Lägsta smittspridningen sedan höstlovet
Smittspridningen i Halland nådde sin kulmen i slutet av mars. Sedan dess har antal bekräftade fall minskat vecka för vecka. Nu är smittspridningen på samma nivå som i oktober förra året. Men det är fortfarande ett högt tryck på intensivvårdsavdelningen.
Antal konstaterade fall av covid-19 i Halland per vecka.
Vecka 44 var det höstlov i Kungsbacka och andra halländska kommuner. Efter den veckan gick smittspridningen uppåt, med en topp i slutet av mars med 2159 bekräftade fall, och har inte sjunkit till samma nivå igen – förrän nu. Förra veckan, vecka 19, låg smittspridningen på 493 bekräftade fall vilket alltså är den lägsta nivån sedan slutet av oktober.
– Det ser allt bättre ut. Vi har en sjunkande smittspridningen, det syns tydligt i statistiken över antal fall. Även antal sjukhuskrävande fall minskar, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Region Halland.
Enligt henne beror den minskade smittspridningen troligtvis på flera faktorer. Att allt fler blivit vaccinerade tros, inte helt oväntat, ha bidragit.
– Ju fler som vaccinerar sig desto bättre skydd får invånarna. Det är även fler som har haft en covidinfektion. Den totala summan av antal mottagliga personer minskar, säger Maria Ryberg Mo.
Andra faktorer som kan ha bidragit är det mildare vädret som gör att viruset inte sprids lika bra. Men även att smittspårningen blivit bättre.
– Under det första kvartalet i år började man även provta personer utanför hushållen som inte har symptom men som har varit i kontakt med den smittade. Det gör att man hittar personer i ett tidigare skede, innan den blir sjuk och smittar andra, säger Maria Ryberg Mo.
Man ser dock inte samma ljusning på intensivvårdsavdelningen. Antal patienter har minskat en aning, men inte lika mycket som inom den övriga covidvården.
– Vi hade förväntat oss en större minskning inom intensivvården redan nu. Men det är samma läge i hela Sverige, det är inget unikt för Halland, säger Maria Ryberg Mo.
Att man inte ser samma minskning på IVA kan ha flera förklaringar.
– En faktor som kanske spelar in är hur länge personer vårdas på IVA. Om det sker lika många utskrivningar som inskrivningar minskar antalet inte. När personer vårdas länge skrivs det inte ut många patienter, säger Maria Ryberg Mo.
Läs mer: Vaccinering av fas 4 är igång