NYHETER 2023-03-07 KL. 12:45

Långa dagar för snöröjare – alla enheter används

Av Anton Lorentzson

Snöovädret kom som ett brev på posten. För att infrastrukturen ska flyta på så bra som möjligt krävs då snöröjning. Sedan tidigt i morse har kommunens egna personal och olika entreprenörer varit ute och röjt på kommunens vägar.
– Vi är ute med alla enheter vi har, säger Per Bodén, arbetsledare på Teknik.

Långa dagar för snöröjare – alla enheter används
Snörjöningen i Kungsbacka pågår för fullt. Foto: Anton Lorentzson

TV-klipp och nyheterKraftigt snöfall innebär stort fokus på snöröjning. Det är situationen som Kungsbacka kommun befinner sig i nu. Arbetsledaren på Teknik, Per Bodén, är ute och samlar in en lägesbild när vi får kontakt med honom.
– Jag tycker det går bra. Bussarna i centrala Kungsbacka tar sig fram. Det snöar av och till men just nu har det lugnat sig en del, säger han och fortsätter:
– Vi har två stora hjullastare och flertalet traktorer ute. Vårt mål är att hålla igång busslinjer och tillgänglighet för räddningstjänst och så vidare. Vi har egen personal ute och även entreprenörer som rensar gångbanor och trottoarer. Vi är ute med alla enheter vi har.

Kommunens egna personal fokuserar sin snöröjning i centrum och fokuserar sitt arbete på området kring stationen.
– Där har vi plogat av tidigt eftersom att bussarna ska fungera. Så alla ytor däromkring och vägar där bussarna går. Det är där fokus ligger nu, säger Per Bodén.

I ytterområdena av kommunen, som till exempel Frillesås, Onsala och Särö, är det entreprenörer som plogar. De gick ut lite tidigare i morse än den egna personalen, efter en dialog med nattjouren.
– Nattjouren har pratat med de hela natten om hur vi tänker. Vår gräns är åtta centimeter, när det når det så ska vi ut och röja. Så de gick ut efter dialog med oss. Sen får vi se hur det utvecklar sig under dagen.

Snön väntas falla under hela dagen enligt prognoser. De som arbetar med snöröjning har med andra ord att göra under en lång tid.
– Vi kommer nog behöva arbeta hela dagen, kvällen och även natten. Det kommer finnas ytor som behöver snyggas till, snöhögar som behöver flyttas och vägar som behöver breddas upp, säger Per Bodén.

Bussarna i centrum flyter på som de ska, men flera busslinjer är inställda på lite mindre vägar i kommunen. Alla enheter är ute och röjer snö, men allt hinns inte med samtidigt.
– När det kommer så här mycket snö på kort tid så är det svårt att hinna med allting samtidigt. Vi prioriterar i centrum först och främst och de kör så mycket de kan i ytterdelarna med. Det tar en stund att få bort snön, men alla kör så mycket det går tills det är klart, försäkrar Per Bodén.
Gator och torg plogas runt om i staden. Foto: Anton LorentzsonTV-klipp och nyheter

En bandymånad som kan avgöra allt
BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
Premium

En bandymånad som kan avgöra allt

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.