NATIVE 2022-09-02 KL. 16:00

Spelbolag oense med storbankerna

Det är drygt tre år sedan staten öppnade upp för en reglerad spelmarknad i Sverige, och det är fortsatt många segment som anpassar sig efter de nya förutsättningarna. Exempelvis har bankerna blivit alltmer försiktiga kring samarbetet med olika spelbolag. Något som i sin tur fått tre etablerade bolag på den svenska spelmarknaden att vända sig till Konkurrensverket.

Spelbolag oense med storbankerna
Foto: Unsplash

Spelbolagen vänder sig till Konkurrensverket
I skrivande stund finns det ett 100 licensierade spelbolag för kommersiellt spel online, och kommersiell vadhållning, på den svenska marknaden. Därutav bedriver 59 av dessa sin verksamhet online. Som om inte det vore tillräckligt med konkurrens, driver merparten av dessa aktörer även fler än en spelsajt – men täcks utav samma licens.

För att få en överblick över dessa spelsajter kan exempelvis jämförelsesidor som Casinofeber, som aktivt bevakar den svenska spelmarknaden, ge en inblick över de – enligt konsumenterna - bästa spelbolagen i landet.

Sett till den rådande konkurrensen är det av stor vikt för spelbolagen att deras hemsidor alltid håller sig uppdaterade med senaste informationen, och kan erbjuda sina spelare en smidig användarupplevelse. Ett exempel på detta är nya och bekväma registrerings- och betalningslösningar som Swish och E-legitimation via BankID.

Dock är det somliga banker som inte tillhandahåller dessa tjänster på grund av sitt avståndstagande till spelbolagen. Att storbanker som SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank väljer att hålla distans innebär även att vissa spelbolag heller inte tillåts öppna företagskonton. Något som nu resulterat i att tre nekade spelbolag tagit ärendet till Konkurrensverket via en advokat.

Konflikt kan leda till misslyckad kanalisering
Det går att argumentera för att spelbolag i Sverige måste erbjuda BankID och Swish på sina spelsidor för att kunna vara konkurrenskraftiga. Missnöjet från de nekade spelbolagens sida grundar sig därför i att bankerna väljer att tillhandahålla företagskonton till vissa spelbolag, men inte samtliga.

I längden kan detta leda till att spelsidor utan Swish och BankID har betydligt sämre förutsättningar än andra och att de i slutändan finner det mer lönsamt att helt enkelt lämna den svenska spelmarknaden.

Risken med att välkända spelbolag lämnar det svenska licenssystemet är att vissa spelare också följer med dem. Spelbolag utan licens får visserligen inte rikta sig till spelare i Sverige, men det är möjligt för spelarna att själva vända sig till spelsidor utanför det svenska systemet.

Skulle sajter som har varit aktiva i Sverige flytta till en marknad med färre och lättare restriktioner, så finns det alltså en risk för att en märkbar mängd spelare går förlorade på den svenska marknaden. Något som i sin tur komprimerar spelarnas säkerhet och leder till tappade skatteintäkter för den svenska staten.

På grund av detta, finns det även en risk att den kanaliseringsgrad som Spelinspektionen lyckats skapa, går förlorad.

Kan tvingas gå till domstol
Ärendet kring bankernas konkurrensbegränsande agerande har setts över av Konkurrensverket, men beslutet som tagits är att inte gå vidare med utredningen. Däremot förtydligar de att beslutet att skriva av ärendet fortfarande innebär att bankernas beslut kan strida mot regelverket för konkurrens.

Konkurrensverkets beslut lär med andra ord inte ha varit vad spelbolagen hoppades på. Dock kan ärendet eventuellt prövas vidare i domstol. Men huruvida det slutligen blir ett positivt resultat för spelbolagen, och hur det eventuella beslutet kommer att påverka kanaliseringsgraden återstår däremot att se. Spelmarknaden har trots allt genomgått en hel del förändringar under de senaste åren, och chanserna finns att det framöver kommer ske ännu fler.SENASTE TV-NYHETERNA

Personalbrist och hög sjukfrånvaro
NYHETER 2022-09-30 KL. 11:50

Personalbrist och hög sjukfrånvaro

Dyster delårsrapport från omsorgen

Utmaningen: Att klara sig på krislådan
NYHETER 2022-09-30 KL. 08:00

Utmaningen: Att klara sig på krislådan

Aranäs oväntade anfallsvapen
HANDBOLL 2022-09-29 KL. 21:45

Aranäs oväntade anfallsvapen

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira
FAMILJ 2022-09-29 KL. 20:30

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira

”Är man aktiv lär man sig något nytt hela tiden och det tycker jag om”

Lagkaptenen letar efter glädjen igen
SPORT 2022-09-29 KL. 19:00

Lagkaptenen letar efter glädjen igen

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist
DEBATT 2022-09-29 KL. 15:00

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott
NYHETER 2022-09-29 KL. 12:55

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott

Uteblivet förhör får hovrätten att ogilla åtal

Bergand inför VM:
SPORT 2022-09-29 KL. 11:45

Bergand inför VM: "Jag får ta ett större ansvar"

Fler nyheter