Ny prognos: majoriteten vaccinerade första halvåret
Ungefär 43 procent av befolkningen har hittills fått minst en dos vaccin mot covid-19. Enligt en ny prognos beräknas cirka 5,5 miljoner personer ha fått minst en dos innan slutet av juni, vilket är en majoritet av den vuxna befolkningen.
Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, berättade om prognosen för vaccinationerna mot covid-19 för juni och juli på en pressträff på onsdagen.
På onsdagsmorgonen höll SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, en pressträff om lägesbilden med vaccinationerna mot covid-19. Enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, har hittills närmare 3,6 miljoner personer i Sverige fått minst en dos vaccin, vilket motsvarar ungefär 43 procent av befolkningen, och 1,2 miljoner har fått två doser.
– Våra vaccinationsleveranser har blivit mer stabila och omfattar nu i storleksordningen 500 000 till 700 000 doser per vecka. Regionerna har kapacitet att ge åtminstone 1,2 miljon doser per vecka och det är och kommer fortsätta vara leveranserna som sätter begränsningarna för vaccinationstakten, säger Emma Spak.
Enligt den nya prognosen kommer man i juni månad kunna ge 2 miljoner personer en första dos vaccin. Detta innebär att totalt cirka 5,5 miljoner kommer ha kunnat erbjudas minst en dos innan halvårsskiftet, vilket motsvarar en majoritet av den vuxna befolkningen. Dessutom ska en miljon kunna få dos två i juni. I juli beräknas ytterligare 1,3 miljoner få en första dos vaccin och 1,2 miljoner en andra dos.
– De här siffrorna bygger på leveransprognoserna och dosintervallen. Men för att vi ska nå de här vaccinationsvolymerna så krävs det också att alla invånare väljer att ta sin första och sin andra dos när och där den erbjuds, säger Emma Spak.
På presskonferensen framkommer att det finns en oro bland regionerna där många brukar semestra under sommaren att personer som inte är hemmahörande i regionen ska välja att vaccinera sig där.
– Regionerna vädjar till dig som ska ta din andra dos att ta den i samma region som du fick dos ett. Det handlar om att säkerställa att det finns rätt vaccin och vid rätt tidpunkt eftersom regionerna får vaccin tilldelat utifrån sin befolkning. Det här är en viktig vädjan för att vaccinationsarbetet ska fungera så effektivt som möjligt, säger Emma Spak.
Hittills har cirka 90 procent av invånarna över 65 år blivit vaccinerade med minst en dos, vilket enligt Emma Spak visar på att vaccinationsviljan har varit hög i den åldersgruppen. Hon menar att man ser att vaccinationsviljan är förhållandevis hög även i yngre åldersgrupper jämfört med andra länder.
– Men det är klart att man jobbar hela tiden med att nå ut med information, till exempel att det sannolikt kommer vara så att man kommer behöva vara, eller att det är en fördel att vara, vaccinerad om man vill resa. Den här typen av frågor är något som kan höja viljan ytterligare. Och att man nu hela tiden bygger på med nya kampanjer för att uppmärksamma vaccination och tala om varför det är viktigt att vaccinera sig, säger Emma Spak.
Läs mer om coronaläget i Halland
Läs fler nyheter här