"Alarmerande att det inte planeras fler investeringar på Västkustbanan"
Av Christina Forlin
– Trafikverket planerar alldeles för få satsningarna på Västkustbanan.
Agneta Nordström, specialist på infrastruktur på Kungsbacka kommun, är besviken över att kapaciteten inte byggs ut.
Hon hade dessutom hoppats på besked i tisdags om när en ny järnvägsstation i Kungsbacka skulle kunna byggas.
"Vi som kommun växer, och är i behov av satsningar", säger Agneta Nordström, specialist infrastruktur.
arkivfoto: kristian alm
I samband med Trafikverkets presentation av det nya planförslaget stod det klart att Kungsbacka station inte finns med i planeringen fram till 2033. Planerna uppdateras vart fjärde år, och det är möjligt att Kungsbacka station kommer med år 2026 men då längst ner på listan. Det vill säga efter år 2033.
– Att inte veta när en satsning på stationen i Kungsbacka blir av känns frustrerande, då vi har en station som har plattformar som sjunker, säger Agneta Nordström.
– Vi behöver satsa fullt ut på tåget. Vi kan inte sätta in fler bussar, de kommer bara att stå i kö i Göteborg. För att klara tillväxten för arbetsmarknadsregionen måste vi utveckla järnvägen.
Vägarna hårt belastadeVisst förstår hon att behoven är mycket större än Trafikverkets pengapåse, och att det krävs hårda prioriteringar, men hon anser ändå att det är alarmerande att det inte planeras fler investeringar på Västkustbanan.
– E6:an är hårt belastad, tågen på Västkustbanan är ofta fulla och på 158:an är kapaciteten nådd, säger Agneta Nordström.
Enligt henne är E6:an en stor transportkorridor för gods som kommer från kontinenten, eller från hamnarna med Ystad i söder till Göteborg i norr.
Stråket från Oslo till Hamburg ingår dessutom i EU:s prioriterade förbindelser i EU:s förodning av det transeuropeiska nätet för transporter.
Mer tåg och båtEnligt Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon är inriktningen att trafiken på vägarna på sikt styras över till tåg och båt.
– Men det är svårt att se hur det ska gå till när man inte satsar på Västkustbanan, säger Agneta Nordström.
Trafikverket öppnar för att en samfinansiering av projekt i vissa fall kan göra att de går snabbare att genomföra, men vad gäller Kungsbacka station (som eventuellt Region Halland och Kungsbacka kommun kan putta in pengar i) tror inte Agneta Nordström att det är ett alternativ.
– Det är stora summor det rör sig om, 3,2 miljarder. Som jämförelse kan nämnas att järnvägsstationen i Åsa kostade 100 miljoner och den i Väröbacka, som Varbergs kommun är med och finansierar, 153 miljoner.
Läs mer: Stor tågsatsning - men inget sker i KungsbackaLäs mer: "Viktigt att staten tar sitt ansvar"Läs mer: Region Halland: "Miljömålen kommer inte nås"