NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

EU kommer med nya kreditregler

I juli månad röstade Europiska Parlaments-ledamöterna fram ett förslag om nya regler för konsumentkrediter. De nya reglerna kommer att vara mer anpassade till den digitala konsumentmiljön och fokuserar främst på att reglera överskridningskrediter och digitala lån.

EU kommer med nya kreditregler
Foto: Unsplash

Konsumentkreditreglerna som är på plats i nuläget insattes redan 2008, långt innan smålån från andra tjänster än banker blev populariserade. De nya förslagen försöker skapa en säkrare digital konsumerings-miljö överlag. Bland annat kommer den reglera kreditreklam mot överskuldsatta personer, samt höja kraven för kreditgivar-information om bland annat skyldigheter och levnadskoster för kreditanvändaren.

Lagförslaget söker att skapa en europeisk bas-lag, då det nuvarande digitala kreditlagarna i EU-länderna saknar harmoni. Däremot kommer lagen vara baserad på nationell tillämpning efter nationella regleringar.

Parlamentet kommer rösta vidare om förslaget vid ett framtida plenarsammanträde. Därefter kommer deras förhandlare att inleda samtal med rådet och kommissionen om den slutgiltiga texten för lagstiftningen.

Varför ska man ha kreditkort?
Med ett kreditkort kan man handla först och betala senare eller dela upp betalningen så man har råd med dyra köp även om man inte har pengarna just då. Med kreditkortet följer ofta en mängd rabatter, försäkringar och bonusprogram som innehavaren kan ha nytta av.

Men man tjänar bara på kreditkortet om man lyckats undvika de risker som kommer med kreditmöjligheter. Genom att skjuta upp stora betalningar som man egentligen inte har råd med riskerar man att hamna i en dyr skuldfälla.

Hur gör man då för att balansera för- och nackdelar med kreditkort? Här kommer en kortfattad guide om kreditkort och en del tips om hur kreditkort kan användas. Se mer information på KreditkortGuiden.se.

Fördelar och nackdelar med kreditkort

Vill man kunna genomföra större köp är möjligheten att dela upp betalningen tilltalande och i vissa fall helt avgörande. En familj kanske inte har råd att köpa en semesterresa på 30 000 kronor i ett köp, men klarar av att betala den med 5 000 kronor per månad i ett halvår.

Fördelarna med kreditkort ser ut att tilltala många användare. Enligt en rapport från Riksbanken 2020 har kreditkort nu blivit ett vanligare betalningsmedel än kontanter i butiker, och trenden för kreditkortsanvändning pekar uppåt.

5 fördelar med kreditkort
1. Man får möjlighet att betala senare när man har pengar.
2. Man kan dela upp betalningen av dyra köp.
3. Många kreditkort erbjuder reseförsäkringar när man handlar med kortet.
4. Många kreditkort erbjuder rabatt och bonusar på varor.
5. Det är smidigt, man behöver inte kontrollera saldot inför varje köp.

5 nackdelar med kreditkort

1. Risk för att hamna i skuldfällor.
2. Höga ränteavgifter runt 10–20 % på innestående skulder.
3. Straffavgifter på försenade betalningar.
4. Krediter påverkar möjlighet att ta lån oavsett krediternas nyttjande.
5. En del kreditkort har kort- och uttagsavgifter.

Vad tjänar bankerna på kreditkort?
Banker tjänar på användningen av kreditkort och vill att man använder sina kreditkort så ofta som möjligt. Dels får bankerna intäkter från de butiker som tillåter kreditkortsanvändning, dels får bankerna intäkter från kreditkortsavgifter och från räntor på innestående skulder.

Kortavgiften för en butik som genomför en betalning med debitkort, där betalningen dras direkt från ett konto, är runt 0,3–0,4 procent. För kreditkort är avgiften mellan 1 och 3 procent. Det blir betydande summor. En del butiker använder kortavgifter för att skydda sig själva mot bankens avgifter, även om det blir allt mer ovanligt.

Dessutom kan bankerna tjäna pengar på straffavgifter för skulder som inte betalas i tid av kreditkortsinnehavaren. Sammantaget är kreditkorten en vinstaffär för bankerna. Det förklarar varför kreditkortsavgifterna ofta är låga, eller till och med gratis, och varför bankerna ofta gör reklam för kreditkort.

Hur kan användaren tjäna på kreditkort?
Eftersom bankerna vill att man använder kreditkort finns det en mängd lockbeten som rabatter och bonusar som man kan använda sig av. Köper man ofta med sitt kreditkort, men samtidigt aktar sig för att handla mer än man tänkt sig, kan man tjäna gott på bonusar och rabatter.

Tricket för att göra kreditkortet lönsamt är att inte lockas till att handla mer än man tänkt sig. Det är lätt att lyxa till det lite extra och tänka att det löser sig senare. Men det kan skapa stora skulder som är svåra att göra sig av med.

Har man väl fått stora kreditkortsskulder är räntan så pass hög att man ofta tjänar på att lösa ut kreditkortsskulderna med blancolån – privatlån utan säkerhet. Men där vill man inte hamna. Ett tips är att föra bok över kreditkortsköpen och se till att man hamnar i balans vid varje månadsskifte.

Genom att föra bok – planera – tar man kontroll över sina köp och kan ta del av kreditkortets fördelar utan att riskera att hamna i skuldfällor. Med bokföringen kan man planera framåt och köpa semesterresan i förväg då den är billigare, och vara säker på att allt är betalt och färdigt när det är dags att gå på semester.


SENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter