hade på mig. Jag har fått hjälp med blöjor till sonen, kläder, shampo. Socialtjänsten är bra och står för det ekonomiska men kvinnojouren ser till helheten och är som familj. Jag vet att om jag ringer så kommer de direkt. Linda på kvinnojouren bryr sig verkligen! Hon kommer till mig varje morgon och frågar hur jag mår. I julas fixade hon julpynt och julklapp till oss.

Stanna inte


Maria vill peppa andra kvinnor som lever i samma situation som hon gjorde.

– Nu vill jag ge de kvinnorna en röst. Många skäms och tror inte att de har något val. De kanske inte har något skyddsnät runt omkring sig. Jag skämdes också, var rädd och jag gick tillbaka till honom två gånger.

Den här gången är Maria säker på att hon aldrig kommer att gå tillbaka till honom och snart väntar rättegång. För att vara säker på att bli trodd har hon samlat på sig bildbevis som hon har lämnat till polis och socialtjänst. Maria är stolt över att hon tog sig ur den våldsamma relationen och det är sonen som ger henne styrka när det känns svårt.

– Han ska få en bra framtid! Detta hände mig men jag tog mig ut. Stanna inte i en våldsam relation! Ring polisen, ring kvinnojouren! Nu vill jag berätta för att öppna ögonen på kommunen så att Kungsbacka kvinnojour får vara kvar, säger Maria.

Fotnot. Maria heter egentligen något annat.

Läs även:




Större lokal för Kungsbacka kvinnojour

Sporthelgen i korthet
SPORT 2025-05-05 KL. 11:25
Premium

Sporthelgen i korthet

Den makalösa segersviten tog slut i semin:
HANDBOLL 2025-05-05 KL. 10:05
Premium

Den makalösa segersviten tog slut i semin: "Riktigt surt"

Aranäs lämnade finalhelgen med tre medaljer

Folkfest när korna skuttade ut på grönbete
NYHETER 2025-05-04 KL. 16:30
Premium

Folkfest när korna skuttade ut på grönbete

Se bilderna och filmen från kosläppet

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen
NYHETER 2025-05-04 KL. 09:00
Premium

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

80 år sedan Andra världskriget äntligen tog slut

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2025-05-05 KL. 11:25
Sporthelgen i korthet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.