Per-Martin Vesterberg och Lotta Blomqvist kommer båda att närvara och informera under krisberedskapsveckan.
Under veckan som kommer riktas fokus i hela Sverige på beredskap inför en eventuell kris. Kungsbacka laddar med föreläsningar på Fyren.
– Vi ska inte skapa oro, men det kan ses som en ögonöppnare, säger säkerhets- och beredskapschef Lotta Blomqvist.
På måndag den 6 maj inleds årets krisberedskapsvecka. I Kungsbacka innebär det möjligheter för allmänheten att möta kommunens personal inom kris- och beredskapsområdet, samt lyssna till föreläsningar om hur man förbereder sig inför och hanterar en kris.
– Vi kommer att finnas med monter på Fyren hela veckan. Dessutom deltar en rad frivilligorganisationer, säger Per-Martin Vesterberg, specialist krisberedskap på kommunen.
Vad är viktigast att tänka på i hemmet vid en eventuell kris?
– Vatten, mat och värme. Och att ha tillgång till någon form av kommunikation, en radio eller något annat. Många tänker kanske att de har tillgång till radio i mobilen, men vad gör du om strömmen är borta och batterierna tar slut? säger Per-Martin Vesterberg.
Tidigare år, i samband med att frågan om ökad krisberedskap började lyftas, var rekommendationen att man skulle kunna klara sig själv i 72 timmar. Idag är det förlängt till en vecka.
– Tanken med 72 timmar är en bra inriktning. Samtidigt kan det vara bra att ha en beredskap för att klara sig under något längre tid, då de verkligt allvarliga konsekvenserna vid exempelvis ett omfattande elavbrott uppstår först efter några dagar. Och våra resurser måste då gå till dem som behöver det mest. Därför krävs det lite mer av oss andra att ta eget ansvar och klara sig en tid vid en kris, säger Lotta Blomqvist.
Fakta Krisberedskapsveckan
Pågår den 6 – 12 maj i hela landet.
Initierades 2017 av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Under veckan hålls föreläsningar på Fyren i Kungsbacka om säkerhet och krisberedskap.
Kommunen finns på plats tillsammans med organisationerna Röda korset, Lindome bilkår, Svenska Blå Stjärnan, Lottakåren, polisen, med flera.
För mer information: Se kungsbacka.se
Läs hela artikeln i fredagens Norra Halland, eller i appen. Klicka här.
Kommunen på dubbla stolar när detaljplanerna överklagats
Slog sönder inredning och hotade personal
Bostaden vid kyrkan har en brokig historia
"Det låter sjukt att säga att jag vill ta medalj på ett senior-EM"
Det började faktiskt med en uppsägning från ett annat jobb. 30 år senare har Maria Åkerberg ett framgångsrikt hudvårdsföretag och de stora jättarna har stått i kö för att få köpa det. Men det är hon inte intresserad av. – Det här är min livsstil, mitt kall, säger hon.