NYHETER 2022-03-26 KL. 09:00

Här är 37 planerade byggprojekt över hela kommunen

Av Kristian Alm

Nästan 6 000! Så många bostäder planeras i hela kommunen de närmaste åren.
Allra störst är projekten i Kungsbacka centrum och vid Hede och Anneberg. Tanken är ju att kollektivtrafiken ska få en allt viktigare roll när klimat och hållbarhet är grunden för stadsbyggnaden.
Väster om motorvägen är det fortfarande klent med planerade byggen – det är långt till järnvägen, och Onsalavägens framtid är höljd i dimma när hackspettar och andra smådjur lägger hinder i vägen.
Nu presenterar vi 37 bostadsprojekt som är under planläggning eller igångssatta. Och på nästa uppslag får planchef och kommunledning svara på frågor om köer och framtid.

Här är 37 planerade byggprojekt över hela kommunen
Nu är nästa etapp av Björkris på gång med tiovåningshus och skola. Skiss: Trollängen

TV-klipp och nyheter

Anneberg-Älvsåker
1) Annebergs centrum
I många år har ett centrum med 400 bostäder, kontor och affärslokaler planerats i Anneberg. Förra året trodde man att det äntligen skulle kunna realiseras, men då upptäcktes kvicklera nära Kungsbackaån som ställer till det. Det krävs markförstärkningar, och det kolliderar i sin tur med naturvärdena runt ån. Kanske måste antalet bostäder krympas. Fler utredningar krävs, och därmed lär inte byggstart kunna ske förrän 2024.

2) Skårby 2:3
Hyreslägenheterna som snabbuppfördes med tillfälligt bygglov för nyanlända ska få en riktig detaljplan. Men kompletteringen med villor som skulle göra området mer differentierat har lagts i ett eget projekt och skjutits på framtiden, eftersom problemen med kvicklera och naturvärden nära ån finns även här.

Kungsbacka stad
3) Björkris etapp 2a
Området ligger i direkt anslutning till Björkris etapp 1. Den andra etappen inenbär 600 bostäder samt förskola, skola och en fullstor idrottshall.
Skolbygget har redan startat, eftersom det är akut brist på elevplatser i norra delarna av Kungsbacka. Bostadsbyggandet ska komma igång senare i år.

4) Björkris etapp 2b
Närheten till Kungsbackaån ställde till det och nu krävs en vattendom. Därför delades Björkrisplanen upp i två. Här ska byggas cirka 200 bostäder om några år, när detaljplanen blivit godkänd.

5) Voxlöv
Voxlöv ska bli den nya stora stadsdelen öster om Hede station. Derome är en stor fastighetsägare inom området, men Bonava äger en del i områdets sydöstra del. Området kan på sikt rymma över 1 000 bostäder varav minst en tredjedel hyresrätter. Förutom bostäder planeras en skola, och vid stationen kan det bli kontor och affärslokaler.
Arbetet med att ta fram en detaljplan för delen som kallas Voxlöv Norra ska dra igång i år. Den etappen innehåller cirka 750 bostäder.

6) Tölö ängar etapp 3
Området är en fortsättning på stadsdelen Tölö ängar där etapp 1 och 2 är klara. Det handlar om cirka 100 bostäder och en skola/förskola för 600 barn längs den färdigbyggda delen av Hedeleden. Planeringen har tagit längre tid än beräknat, och bland annat påverkats av utformningen av Hedeleden. Men till våren ska planen ut för samråd. Markägare är JM och kommunen.

7) Tölö ängar syd
På ängarna mellan Hällingsjö-vägen och Forsgårdens golfbana ska ägaren Sverigehuset bygga ett område som man försöker sälja in med danskt gemyt: ”Forsgaard – en lidt, og helt naturlig del af Danmark.”
Det ska bli både villor, radhus och flerbostadshus, men hur många det ryms är inte klart, detaljplanearbetet är precis påbörjat.

8) Varla 10:26
Här ska byggas två flerbostadshus med 16 lägenheter på grönytan vid Simmasgårdsgatan och därmed skapa möjlighet till förtätning i ett område främst bebyggt med villor.

9) Tingberget
Tre nya hus med cirka 70 lägenheter och parkeringsdäck under ska byggas vid Kungsgatan. Byggstart i vår och inflytt 2024 är tanken. Aranäs tidigare planer på påbyggnad av de gamla husen föll på grund av att grundläggningen inte höll. Däremot ska de totalrenoveras med start i höst.
10) Gjutaren och Liljan
Området där bland annat Henriks-sons stenhuggeri och Elektronen ligger idag ska om några år rymma 300 bostäder, skola och förskola. Planförslaget går ut på samråd under våren, och kan i bästa fall antas nästa år.


Blivande kvarteret Oasen i Valand. Illustration: Aranäs


11) Valand
Byggs just nu mellan innerstaden och Kungsmässan.
Inom området blir det 300 bostäder, varav hälften hyresrätter, kontor, affärer och restauranger. P-huset var först,och nu är det inflyttning i första bostadskvarteret.

