NATIVE 2022-06-27 KL. 11:21

Stort intresse för bilsemester i sommar – viktigt med rätt däck

Avrådan från bad gör att många ser bilsemester som ett alternativ i sommar. Samtidigt finns en oro över höga bränslekostnader, som kan minska med hjälp av rätt däck.

Stort intresse för bilsemester i sommar – viktigt med rätt däck
Foto: Unsplash

TV-klipp och nyheter

Kungsbacka lockar många turister varje sommar, liksom ”hemestrare” som väljer att spendera sin ledighet på hemmaplan. Men i år får semesterfirare sig en tråkig överraskning i och med de begränsade möjligheterna till bad.

Redan förra året uppmättes förhöjda halter av tarmbakterier på ett antal badplatser i Kungsbacka. Baserat på Havs- och vattenmyndighetens uträkning, som resulterade i klassificeringen ”dålig vattenkvalitet”, avråder kommunen nu från bad även under årets sommar.

Att åka på bilsemester till andra delar av landet eller utomlands är sedan länge en semestertradition bland svenskarna, och nyheten om badavrådan kan göra att fler Kungsbackabor hoppar på trenden.

Rätt däck för ökad säkerhet
Inför en bilsemester finns mycket att tänka på för att ta sig runt på vägarna med säkerheten i behåll. En av de viktigaste punkterna är däcken. I det fall ens nuvarande däck inte håller tillräckligt hög kvalitet för en sommar på vägarna är det i dag enkelt att köpa däck på nätet.

Då de flesta stora däckleverantörer i dag finns representerade online finns här ett stort utbud att välja bland. Ofta är leveranserna snabba, vilket minimerar risken för en försenad semester.

Innan avfärd vill man främst undersöka två faktorer för att se till att ens däck är säkra att köra på:
• Mönsterdjup – sommardäck ska ha ett mönsterdjup om minst 1,6 millimeter, annars finns risk för vattenplaning och liknande. Djupet kan enkelt mätas med exempelvis en tumstock. Om grus och småsten fastnat i mönsterdjupet är det viktigt att ta bort dessa.
• Lufttryck – för lågt lufttryck innebär ökad risk för däckskador. Viktigt att komma ihåg är att trycket förändras om bilen är tungt lastad, som den ofta är under en bilsemester. Rekommenderat tryck vid tung lastning finns i bilens instruktionsbok.

Sist men inte minst vill man även dubbelkolla att ett reservdäck finns på plats, i det fall olyckan skulle vara framme.

Höga bränslepriser oroar
Om däcken uppfyller ovanstående punkter höjs semesterns säkerhet, men kan också sänka dess kostnad. Bränslepriserna är något som diskuterats frekvent under året. I skiftet mellan maj och juni månad höjdes priset på bensin fyra dagar i rad, och resulterade i ett literpris om cirka 24 kronor.

De höga priserna oroar många som planerar att använda bilen som färdmedel under årets semester. Exakt hur höga kostnaderna kan komma att bli är just nu svårt att förutspå. Jessica Allenius, vd på branschorganisationen Drivkraft, säger till SVT att det är svårt att säga hur bränslepriserna kommer se ut i sommar, men att vi troligtvis får räkna med höga nivåer.

Med rätt däck finns möjlighet att spara litervis med bensin eller diesel räknat över flera mil, och att på så sätt sänka kostnaderna för bränsle. Enligt Magnus Fritz, bilservicechef på Vianor, kan däckens mönsterdjup och lufttryck, tillsammans med ett hållbart körsätt, göra att man sparar 10–20 procent bränsle.

Fler förberedelser inför avfärd
Utöver att kontrollera däcken finns en rad andra punkter som alltid bör undersökas innan bilen börjar rulla.
• Kontrollera driftvätskor
• Säkerställ bromssystemets funktion
• Testa luftkonditioneringen
• Undersök batteriets skick

TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.