NYHETER 2022-03-29 KL. 20:00

Kajsa och Märta en tillgång i skolan

Av Christina Wagner

Mia Lundbergs pedagoghundar hjälper elever i Kungsbacka på fyra skolor.

Kajsa och Märta en tillgång i skolan
SMART LEK. Hunden Kajsa har snurrat tärning för att se vilken lek hon och Ellen ska göra tillsammans. Foto: Christina Wagner

TV-klipp och nyheter

För dagen är pedagogen Mia Lundberg och hennes svarta flat-coated retrievers Kajsa, 11 år, och Märta, 6 år, på Iseråsskolan i Onsala. Hon har med hundarna hit en gång i veckan för att stötta elever som skolan bedömt behöver någon form av särskilt stöd för att nå sina mål i skolan.
– Vi hjälper elever där man inte lyckats på annat sätt. Vi träffar elever med olika behov, det kan vara hemmasittare, hörselnedsättningar, ADHD, autism till exempel, säger Mia Lundberg.
Hon är själv lärare på Presseskolan, men valde att läsa på distans hos Svenska PedagoghundsInstitutet (SPI) 2014 för att kunna jobba tillsammans med sina hundar med elever i skolan. Kajsa blev licensierad pedagoghund i oktober 2016, Märta 2019. Förutom Iseråsskolan håller hundarna också till på Presseskolan och Fjärås Bräckaskolan, en dag i veckan vardera.
– Jag har elever både i förskolan och upp till årskurs 6. Vi har eget rum med egen ingång på alla skolor, så allergiska utsätts inte, säger hon.
Kajsa och Märta är även rastvakter ibland. Alla elever vet att den orange scarfen kring halsen indikerar att det är okej att komma fram, är den inte på får hundarna vara ifred.



Välkommet vattenhål
Ellen och Nova från årskurs 6 på Iseråsskolan har haft återkommande tid hos Mia och hundarna i ungefär ett år. Egentligen har de rast mellan lektionerna.
– Det blir som en lite bättre rast, man behöver inte tänka så mycket. Vi har två lektioner innan, de är oftast ganska jobbiga, säger Ellen.
Ofta går gänget ut tillsammans och övar engelska eller SO under promenaden, eller så bara pratar de och tar det lugnt. Andra gånger är det, som idag, övningar med hundarna som gäller. Både Nova och Ellen har hund hemma och tränar dem på en del av övningarna de lär sig här. De tycker tricks-övningen då Kajsa eller Märta ska läsa ett kort är svårast.
– Det blir som en belöning att komma hit. Innan var det jobbigare att komma till skolan. Efter att vi varit här är det lättare att koncentrera sig igen, säger Ellen och Nova håller med.
De individuella målen i läroplanen styr lektionerna med hundarna och ser olika ut beroende på elev. Lärare och elevhälsoteamet på respektive skola avgör vilka som får hundlektioner.
– Det blir inte lika mycket stillasittande koncentration som i klassrummet. Vi har mycket mikropauser och gör övningar med hundarna, det kan vara att göra tricks eller gömma råttor, säger Mia Lundberg.
Hundarna får eleverna att känna sig lyckade och älskade, menar hon, de dömer inte och låter eleverna få vara som de är.
– Det är inte alltid jag behöver göra så mycket. Hundarna är så duktiga på att läsa av, Kajsa lägger sig rätt över benen på dem om de inte kan sitta still. Oxytocinet, lugn- och ro-hormonet, blir så tydligt på de här barnen.

Uppskattas

Det finns ytterligare två hundpedagoger i Kungsbacka kommun. Många av eleverna har även andra insatser i skolan, därför är det inte alltid lätt att utvärdera kontakten med hundarna. Men de uppskattas mycket både av elever, föräldrar och lärare.
– Det man enkelt kan se är när eleverna kommer till skolan om de annars inte gör det. Och lärarna säger att många elever är väldigt lugna och glada när de kommer tillbaka till klassrummet efteråt, berättar Mia Lundberg.






GLADA PEDAGOGHUNDAR. Samspelet mellan hundarna och eleverna gör skolan roligare. Foto: Christina Wagner


Fakta: Pedagoghund
Hunden hjälper eleverna tillsammans med hundföraren tillika läraren, och fungerar som dörröppnare för lärandet. Den kan hjälpa till att öka självförtroende och självkänsla och utveckla språk och kommunikation.
En pedagoghund behöver till exempel tolerera att bli klappad av främling, ligga still och bli klappad i längre perioder i knä eller bredvid klient, kunna leka med och apportera en leksak under arbetet och lyssna på nej-kommando. Den behöver också kunna placeras på olika ställen och gå igenom en folksamling utan oro.
Källa: SPI

TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.