NYHETER 2022-12-02 KL. 08:00

Få influensafall - men risk för intensiv vinter

Av Christina Nordwall

Nu är vaccineringen mot säsongsinfluensan i gång. Ännu så länge har ett fåtal fall konstaterats men det kan bli en intensiv säsong.
– Än så länge är det låg aktivitet men vi ser att det ökar i övriga Europa och väntar oss att det ökar här också, säger Åsa Hiljemark, smittskyddssjuksköterska i Region Halland.

Få influensafall - men risk för intensiv vinter
VACCINDAGS. Från den 5 december ges vaccin mot säsongsinfluensa även till personer som är under 65 år och som inte tillhör någon riskgrupp. Arkivfoto: Norra Halland

Säsongsinfluensan brukar spridas under vinterhalvåret. Normalt sett brukar en ökning noteras innan jul för att sedan avta och därefter ta ny fart.
– Det brukar bli en rejäl topp vid sportlovet. Vi tror att det kan bli en intensiv säsong i år. Det har varit låg aktivitet av säsongsinfluensa de senaste åren och vi har också tittat på Australien där varit en intensiv säsong i år. Men det är svårt att veta när toppen blir, säger Åsa Hiljemark.

Annat mönster
Under pandemin har det inte sett ut som tidigare. Därför är det svårt att jämföra med de senaste åren.
– Det var en klurig säsong förra året då vi provtog många fler än normalt på grund av pandemin. Därför hade vi fler antal fall än tidigare och också bland unga människor som annars inte hade provtagits. Covid tryckte undan influensan som försvann och i stället blev det en puckel i maj. Vi får se hur det blir i år beroende på vad som händer med covid och eftersom vi lever lite mer som vanligt, säger smittskyddssjuksköterskan.

Båda samtidigt
Vaccineringen mot säsongsinfluensan är i gång. I första hand är det personer som är 65 år och äldre samt vissa riskgrupper som får möjlighet att ta sprutan.
– Till exempel de som är gravida, har hjärtsjukdomar eller dåligt immunförsvar får en chans att vaccinera sig före andra. Det gäller även sjukvårdspersonal för att man inte ska smitta patienter. Från den 5 december erbjuds även övriga personer. Men det finns ingen allmän rekommendation om att man ska vaccinera sig mot influensa. Även om man kan blir ordentligt sjuk behövs sällan sjukvård eller inläggning på sjukhus men man kan ha feber och behöva stanna hemma, säger Åsa Hiljemark.
Samtidigt som influensavaccineringen är i gång, pågår fortsatt vaccineringen mot covid-19. Och det är inget som hindrar att man tar båda vaccinen samtidigt.
– Det går bra att ta dem samtidigt, säger Åsa Hiljemark.



SENASTE TV-NYHETERNA

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”
NYHETER 2023-02-05 KL. 11:55

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”

Hanhalshjärtat:
ISHOCKEY 2023-02-04 KL. 20:00
Premium

Hanhalshjärtat: "Jag har saknat hockeyn när jag var borta"

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 18:47
Premium

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 16:12
Premium

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna
NYHETER 2023-02-04 KL. 10:00

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | VÅRD 2023-02-05 KL. 12:30
Margreth förlorade kamp om specialvård

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

På E6 sker i särklass flest trafikolyckor. Och hastighetsöverträdelse är den vanligaste typen av böter som polisen utfärdar. Henrik Stilling, operativ samordnare på Kungsbackapolisen, berättar om de vanligaste misstagen kungsbackaborna gör i trafiken, var de missar stopplikt och vilka som är de farligaste vägarna i kommunen.