NYHETER 2020-04-07 KL. 17:10

Kyrkan inventerar begravningskapaciteten

I takt med att dödstalen för covid-19 stiger, kommer även antalet avlidna i Kungsbacka att öka.
Redan i dag påverkar viruset begravningsverksamheten och risken finns att effekten blir än större.
Därför förbereder sig kyrkan redan nu.

Kyrkan inventerar begravningskapaciteten

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



De senaste veckorna har det kommit rapporter om länder och samhällen som inte klarat av att hinna med att ta hand om sina döda, avlidna i covid-19.
I Kungsbacka har man gjort en inventering av vilka resurser som finns och jobbar löpande med att se hur många kylplatser och kyrkogårdspersonal som är tillgängliga.

Magnus Stensson är kyrkokamrer i Tölö-Älvsåker församling och håller i uppdraget att inventera tillgången i Kungsbacka kontrakt, som till ytan motsvarar Kungsbacka kommun.

– Det finns ungefär 70 kylplatser i kommunen. Ett tiotal av dem skulle kunna ändras om till frysplatser istället, om begravningarna inte kan genomföras i tid, säger han.


Just nu inventeras löpande begravningskapaciteten i kommunens olika kyrkor.


 

Om det skulle uppstå en situation där de inte räcker till, har man också börjat titta på möjligheten att hyra in kylcontainrar som komplement.
– Men än så länge avvaktar vi med det. För tillfället finns inte det behovet, säger Magnus Stensson, som i nuläget gör en avstämning i veckan.

Tillräckligt med personal


Vid sidan av kylplatser, behövs det tillräckligt med personal och maskiner för att hålla begravningsverksamheten igång. Mer konkret handlar det om en grävmaskin och minst två personer som arbetar tillsammans, för att förbereda själva graven.

– I värsta fall är planen att om personal blir sjuk i en församling, så ska man kunna täcka upp från annat håll istället. Än så länge har vi inte sett tendensen att så många anställda är sjuka samtidigt, att det inte skulle gå, säger Magnus Stensson.

Fyra veckor


Enligt det regelverk som finns, ska en person i Sverige begravas eller kremeras inom fyra veckor efter dödsfallet. Den regeln gäller fortfarande, säger Per Jönsson, kyrkoherde i Tölö-Älvsåker och kontraktsprost i Kungsbacka.

– Under ett litet tag nu har vi sett att begravningar har skjutits på framtiden, man trodde att situationen skulle blåsa över fortare än det gjort, säger Per Jönsson.




 

Det avråder kyrkan centralt ifrån. Per Jönsson tror också det är bra att ha begravningen relativt snart efter ett dödsfall.

– Riten, i vårt fall begravningsgudstjänsten, är en viktig del i sorgeprocessen. Det är den även om den sker i en snävare krets med bara den nära familjen, säger han.

Sveriges biskopar


Så ser det också ut nu. Efter Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter och allmänna råd härom veckan, där vigslar, dop och begravningar särskilt nämndes, fattade Svenska kyrkans biskopar i slutet av förra veckan beslut om råd till församlingarna om hur arbetet ska drivas vidare. De stryker under att det är av mycket stor vikt att de begravningar som behöver ske sker, trots att personer äldre än 70 år då inte kan delta. Man förespråkar också att begravningsgudstjänsten kan firas utomhus och att man använder digitala möjligheter för att direktsända begravningen via till exempel Facebook eller Skype.

– Det kan vara väldigt stämningsfullt med begravning utomhus, även om man är mer väderberoende. Den största skillnaden är väl att man inte kan rama in akten med musik på samma sätt, säger Per Jönsson.

Begränsad form


Verksamheterna med vigslar och dop rullar också vidare, men i mycket begränsad form med upp till en handfull deltagare.

– När det gäller dop har vi fått frågan om att till exempel ha dop hemma i trädgården, vilket jag ser som en utmärkt lösning. Vi försöker vara så flexibla som möjligt, säger Per Jönson.

 

 

TV-klipp och nyheter

Nu avgörs den tioåriga striden om Säröhus
2025-04-11 KL. 11:45
Premium

Nu avgörs den tioåriga striden om Säröhus

Kommunen på dubbla stolar när detaljplanerna överklagats

Frillesås värvar VM-silvermedaljör
2025-04-11 KL. 13:33
Premium

Frillesås värvar VM-silvermedaljör

Full man blev aggressiv inne på hamburgerrestaurang
NYHETER 2025-04-11 KL. 07:31

Full man blev aggressiv inne på hamburgerrestaurang

Slog sönder inredning och hotade personal

Familjen renoverar sitt drömhus i Onsala
NYHETER 2025-04-10 KL. 21:00
Premium

Familjen renoverar sitt drömhus i Onsala

Bostaden vid kyrkan har en brokig historia

Alexander Johansson inför debuten:
SPORT 2025-04-10 KL. 19:00
Premium

Alexander Johansson inför debuten: "Det är svincoolt"

"Det låter sjukt att säga att jag vill ta medalj på ett senior-EM"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-04-11 KL. 14:00
Lagkaptenen är på jakt efter revansch
Premium | BANDY 2025-04-11 KL. 13:33
Frillesås värvar VM-silvermedaljör

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Uppsägning ledde till 30 år med succéföretaget

Uppsägning ledde till 30 år med succéföretaget

Det började faktiskt med en uppsägning från ett annat jobb. 30 år senare har Maria Åkerberg ett framgångsrikt hudvårdsföretag och de stora jättarna har stått i kö för att få köpa det. Men det är hon inte intresserad av. – Det här är min livsstil, mitt kall, säger hon.