12) Kvarteret Ejdern
Kvarteret Ejdern är en del av stadsomvandlingsprojekt Väster om ån som syftar till att länka samman innerstaden och Kungsmässan.
Här ska bli 250 bostäder, kontor, affärslokaler och ytterligare ett p-hus. Men en nyckelfråga är om Alléskolan ska stå kvar. Planprogrammet visade på alternativ både med och utan skolan. Det blir upp till politikerna att sätta ner foten, och det gör de inte förrän efter valet. Start för detaljplanearbetet lär därför bli under 2023.

13) Söderbro
Gården där Norra Halland ligger ska omvandlas till 50 bostäder, är ägarens förhoppning. Höga krav på gestaltning i innerstaden och kravet på att bevara den gamla garveribyggnaden har fördröjt planarbetet, liksom bullerproblem och föroreningar i marken. Förhoppningsvis kan detaljplanen klubbas i början av 2023.

14) Södercentrum (Aranäs 3)
Detaljplaneförslaget innebär en utbyggnad av 344 bostäder i tre kvarter i varierande höjder. Bygget har fått vänta på att p-huset Linden skulle stå klart, eftersom alla p-platser på den öppna ytan nu försvinner. Men nu har projektet precis fått bygglov och förväntas starta senare i år.

15) Aranäs 4
Här på tomten intill nya idrottshallen på Inlag skulle HSB byggt smålägenheter men drog sig ur av ekonomiska skäl. Nu tänker kommunen dra igång planeringnen igen, men några besked om antal lägenheter finns ännu inte, inte heller om de skollokaler som var tänkta att rymmas i projektet.

16) Sydöstra centrum
Här blir nästa gigantiska satsning i skapandet av staden Kungsbacka. På sikt kan det centrala området rymma hela 1300 bostäder!
I första etappen planeras 900 lägenheter. Detaljplanearbetet är i full gång eftersom kommunen prioiterar att växa inifrån och ut och skapa en helhet med närhet till kollektivtrafiken.
Förutom bostäder ska det bli ”verksamheter, upplevelserika stråk och naturliga mötesplatser”, enligt planprogrammet.

17) Kolla parkstad
Kungsbackas hittills största bostadsprojekt! Stadsdelen med 1 350 bostäder är färdigbyggd, så när som ett par kvarter i den västra delen.

18) Södra Porten
Tanken är att skapa en ”port” söderifrån med 100 - 150 bostäder, en varierad bebyggelse i form av flerbostadshus, radhus eller mindre flerbostadshus. Men det är flera fastighetsägare som ska samsas om hur de vill utveckla sina fastigheter, och just nu ligger planeringen på is.


Kullavik
19) Bolsheden
Väster om företagsområdet Kungsporten har fastighetsägare länge försökt få bygga på Bolsheden 1:9 och Bolsheden 1:39. Det är ett kuperat och svårhanterligt område, och processen har tagit lång tid, men nu är detaljplanearbetet på gång. Det handlar enligt ansökan om 66 bostäder.

20) Spårhaga
Vid Gamla Särövägen kan det bli 12-15 bostäder i form av radhus eller parhus. Planarbetet går på sparlåga, är inte prioriterat.

Särö
21) Särö centrum
Västra delen av Särö centrum är färdigbyggd. Exakt hur östra delen ska byggas ut är inte färdigutrett. Men den tomma Bukärrsgården vill Eksta förvandla till runt 100 lägenheter.

22) Bukärr 1:9
I backen mitt emot förskolorna i Särö centrum vill en privat fastighetsägare uppföra 20 bostäder i sex parhus och ett flerfamiljshus. Detaljplanen har just varit ute på samråd, där även förskolebarnen fått tycka till.

23) Nötegången
Här vill Skanska bygga 61 bostäder söder om Särö centrum. 20 stycken är hyresrätter i lägenheter med radhusliknande karaktär. Resterande bebyggelse är äganderätter i varierande storlek: 1-plan samt 1 1/2-plan. Detaljplanen går ut på samråd under mars.

24) Algusered
Väster om Särö centrum där Algusereds förskola legat ska Eksta uppföra 38 hyresbostäder, och det ska även bli plats för fyra villor. Grannar och föreningen Särös framtid överklagade detaljplanen, men den vann laga kraft förra året.

25) Munkekullen
Den ståtliga sommarhuset på Särö Danska väg blev på 70-talet kontor för NDC. Nu vill ägaren Vätterleden invest göra om det till 20 bostadsrätter. Bygglovsansökan är inlämnad och man räknar med byggstart i år.

Onsala
26) Gottskärs hamnområde
Här vill fastighetsägarna paret Hillhammar bygga om och skapa 70 lägenheter, en ny fristående restaurang och en småbåtshamn. Tillståndet för hamnen dröjer, och därmed även detaljplanen för lägenheterna.
I övrigt ligger det en död hand över stora byggprojekt i Onsala i väntan på en ny Onsalaväg.

