NYHETER 2022-12-02 KL. 08:00

Få influensafall - men risk för intensiv vinter

Av Christina Nordwall

Nu är vaccineringen mot säsongsinfluensan i gång. Ännu så länge har ett fåtal fall konstaterats men det kan bli en intensiv säsong.
– Än så länge är det låg aktivitet men vi ser att det ökar i övriga Europa och väntar oss att det ökar här också, säger Åsa Hiljemark, smittskyddssjuksköterska i Region Halland.

Få influensafall - men risk för intensiv vinter
VACCINDAGS. Från den 5 december ges vaccin mot säsongsinfluensa även till personer som är under 65 år och som inte tillhör någon riskgrupp. Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Säsongsinfluensan brukar spridas under vinterhalvåret. Normalt sett brukar en ökning noteras innan jul för att sedan avta och därefter ta ny fart.
– Det brukar bli en rejäl topp vid sportlovet. Vi tror att det kan bli en intensiv säsong i år. Det har varit låg aktivitet av säsongsinfluensa de senaste åren och vi har också tittat på Australien där varit en intensiv säsong i år. Men det är svårt att veta när toppen blir, säger Åsa Hiljemark.

Annat mönster
Under pandemin har det inte sett ut som tidigare. Därför är det svårt att jämföra med de senaste åren.
– Det var en klurig säsong förra året då vi provtog många fler än normalt på grund av pandemin. Därför hade vi fler antal fall än tidigare och också bland unga människor som annars inte hade provtagits. Covid tryckte undan influensan som försvann och i stället blev det en puckel i maj. Vi får se hur det blir i år beroende på vad som händer med covid och eftersom vi lever lite mer som vanligt, säger smittskyddssjuksköterskan.

Båda samtidigt
Vaccineringen mot säsongsinfluensan är i gång. I första hand är det personer som är 65 år och äldre samt vissa riskgrupper som får möjlighet att ta sprutan.
– Till exempel de som är gravida, har hjärtsjukdomar eller dåligt immunförsvar får en chans att vaccinera sig före andra. Det gäller även sjukvårdspersonal för att man inte ska smitta patienter. Från den 5 december erbjuds även övriga personer. Men det finns ingen allmän rekommendation om att man ska vaccinera sig mot influensa. Även om man kan blir ordentligt sjuk behövs sällan sjukvård eller inläggning på sjukhus men man kan ha feber och behöva stanna hemma, säger Åsa Hiljemark.
Samtidigt som influensavaccineringen är i gång, pågår fortsatt vaccineringen mot covid-19. Och det är inget som hindrar att man tar båda vaccinen samtidigt.
– Det går bra att ta dem samtidigt, säger Åsa Hiljemark.


TV-klipp och nyheter

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.