Ljuvligt doftande, smakrika och vackert röda. På Vareborgs bärodling är det jordgubbar som står i fokus. Här finns både självplock, jordgubbscafé och en liten gårdsbutik.
– Och en fiskdamm! Här kan den som vill mata regnbågsforeller och laxöring, säger Kenneth Andersson som tillsammans med hustrun Birgit driver bärodlingen.
Gott om jordgubbar och plockare.
Självplockningen är en stor del av verksamheten men jordgubbarna säljs också vidare till butik. Cirka tre till fyra turbilar fyllda med jordgubbar lämnar dagligen gården i Varberg.
– Det är totalt 30 hektar och vi försöker ta två skördar per säsong. Vi har fyra sorter: Honungsöga, Sonata, Salsa och Malvina. Tidigast är Honungsöga som kommer i början av maj. I slutet av juli skördas Malvina, säger Kenneth Andersson.
Personalstyrkan växer
På gården finns fyra årsanställda och under sommaren växer personalstyrkan. Runt ett hundratal säsongsanställda ges sysselsättning med att bland annat plocka jordgubbar, hjälpa till i caféet, dirigera bilar till parkering och väga jordgubbar.
– Det är hektiskt nu efter midsommar och det blir långa dagar. Förhoppningsvis har vi satt plantor som ger skörd också i slutet av juli. Om självplockningen är öppen hänger på vädret men caféet är öppet och det går att mata fiskarna.
Det är laxöring och regnbågsforell som simmar runt i den stora bassäng som i själva verket ingår i gårdens självbevattningssystem. Här står Kenneth gärna själv och matar fiskarna från bryggan.
– Det är avkopplande, säger han.
Jordgubbscafé
Det var Kenneths föräldrar som köpte gården i Varberg 1967 och började odla jordgubbar. 1991 köpte Kenneth och Birgit loss gården.
– När pappa hade den var det jordgubbar under tre, fyra veckor. Vi har utvecklat gården och försöker ha jordgubbar fyra till fem månader, från maj till september ut. Vi har också lite röda och svarta vinbär, säger han.
Jordgubbscaféet är ett nyare inslag på gården som fått ett rejält uppsving. Där passar många på att fika efter att de plockat jordgubbar ute på fälten. Det är en av parets tre döttrar som driver det under sommarmånaderna och naturligtvis har bakverken i caféet jordgubbssmak.
Det finns också en liten gårdsbutik för den som vill handla med sig till exempel grönsaker eller ägg från närliggande gårdar.