Varuhuset ägare Arthur Lasenby Liberty kallade sina kläder för artistic dressing, istället för kläder, och sina tyger för art fabric. Julia Sandstén Vikberg
Förra sekelskiftets brittiska inredningstrender och det nyskapande varuhuset Liberty. Det var inspirationen för Blanche Dicksson när hon lät bygga Tjolöholms Slott. Slottets nya utställning som har premiär i dag tar oss tillbaka i tiden.
– Vi tyckte att det var dags att lyfta fram det unika Libertyarv som vi har här. Vad vi vet finns det inget annat hus i världen som har så välbevarade interiörer från varuhuset, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms Slott.
Liberty på Regent Street i London var trendsättare i 1800-talets England med framstående konstnärer och intellektuella i kundkretsen. Varuhusets interiörer med influenser från medeltiden och orienten föll uppenbarligen också Tjolöholms Slotts byggherre Blanche Dicksson i smaken. Robusta ekmöbler, sammet i dova färger och mönstrade tapeter präglar slottets inredning och en stor del av inköpen gjordes från Liberty.
– Blanche hade sitt ursprung i Storbritannien. Kanske hade hon slunkit in i varuhuset någon gång när hon varit i England och blivit drabbad av stämningen och de vackra föremålen och tygerna. Men det är bara en gissning, säger Karin Kvicklund.
r />
Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms Slott, tycker att Blance Dickson ett modigt val när hon inredde slottet med Liberty som inspiration. ”Hennes väninnor i Göteborg inredde inte sina hus så”. Foto: Julia Sandstén Vikberg.
Årets utställning på Tjolöholms Slott vill berätta historien om det nyskapande varuhuset och 1800-talets trendiga inredning, textil och kläder. Genom ett samarbete med Fashion and Textile Museum i London visas Libertys originalkläder från den tiden upp.
– Stilen på kläderna var banbrytande. På den här tiden bar kvinnor korsett och tajta kläder vilket var väldigt obekvämt. De här kläderna var en rörelse bort från det. Det här är lösa kläder utan mycket krusiduller, säger Gill Cochrane, från Fashion and Textile Museum.
Som en del av utställningen har även en pop up-butik skapats som en tolkning av 1800-talets Liberty. I butiken visas tidstypiska Libertyvaror upp och de ska även gå att köpas.
r />
Gill Cochrane, från Fashion and Textile Museum, installerar Libertykläder från 1800-talet inför utställningen. Foto: Julia Sandstén Vikberg
I dag har utställningen premiär och enligt Karin Kvicklund kommer man som besökare tas tillbaka till 1800-talets brittiska trender.
– Man får en upplevelse av England sent 1800-tal, både när det gäller inredning kläder och livsstil tyger, och en helhetsupplevelse av Libertystyle den tiden.
r /> Man har tittat i Libertys produktkataloger från 1800-talet för att se vilka föremål som man sålde då. Foto: Julia Sandstén Vikberg.
r /> Konstnären William Morris och författaren Oscar Wilde var kunder hos Libertys. Julia Sandstén Vikberg
”Bohemian Luxury style at Tjolöholm”
Var: Tjolöholms Slott
När: Pågår 2 februari-30 december
80 år sedan Andra världskriget äntligen tog slut
Lennart Nellemark var 17 år när han gick med i Högerns ungdomsförbund. Sedan dess har han suttit i kommunfullmäktige i Kungsbacka och haft många viktiga uppdrag inom partiet. I dag har han varit aktiv inom Moderaterna i 80 år och tilldelades nyligen partiets förtjänsttecken för sin insats. – Det är roligt att vara en del av det som bestämmer, säger Lennart Nellemark.