Nya regler för besök på äldreboenden
I veckan meddelade socialminister Lena Hallengren att besöksförbuden på äldreboenden hävs den sista september. Men det innebär inte öppna dörrar och fritt fram. Kungsbacka kommun ska nu ta fram riktlinjer och se över besökstider.
Redan den 11 mars införde Kungsbacka besöksförbud på äldreboenden för att minska risken för spridning av covid-19. Den första april infördes förbudet nationellt och har sedan dess förlängts vill två tillfällen.
– Det här har varit en av de svåraste begränsningarna under pandemin, därför var det ett så svårt beslut att fatta. Samtidigt var det rätt att införa beslutet och det var också rätt beslut att fatta när vi förlängde det. Därför är jag innerligt glad att från med 1 oktober kommer besöksförbudet att upphöra, sa, socialminister Lena Hallengren,
under en presskonferens i tisdags.
Minskad spridning av covid-19
Att besöksförbudet nu hävs beror på flera saker. Dels har spridningen av covid-19 minskat i samhället i stort och på äldreboenden, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Samtidigt har äldreboendenas arbete med basala hygienrutiner stärkts, precis som rutiner för att minska risken för smittspridning.
– Vår samlade bedömning är alltså att det tillfälliga beslutet kan upphöra efter den 30 september. Om smittspridning uppstår lokalt eller regionalt, ser vi nu över möjligheterna med lokala eller regionala restriktioner, säger Johan Carlson.
Planera för besök
I Kungsbacka vet man inte ännu under vilka former som besök kommer att tillåtas.
– Eftersom vi precis fått det här beskedet ska vi lämna in ett remissvar. Vi kommer planera för hur besöken kan se ut. Men det vi vill se först och främst är att det är utomhus och att man inte ska vara i gemensamma lokaler utan i den enskildes lägenhet, säger Helené Ljungqvist, verksamhetschef för vård och omsorgsboende, hemsjukvård rehab.
Folkhälsomyndighetens John Carlson menar att det nu inte får ske en anstormning av besökare till äldreboenden, och att den enskilda personen har ett stort eget ansvar för att smittan inte ska komma in på boenden.
– Vi tittar på om det ska vara olika besökstider så att inte alla kommer samtidigt. Det skulle innebära en stor risk och det är något vi måste konsekvensbeskriva. I nästa vecka vet vi hur det kommer se ut, säger Helené Ljungqvist.
Stora krav
Det ställer stora kvar på personal och ledning och samarbetet med medicinsk ansvariga, den allmänna vården och regionala sjukvården. Men lokalt välkomnar man beslutet.
– Absolut. Men utifrån vad jag kan se idag betyder det inte att vi bara kan öppna dörrarna, besöken måste ske på ett tryggt och säkert sätt, säger Helené Ljungqvist.