NYHETER 2022-05-01 KL. 09:00

Fler elever vill stanna i Kungsbacka

Av Christina Wagner

Gymnasieantagningen pågår för fullt och Kungsbacka kommun kan konstatera att fler elever väljer gymnasieprogram i hemkommunen än tidigare.

Fler elever vill stanna i Kungsbacka
Cindia Escalante Mattsson, tf gymnasiechef i Kungsbacka, är glad att Kungsbackas gymnasieskolor lockar elever från kommunen.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

I år är det nämligen 3 procent fler elever från Kungsbacka än förra året som valt att söka till gymnasierna i kommunen istället för Göteborg, Varberg eller Mölndal. Siffrorna kommer ifrån regionens sammanställning efter preliminärantagningen till hösten, slutantagningen blir klar 28 juni.
68 procent av eleverna från kommunen är antagna till nationella program på gymnasier i Kungsbacka, jämfört med 65 procent året innan.
– Det tycker vi förstås är väldigt roligt. Min analys är att det beror på det goda arbete som görs i skolan, naturligtvis har undervisningen en stor del i det men också det som händer utanför klassrummet och den hjälp som eleverna får av alla funktioner och yrken som finns runt dem. Det gör att de kan rekommendera skolan till sina kompisar, säger Cindia Escalante Mattsson, tf gymnasiechef i Kungsbacka.

Högskoleförberedande i topp
Att fler elever väljer att studera vidare i egna kommunen är en trend även i Alingsås och Stenungsund, medan eleverna i resterande kommuner i regionen i år har valt bort den egna kommunen till förmån för andra.
Generellt ser söktrycket ungefär likadant ut till gymnasieprogrammen som tidigare år i kommunen. Som vanligt är samhällsprogrammet, naturprogrammet, ekonomiprogrammet och teknikprogrammet väldigt populära. Men till exempel försäljnings- och serviceprogrammet, som tidigare hette handels- och administrationsprogrammet samt el-och energiprogrammet har fått fler sökande än tidigare.
– Vi ser en positiv trend i år för försäljnings- och service och el- och energiprogrammet. Det gläder oss att de ansträngningarna som har gjorts i enheterna har gett så goda resultat, säger Cindia Escalante Mattsson.

Fördelar med yrkesprogrammen
Trots att många branscher omgående behöver personal är det fortfarande sämre tryck till yrkesprogram som vård- och omsorg eller restaurang- och livsmedel.
– De är också stabila i sitt sökande, men det förvånar mig lite att inte fler söker eftersom de kan få jobb direkt efteråt.
Från och med våren 2023 får till exempel elever som tar examen på vård- och omsorg ett stipendium för körkort på 15 000 kronor av kommunen, eftersom det är allt svårare att rekrytera personal. På yrkesprogrammen går det att läsa högskoleförberedande genom att välja till ämnen, något som Cindia Escalante Mattsson menar är en fantastisk möjlighet.
– Man kan studera på universitet men ändå ha ett yrke som man kan utöva vid behov, till exempel som extra- och sommarjobb. Det är ansträngande, men vilken trygghet om du går ett program där du vet att du har anställning direkt och vet att du kan studera vidare på universitet om du vill. Den ena behöver inte utesluta det andra, tänker jag, så det förvånar mig lite att inte fler ungdomar väljer de här praktiskt lagda programmen.



LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-07-03 KL. 19:00
Per-Arne VM-debuterar som 75-åring
Premium | FOTBOLL 2025-07-03 KL. 10:54
Sporten i korthet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.