Åsa
27) Stockalid
Det handlar om 80 bostäder i Stockalid, på höjden öster om Ölmevallavägen, bara ett stenkast från stationen.
I detaljplanen finns inritat 84 bostäder fördelat på 30 radhus, 34 parhus och 20 lägenheter i fem flerbostadshus. Just nu överklagad på av grannar som bland annat är oroliga för dagvatten.

28) Kläppa
Ovanför Stockalidsprojektet längs med Ölmevallavägen har arbetet med en detaljplan just startat för bland annat fastigheten Kläppa 1:12. Där planeras 60 bostäder. Preliminärt antagande 2024.

29) Åsa centrum etapp 1
Här är det tänkt att Eksta ska bygga 16 hyreslägenheter i så kallade fyrbohus i två våningar. Intill dem har Derome planerat två fyravåningshus med 24 bostadsrätter.
Men Eksta tvekar om projektet eftersom man riskerar dyra saneringskostnader. Och Deromes hus tycker grannar blir för högt. Detaljplanen är överklagad och Mark- och miljödomstolen är på plats under mars för att ta sig en titt.

30) Åsa centrum etapp 2
Fastighetsägarna i närheten av Åsa hembageri vill bygga fler bostäder. Det har tagit sin tid, men till våren kan det bli samråd om förslaget. Runt 80 bostäder är förhoppningen.

Frillesås
31) Norra infarten
Alldelen intill rondellen vid norra infarten till Frillesås centrum planeras nya bostäder. Men det är ännu inte klart vare sig med antal bostäder eller hur höga husen får lov att bli. Till hösten ska en detaljplan ut på samråd, och då lär det klarna lite mer.

32) Centrum
På den gamla Shellmacktomten vill ägarna bygga runt 30 lägenheter och affärslokaler i en byggnad på tre till fyra våningar. Kommunledningen sa nyss ja till att pröva projektet.
Men det ska samordnas med grannens betydligt större planer. Ägarna till växthusen har ansökt om att på sikt få bygga upp till 300 bostäder, när plantskolan flyttar ut från centrum. Men då talar vi 15 år framåt i tiden.

33) Frillesås-Rya
Invid Bostället har det redan uppförts 24 bostäder med tillfälligt bygglov. Nu ska planen spikas och kompletteras med ytterligare 66 bostäder. Det blir totalt 50 lägenheter i flerbostadshus och 40 lägenheter i rad- och kedjehus.

34) Vallersvik
Efter lång strid med grannar och kulturintressen fick baptisternas gamla kyrka och gård rivas. 20 bostäder byggs på platsen.


Vallbyn i trä växer fram på åkern i Fjärås. Skiss: Derome



Fjärås

35) Vallbyn
Vid rondellen nedanför Fjärås kyrka bygger Derome just nu en trästad med småhus och flerbostadshus. När det är färdigt ska stadsdelen rymma cirka 150 bostäder.

36) Rossared
Eksta fortsätter att bygga i backen intill Smedingeskolan. I det nya projektet som byggs nu blir det 52 lägenheter med inflyttning hösten 2023.


Östra delarna

37) Hjälm
Upp till 15 villor ska byggas på mark som ägs av Gåsevadholm.





TV-klipp och nyheter

Moderaten som brinner för välfärden
POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Premium

Moderaten som brinner för välfärden

Men att vara i opposition är inget för Ulrika Jörgensen

ISHOCKEY 2024-04-24 KL. 15:00
Premium

"Någon rivalitetsvinkling kan du inte skriva"

Kullavikvännernas söner gör upp i SM-finalen

Unga i Kungsbacka mår sämre
NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Premium

Unga i Kungsbacka mår sämre

Suparkompisar åtalas för sexköp
BLÅLJUS 2024-04-24 KL. 09:00
Premium

Suparkompisar åtalas för sexköp

Stal narkotika i hemtjänsten
NYHETER 2024-04-24 KL. 07:45
Premium

Stal narkotika i hemtjänsten

Gymnasiegatan avstängd
TRAFIK 2024-04-23 KL. 19:30
Premium

Gymnasiegatan avstängd

Gasol och bensin sprängde huset
BLÅLJUS 2024-04-23 KL. 16:30
Premium

Gasol och bensin sprängde huset

Så gick till det i attentatet mot hemtjänsten

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte
SPORT 2024-04-23 KL. 15:45
Premium

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte

Förvaltningschefen: "Vi kommer inte presentera några lösningar"

Signalfel i tågtrafiken
TRAFIK 2024-04-23 KL. 14:35
Premium

Signalfel i tågtrafiken

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-04-24 KL. 19:30
Hon skrev årets halländska bok
Premium | POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Moderaten som brinner för välfärden
Premium | NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Unga i Kungsbacka mår sämre
Premium | BANDY 2024-04-24 KL. 11:36
FBK värvar doldis som inte velat satsa

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.