NATIVE 2022-06-27 KL. 11:21

Stort intresse för bilsemester i sommar – viktigt med rätt däck

Avrådan från bad gör att många ser bilsemester som ett alternativ i sommar. Samtidigt finns en oro över höga bränslekostnader, som kan minska med hjälp av rätt däck.

Stort intresse för bilsemester i sommar – viktigt med rätt däck
Foto: Unsplash

TV-klipp och nyheter

Kungsbacka lockar många turister varje sommar, liksom ”hemestrare” som väljer att spendera sin ledighet på hemmaplan. Men i år får semesterfirare sig en tråkig överraskning i och med de begränsade möjligheterna till bad.

Redan förra året uppmättes förhöjda halter av tarmbakterier på ett antal badplatser i Kungsbacka. Baserat på Havs- och vattenmyndighetens uträkning, som resulterade i klassificeringen ”dålig vattenkvalitet”, avråder kommunen nu från bad även under årets sommar.

Att åka på bilsemester till andra delar av landet eller utomlands är sedan länge en semestertradition bland svenskarna, och nyheten om badavrådan kan göra att fler Kungsbackabor hoppar på trenden.

Rätt däck för ökad säkerhet
Inför en bilsemester finns mycket att tänka på för att ta sig runt på vägarna med säkerheten i behåll. En av de viktigaste punkterna är däcken. I det fall ens nuvarande däck inte håller tillräckligt hög kvalitet för en sommar på vägarna är det i dag enkelt att köpa däck på nätet.

Då de flesta stora däckleverantörer i dag finns representerade online finns här ett stort utbud att välja bland. Ofta är leveranserna snabba, vilket minimerar risken för en försenad semester.

Innan avfärd vill man främst undersöka två faktorer för att se till att ens däck är säkra att köra på:
• Mönsterdjup – sommardäck ska ha ett mönsterdjup om minst 1,6 millimeter, annars finns risk för vattenplaning och liknande. Djupet kan enkelt mätas med exempelvis en tumstock. Om grus och småsten fastnat i mönsterdjupet är det viktigt att ta bort dessa.
• Lufttryck – för lågt lufttryck innebär ökad risk för däckskador. Viktigt att komma ihåg är att trycket förändras om bilen är tungt lastad, som den ofta är under en bilsemester. Rekommenderat tryck vid tung lastning finns i bilens instruktionsbok.

Sist men inte minst vill man även dubbelkolla att ett reservdäck finns på plats, i det fall olyckan skulle vara framme.

Höga bränslepriser oroar
Om däcken uppfyller ovanstående punkter höjs semesterns säkerhet, men kan också sänka dess kostnad. Bränslepriserna är något som diskuterats frekvent under året. I skiftet mellan maj och juni månad höjdes priset på bensin fyra dagar i rad, och resulterade i ett literpris om cirka 24 kronor.

De höga priserna oroar många som planerar att använda bilen som färdmedel under årets semester. Exakt hur höga kostnaderna kan komma att bli är just nu svårt att förutspå. Jessica Allenius, vd på branschorganisationen Drivkraft, säger till SVT att det är svårt att säga hur bränslepriserna kommer se ut i sommar, men att vi troligtvis får räkna med höga nivåer.

Med rätt däck finns möjlighet att spara litervis med bensin eller diesel räknat över flera mil, och att på så sätt sänka kostnaderna för bränsle. Enligt Magnus Fritz, bilservicechef på Vianor, kan däckens mönsterdjup och lufttryck, tillsammans med ett hållbart körsätt, göra att man sparar 10–20 procent bränsle.

Fler förberedelser inför avfärd
Utöver att kontrollera däcken finns en rad andra punkter som alltid bör undersökas innan bilen börjar rulla.
• Kontrollera driftvätskor
• Säkerställ bromssystemets funktion
• Testa luftkonditioneringen
• Undersök batteriets skick


TV-klipp och nyheter

Klik venligst
Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.