NYHETER 2022-08-18 KL. 07:30

Kungsbacka dalar i ranking – men är fortfarande i topp

Av Julia Sandstén Vikberg


Kungsbacka halkar ner fem placeringar i en ranking över Sveriges mest robusta kommuner – men ligger fortfarande kvar på topp tio. Detta enligt en ny rapport.
– Kungsbacka är bland de mest robusta kommuner vi har i Sverige, säger Mattias Frithiof, medförfattare till rapporten.

Kungsbacka dalar i ranking – men är fortfarande i topp
Mattias Frithiof, medförfattare av rapporten Regionernas kamp 2022. Foto: WSP

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Det är analys- och teknikkonsultföretaget WSP som har analyserat hur rustade kommunerna är inför framtiden och olika typer av samhällsförändringar. Resultatet baseras på olika parametrar som bland annat demografi, befolkningsutveckling, sysselsättning, utbildningsnivå och klimatarbete. Förra året hamnade Kungsbacka på en andra plats när Sveriges kommuner rankades i rapporten. Men i år blir placeringen en sjunde plats. Mattias Frithiof tror att det framför allt handlar om att andra kommuner har blivit robustare och att Kungsbacka därför dalar i jämförelse, men det finns även områden där Kungsbacka har halkat ner en aning.
– Något som är lite lägre jämfört med förra året är förvärvsinkomsternas utveckling. Kungsbacka har redan höga förvärvsinkomster och då är det svårt att öka dem. En kommun med lägre inkomster har enklare att göra en resa i det avseendet. Utvecklingen i Kungsbacka har sjunkit sedan förra året men den faktiska nivån ligger ändå i topp tio, säger Mattias Frithiof.
Ett annat område där resultatet sjunkit något sedan förra året är inrikes flyttnetto.
– Det är ett mått på kommunens attraktivitet, om folk väljer att flytta dit från andra delar av landet. Utan att vara helt insatt i Kungsbacka kan jag föreställa mig att det är ganska dyrt att köpa hus i där vilket gör det svårare att etablera sig där. Det kan vara så att man behöver köpa en extra bil för att flytta dit vilket också kan göra det svårare. Här kan det vara så att ur Kungsbackas perspektiv så kan det vara bra att vara tillgängligt för fler än de som har råd att köpa ett dyrt hus, säger Mattias Frithiof.
Han påpekar dock att Kungsbacka kommun ändå har vuxit med 12,3 procent de senaste tio åren.
– Det får man säga är positivt. Kungsbacka har inte ett dåligt inrikes flyttnetto, men det skulle naturligtvis kunna bli ännu bättre, säger Mattias Frithiof.

Pendlingskommun med närhet till storstaden
Och trots att Kungsbacka har dalat i rankingen sedan förra året kan kommunen ändå vara nöjd med att hamna på en topp tio-placering bland Sveriges alla kommuner.
– Jag skulle vilja tona ner hamna på fjärde eller sjätte plats. Huvudbudskapet är att Kungsbacka hamnar på topp tio. Kungsbacka är bland det mest robusta som finns i Sverige. När kommunen redan ligger på en topp-placering är det svårt att förändra något snabbt. Det är svårt att få högre utbildningsnivå och högre förvärvsinkomster om de redan är bra, säger Mattias Frithiof.
Vad är det då som gör att Kungsbacka är så robust i jämförelse med andra kommuner? Det geografiska läget är en stor förklaringsfaktor, menar Mattias Frithiof.
– Nästan alla pendlingskommuner nära storstäder har robusta förutsättningar med goda livsmiljöer och närheten till storstaden, inte bara arbetsmarknaden där utan även utbudet storstäder har. De här kommunerna attraherar ofta personer och familjer med hög utbildningsnivå och välbetalda jobb vilka kan generera goda skatteintäkter, säger han.
Han ser potential för Kungsbacka att stärkas ytterligare. Bland annat så ser han möjligheter för näringslivet att blomstra mer nu efter pandemin.
– Före pandemin lämnade många invånare Kungsbacka och var på sina jobb i en annan stad större delen av dagen. Nu när fler jobbar hemma är det fler som spenderar dagen på hemmaplan. Det ger stora möjligheter, säger Mattias Frithiof.


Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om
NYHETER 2025-07-04 KL. 12:00
Premium

Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om

"98 procent av alla vi möter är positiva"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.