NYHETER 2020-12-22 KL. 11:40

Långa fängelsestraff för inblandade i kokainhärva

En mamma som ertappades med att agera chaufför åt sin son medan han gjorde knarkaffärer och en termos med ett drygt kvartskilo kokain som låg gömd i en buske bakom Hålabäcksskolan i Kungsbacka. Det blev upprinnelsen till ett stort kokaintillslag och att tio personer nu dömts – flera av dem till långa fängelsestraff.

Långa fängelsestraff för inblandade i kokainhärva
I termosen fanns 19 små påsar med totalt 15,7 gram kokain, samt en större påse med kokain som gör att beslaget går upp i cirka 250 gram totalt. Bild: Foto ur polisens förundersökningsprotokoll

TV-klipp och nyheter

Det var efter ett gediget spaningsarbete i vilket bland annat hemlig avlyssning ingick, som polisen i våras lyckades spränga en stor kokainliga som opererade i Kungsbacka. Tio personer åtalades för allt från grovt narkotikabrott, till penningtvättbrott.

Kungsbacka var knarkbas


Nio av de tio är bosatta i Kungsbacka kommun som de gjort till bas för sin omfattande knarkhandel.

Under rättegången mot kokainligan som för en tid sedan hölls i Varbergs tingsrätt framkom det att de tio åtalade hanterat stora kvantiteter kokain, som de tjänat pengar på att sälja.

Ligan ska ha levererat kokain till ”kunder” i hela Västsverige. Drivande i verksamheten anses en 29-årig Kungsbackabo varit. Medan han levt på kommunalt försörjningsstöd tros han ha tjänat stora belopp på omfattande knarkaffärer.

Tillsammans med sin ”andreman”, en 23-åring som också är bosatt i Kungsbacka, har 29-åringen mellan slutet på april och mitten av maj åtminstone köpt och hanterat kokain som vägt närmare 270 gram i utspädd form. 29-åringen har under samma tid även hanterat stora summor kontanter som han antas ha tjänat på drogförsäljning.

Själv hävdar dock mannen att pengarna kommer från en casinovinst på 200 000 kronor. En storvinst han bett en kompis förvara delar av i ett försök att undanhålla den från bland annat Kungsbacka kommuns kännedom.

Körde sonen till knarkaffär


Efter att knarket spätts ut, som en förberedelse för försäljning till slutkonsument, har merparten av det förvarats i en termos som legat gömd i en buske i Kungsbacka. Där har kokainhärvans centralfigurer hämtat mindre mängder kokain som de sedan sålt vidare till andra knarklangare samt till missbrukare.

I mitten av maj greps ligans 23-årige andreman av polis då han gjorde knarkaffärer i Göteborg tillsammans med sin 56-åriga mamma, som vid tillfället agerade chaufför.

Vid en husrannsakan hemma hos de två hittades såväl narkotika med tillhörande förpackningsutrustning, samt en större summa kontanter.

Gömde knarket i termos


En vecka senare hittade polisen den termos som ligan förvarade sitt kokain i, gömd i en buske bakom Hålabäcksskolan i Kungsbacka.

Termosen preparerades med ett ämne som gör huden på den som kommer i kontakt med det självlysande i UV-ljus och som även fångar upp DNA från den som petar på det. Därefter lades behållaren tillbaka i busken. Sedan var det bara för polisen att vänta på att ligamedlemmarna skulle avslöja sig själva, genom att rota runt i busken och fingra på den för verksamheten så viktiga termosen.


Greps vid stor polisrazzia


Den 24 maj slog polisen till. Genom att göra ett flertal samtidiga razzior på olika adresser i Kungsbacka lyckades polisen gripa de tio personer som ansågs ha de mest centrala rollerna i kokainligan.

På platserna för tillslagen hittade polisen både knark och utrustning som används för att förbereda droger för försäljning. Polisen kunde även beslagta sammanlagt 70 000 kronor i kontanter. Pengar ligans medlemmar misstänks ha använt i sin handel med droger.

Avlyssnades i hemlighet


Tillslagen gjordes efter att polisen spanat på ligan en tid. I jakt på bevis hade de misstänktas mobiltelefoner i största hemlighet avlyssnats. Polisen hade även hackat sig in i ett antal avslöjande konversationer som de misstänkta haft via SMS och olika chattforum i sociala medier.

Flera av ligans medlemmar lyste dessutom upp likt julgranar när polisen vid gripandet riktade sina UV-lampor mot dem, vilket visade att de hanterat den preparerade kokaintermosen.

Sju personer häktades


Efter inledande förhör häktades sex av de gripna. En av dem, en 31-årig man från Åsa, släpptes i slutet av november. Tre andra – en 30-årig kvinna från Kungsbacka, en 27-årig man från Kungsbacka och en 23-årig man från Kungsbacka – försattes på fri fot i början av december.

De två kvarvarande: den 29-årige huvudmannen och hans 23-årige ”andreman” - båda bosatta i Kungsbacka – sitter fortfarande häktade.

Flera långa fängelsestraff


Något frisläppande i närtid ser ingen av de två männen ut att kunna se fram emot. Hälften av de inblandade i härvan har dömts till minst ett års fängelse och strängast straff har den 29-årige huvudmannen och 23-åringen som anses vara hans högra hand fått.

Med fängelse i fem år och sex månader respektive fem år får de nu plikta för sina brott. De är dock inte ensamma om att få avtjäna sina straff inlåsta på kriminalvårdsanstalt. Endast tre av de tio dömda kommer undan med villkorlig dom och/eller dagsböter. Resterande sju döms till fängelsestraff av varierande längd. Kortast fängelsestraff, sju månader, får 23-åringens 56-åriga mamma.

LÄS MER:

Hemlig avlyssning avslöjade kokainliga

Polisen förtegen om det stora drogtillslaget

Ytterligare två begärs häktade för grovt knarkbrott

Två häktade för grovt knarkbrott

Droger för miljoner borta från gatan

TV-klipp och nyheter

Veckans ris och ros
NYHETER 2024-04-14 KL. 15:00

Veckans ris och ros

NYHETER 2024-04-14 KL. 14:00
Premium

"Fartyget var barnens värld"

Barnbarnet Margareta är engagerad i Isoldas öde

Fraktskeppet blev Tölöfamiljens hem
NYHETER 2024-04-14 KL. 13:00
Premium

Fraktskeppet blev Tölöfamiljens hem

Fyra barn föddes under turerna världen över

NH:s jakt på Kungsbacka IF
FOTBOLL 2024-04-13 KL. 18:00
Premium

NH:s jakt på Kungsbacka IF

Utomhusfestivalen dubbelt så stor
NYHETER 2024-04-13 KL. 15:00
Premium

Utomhusfestivalen dubbelt så stor

76-åringen säkrade femte SM-guldet
SPORT 2024-04-13 KL. 12:09
Premium

76-åringen säkrade femte SM-guldet

Succé för teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-12 KL. 17:00
Premium

Succé för teckningstävlingen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-15 KL. 07:38
Kvartett gjorde försök till stöld
Premium | FOTBOLL 2024-04-14 KL. 20:07
Sena nyförvärvet poängräddare
NYHETER 2024-04-14 KL. 15:00
Veckans ris och ros
Premium | NYHETER 2024-04-14 KL. 14:00
"Fartyget var barnens värld"
Premium | NYHETER 2024-04-14 KL. 13:00
Fraktskeppet blev Tölöfamiljens hem

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.