NYHETER 2022-04-28 KL. 15:48

Avloppsrester lämnades kvar på äldreboende

Av Christina Wagner

I mars blev det stopp i avloppet i två lägenheter på Ekhaga äldreboende. Även om spolfirman åtgärdade samma dag dröjde det dagar innan badrummen städades upp ordentligt och uppföljning uteblev trots att det finns rutiner. Det kom att dröja nästan en månad tills en av lägenheterna följdes upp och åtgärdades.

Avloppsrester lämnades kvar på äldreboende
SMUTSIGT. Kristina och Bo Brännström var uppgivna en vecka efter avloppsstoppet, när inget mer hände trots påpekanden om att allt inte var som det ska. Foto: Christina Wagner

TV-klipp och nyheter

Stoppet inträffade fredagen den 18 mars på en av avdelningarna på Ekhaga. Stinkande avloppsvatten läckte ut på golvet i två av lägenheterna, och en spolfirma inkallades för att åtgärda stoppet som uppstått. Efteråt sköljdes golvet, lukten dröjde kvar i flera dagar och vem som skulle sanera hamnade mellan stolarna. Bo Brännström, som bor längst ner i korridoren, är en av de två som drabbades.
– De hade firat upp avloppsrester, inkontinensskydd, avföring och pappersservetter som låg på golvet. Det är inte min pappa som orsakat det, men han bor sist på längan så därför blir det ofta värre där, berättar dottern Kristina Brännström, som sedan lång tid tillbaka även är missnöjd med hur den ordinarie städningen utförs hos de boende på Ekhaga, som kommunen driver i Vardagas regi.


På lördagen var toaletten full med svarta fingeravtryck efter avloppssugningen. Foto: Privat


Läs mer: Svårt att få svar

Synpunkter på städning
Spolfirman som åtgärdade stoppet plockade upp allt löst liggande och spolade av golvet på fredagen. Men ytterligare städning med rengöringsmedel, samt stänk på väggar och porslin, lämnades åt personalen på hemmet att åtgärda. Nattpersonalen var ensam på avdelningen och hade inte tid, på lördagen fick Kristina Brännström höra att de inte kunde göra någon större städning under helgen.
– Dörrhandtagen var kladdiga, handdukar och badrock hängde kvar med avföring på. Att det blir stopp i avloppet, inga problem, men att man inte gör rent, det är det jag reagerar på.
På måndagen städades det mer ingående, men efteråt var väggar och porslin var fortfarande smutsiga.
Lena Jadefeldt Slattery, Vardagas verksamhetschef på Ekhaga, skrev i mejl till Kristina Brännström den 21 mars att hon felanmält händelsen till fastighetsbolaget Eksta samma morgon. "De ansvarar för fastigheten och åtgärder om händelser som denna inträffar. Personal hos oss säkrar upp så det inte föreligger risker att det är vått på golvet och kan moppa golvet efter händelse. Om du har frågor kring behov av sanering kontaktas Eksta."


Blev desperat
Kristina Brännström har engagerat sig i Ekhaga och kommunens äldreomsorg sedan Bo flyttade in på boendet för sex år sedan, och anser att vårdkvaliteten är eftersatt. Hon menar att det troligen inte är bättre någon annanstans eftersom kommunen sätter riktlinjerna för kvaliteten. Bo vill heller inte flytta på sig.
– Man kan fråga sig vad det är för en dotter som inte städar upp själv, men jag försöker tala om för kommunen att de ska ta reda på fakta hur de äldre egentligen har det genom att dokumentera istället.
När Kristina Brännström inte fick respons på situationen i lägenheten blev hon desperat, i mitten på april vände hon sig till kommunpolitiker i Vård- och omsorgsnämnden. Rådet att anmäla formellt till Eksta gav resultat, fastighetsskötare kom till Ekhaga strax efter för att upptäcka att vatten läckt från avloppet ner under golvet i köket i lägenheten sedan 18 mars.
– Då tog inte många minuter innan de drog igång det här.
Nu har Bo Brännström ändå fått flytta från sin tvårumslägenhet med uteplats till ett rum på en annan avdelning. Han erbjöds annat boende på Ekhaga den 12 april och flyttades den 19 april, och står i kö till lägenhet med uteplats. Kristina Brännström har inte fått hjälp med flytt av möbler.
Vardaga och Eksta har rutiner för oförutsedda händelser i fastigheten, se artikeln intill, men i det här fallet har uppföljningen av avloppsstoppet uteblivit och påpekandena från Kristina Brännström inte hörsammats.

Inte tryggt och säkert
Kristina Brännström har tagit bilder i samband med avloppsrensningen och efteråt. Hon ifrågasätter ansvarsfördelningen mellan fastighetsbolaget Eksta, Vardaga och kommunen som hon menar inte fungerar, det är inte tryggt och säkert för de boende.
Extraresurser skulle satts in redan på kvällen.
– Nu hade de bara en nattpersonal kvar med ansvar för två avdelningar, trots att stoppet inträffat redan under eftermiddagen. Det tycker jag inte är säker och trygg vård.
Eftersom avloppsslangar legat på golven i både lägenheter och korridoren borde någon kallats in för att städa rent, oavsett om det var Vardaga, ett städbolag eller Eksta.
– De kanske till och med skulle tänkt tanken att evakuera de boende. Damen bredvid evakuerade de dagen efter för att byta en sliten matta i sovrummet i hennes lägenhet, vilket var planerat sedan länge men nu påskyndades det. Pappa fick bara bo kvar i hans ostädade lägenhet.
Vardaga hävdar motsatsen, att de visst städat och har rutiner för sådana här händelser. Vad tänker du om det?
– Jag har ju bilder med datum och tid på hur det sett ut, de är ju ganska talande. Ska det vara så att en person blir utsatt för nåt sånt här utan att någon tar ansvar?



På lördagen var golvet inte helt rengjort efter avloppssugningen. Foto: Privat


TV-klipp och nyheter

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag
FOTBOLL 2024-03-18 KL. 14:00
Premium

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag

NH betygsätter klubbarnas truppbyggen inför säsongen

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka
TRAFIK 2024-03-18 KL. 06:58
Premium

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka

Kommunen vill få in projektet i nationella planen

Jubilaren Annika är alltid på språng
FAMILJ 2024-03-17 KL. 17:45
Premium

Jubilaren Annika är alltid på språng

Aupair-åren i Florida gav minnen för livet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.