NYHETER 2023-03-14 KL. 18:00

Eksta grävde bort fornlämningar

Av Kristian Alm

Högt uppe på åsen norr om Smedingeskolan bygger Eksta 54 hyreslägenheter. Men projektet har fått tvärstopp. Det kommunala bostadsbolaget missade att det krävdes arkeologisk undersökning och har nu polisanmälts.

Eksta grävde bort fornlämningar
Matjordslagret med arkeologiska lämningar har skyfflats bort på tomten ovanför Ärtvägen i Fjärås. Foto: Kristian Alm

Varje gång det byggs måste man först kontrollera så att det inte finns värdefulla arkeologiska lämningar i marken. 2017 gjordes en preliminär undersökning på Ekstas planerade byggplats i norra Fjärås. Den visade att det fanns boplatser från både stenålder, bronsålder och vikingatid dolda i marken. Det beslöts att en större slutundersökning behövdes.

Tappat bort
Men när Eksta lät grävmaskinerna gå igång i höstas hade man helt tappat bort den frågan. Efter ett tips fick länsstyrelsens arkeologer blixtingripa och stoppa arbetet (vilket Kungsbacka-Posten var först med att berätta).
– Två arkeologer har varit där och gjort en mindre skadeinventering. Den norra delen är helt förstörd, men i den södra delen finns det fortfarande lämningar att ta tillvara, säger Ola Kadefors, arkeolog på länsstyrelsen som arbetar med tillståndsprövning.
Nu har länsstyrelsen polisanmält Eksta för brott mot fornminneslagen.
– Det gör vi 3-4 gånger om året, men det brukar handla om privatpersoner som inte haft kännedom om fornminnena. Stora bolag brukar inte begå de här misstagen.

Vikingatid
På platsen hade man förväntat sig att kartlägga bland annat eldhärdar, flinta, keramik och metallfynd.
– Boplatser från vikingatid är inte jättevanliga i Halland. Nu har man tagit bort en väldig massa matjord, och det fyndmaterialet är ju förvunnet, konstaterar Ola Kadefors.
Ekstas VD Christer Kilersjö kan bara bekräfta att man gjort fel. Man har enkelt missat att det inte gjorts någon slutundersökning.
– Men det är ju inget vi gjort av lönndom eller med uppsåt. Jag har aldrig varit med om detta tidigare. Det har varit mycket överklaganden och trassel, vilket ju inte fråntar oss vårt ansvar.
Nu blir bygget av de 54 lägenheterna rejält försenat.
– Slutundersökningen måste göras när det är bra väder, så vi kanske kan komma igång med bygget till senhösten, så det blir 10-12 månaders försening, säger Christer Kilersjö.SENASTE TV-NYHETERNA

Barnmarknad lockade massvis med folk
NYHETER 2023-04-01 KL. 15:00

Barnmarknad lockade massvis med folk

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över
KRÖNIKOR 2023-04-01 KL. 12:00

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över

Turistinformationen har koll på sportfisket
NYHETER 2023-04-01 KL. 09:30

Turistinformationen har koll på sportfisket

Första april är sportfiskarnas julafton
NYHETER 2023-04-01 KL. 08:45
Premium

Första april är sportfiskarnas julafton

Succésäsongen ett faktum:
HANDBOLL 2023-03-31 KL. 23:02
Premium

Succésäsongen ett faktum: "Helt fantastiskt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2023-04-02 KL. 12:42
En offensiv defensiv gav utdelning
Premium | NYHETER 2023-04-01 KL. 16:45
Hanhals Holme renstädad av Team Spirit

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.