NYHETER 2022-06-13 KL. 07:00

Lär sig jobba inom vården

Av Christina Wagner

Visible Care utbildar vuxna för kommunen, eftersom fler personer behövs inom vård och omsorg. Eleverna på undersköterskeutbildning med språkstöd har just gått färdigt sitt första år.

Lär sig jobba inom vården
BLIVANDE "USKOR". Atena Mayah, Nova Besharat, Feizullah Javanmiri, Yonas Welhlase, Ruth Solomon, Sima Farrokhizadeh, Daranee Thunberg, Mahmod Akhlaghi och Zinab Nabhani. Foto: Christina Wagner

I februari och april skrev Norra Halland om kommunens samarbete med företaget, som kom igång under 2021 och har sina lokaler på Nygatan i centrala Kungsbacka.
– Vi bedriver utbildning på uppdrag av GR vux. Dels är det språkstödsutbildningen som är platsbunden, eleverna är inte i skolan varje dag men en stor del av utbildningen är i skolan med lektioner, grupparbeten och traditionell undervisnin. Vi jobbar också på uppdrag från Kungsbacka kommun, berättar utbildningschef Jenny Jakobsson.
Flest elever läser vård och omsorg, även om Visible care försöker få fler att upptäcka barnskötarutbildningen. Första klassen med undersköterskor gick ut i december.
– Jättemånga har hört av sig om att jag ska vara referens. I princip 98 procent av dem får jobb omgående. De vill verkligen detta, språkstödseleverna, säger hon stolt.

Får öva i skolan
Eleverna får bland annat metodundervisning för att kunna lära sig mer om praktiska moment. Det kan vara hur olika hjälpmedel fungerar eller att öva på venprovtagningar, sätta urinkateter eller ta blodtryck.
– Vi har tränat på hur man ska ge insulin, blodsocker, hur man lindar benen och hur man lyfter någon. Sådana saker, exemplifierar Atena Mayah, som är en av eleverna som snart gått färdigt sitt första år på undersköterskeutbildningen med språkstöd.
– Basala hygienrutiner, förtydligar Nova Besharat, och alla skrattar högt och igenkännande när jag påpekar att det inte är de lättaste orden att lära sig.
Runt tiotalet elever är med vårdlärare Elisabeth Shoaff i klassrummet för att berätta om utbildningen, och varför de valt att gå den.
– Jag jobbade inom hemtjänsten, och tänkte börja som undersköterska. Det var bättre än jag trodde att gå i skolan, säger Atena Mayah.
– Jag tycker det är roligt att jobba med människor och att hjälpa dem, säger Daranee Thunberg.
– Min dröm är att bli ambulanssjukvårdare, då behöver jag läsa grundläggande ämnen, säger Nova Besharat.

Mycket praktik
Klassen med 23 elever är indelad i två grupper, den andra är ute på praktik just nu. Eller arbetsplatsförlagt lärande, som det också kallas.
– Jag tänkte att det är svårt med språket, men Elisabeth hjälper oss med det så det blir lätt, säger Amira Ahmedin apropå alla arbetstermer och förkortningar.
I höst startar även två utbildningar som är riktade till de som vill läsa till undersköterska utan språkstöd. 8 augusti startar en kompletteringsutbildning för de som redan har läst några kurser inom vård och omsorg, samt en för de som vill utbilda sig till undersköterska men vill ha klassrumsundervisning som startar i oktober. Just nu går det bara att välja mellan distans och flex via Kungsbacka kommun.
- Det är på begäran från GRvux vi kommer starta de här utbildningsvarianterna”, informerar skolchef Jenny Jakobsson.
Ansökningsperioden öppnar upp i början av augusti, mer information och ansökning sker via GRvux hemsida.
– Det är jättemycket fördelar på plats, dels är metodrummen precis jämte och vi har våra verktyg här. Det är så mycket av språkhandledningen som försvinner om man har undervisningen på distans eller inte träffas alls, säger vårdlärare Elisabeth Shoaff.
– På plats är roligare, det hjälper språket mycket, flikar Nova Besharat i.
– Och vi kan få mer hjälp. Läraren har möjlighet att hjälpa en och en på ett annat sätt, säger Atena Mayah.SENASTE TV-NYHETERNA

Fullt ös i Onsala Pirates
SPORT 2022-07-05 KL. 09:29

Fullt ös i Onsala Pirates

Villor kan få ersätta förfallna stugor
NYHETER 2022-07-05 KL. 06:40

Villor kan få ersätta förfallna stugor

Camparna som inte vill flytta på sig
FAMILJ 2022-07-04 KL. 19:45

Camparna som inte vill flytta på sig

Döms för rattfylla trots plats i baksätet
NYHETER 2022-07-04 KL. 16:00

Döms för rattfylla trots plats i baksätet

Skador för flera hundra tusen - klottrare åtalas
NYHETER 2022-07-04 KL. 12:45

Skador för flera hundra tusen - klottrare åtalas

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-07-05 KL. 09:29
Fullt ös i Onsala Pirates

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.