NATIVE 2023-03-08 KL. 15:00

Second hand och retro-mode allt större hörnstenar i ungas livsstilar

Unga söker sig i allt större utsträckning mot historien vad gäller den moderna livsstilen. Att klä sig i retro-kläder från 70- och 80-talet anses vara ”inne”, samtidigt som inredning och hobbys alltmer liknar far- och morföräldrarnas.

Second hand och retro-mode allt större hörnstenar i ungas livsstilar

TV-klipp och nyheter

Retromodet, som återupplivar tidigare populära stilar, har blivit alltmer populärt bland unga både när det gäller kläder och inredning de senaste åren. Inom klädmode har retro-stilen blivit särskilt populär bland unga, med influenser från 60-, 70- och 80-talet. Tänk höga midjor, vida byxor, färgglada mönster och oversized-plagg. Intresset för vintage-butiker och second-hand affärer har vuxit bland unga som söker efter autentiska retro-kläder, men även modekedjor har börjat ta in retro-influenser i sina kollektioner. Dessutom blir det allt vanligare hos de större klädkedjorna att inkorporera cirkulära affärsmodeller, så som H&Ms Pre-Loved kollektioner.

Stora mönster, poster, och hemgjorda detaljer gör ungas hem unika
När det kommer till inredning har retro-stilen också blivit populär bland unga som söker efter ett unikt och personligt uttryck i sina hem. Retro-influenser i inredning kan inkludera allt från färgstarka tapeter och posters, mönstrade textilier och unika vintage-fynd, till designmöbler och dekorativa föremål från en annan tid.

Retro-trenden har även blivit märkvärdig när det kommer till ungas hobbyliv, där handarbete så som virkning, sömnad, och stickning har blivit alltmer populärt. Dessa retro-hobbys har blivit populära bland unga av flera anledningar. Till exempel stickning kan ses som avkopplande då det kan hjälpa till att minska stress och ångest. Handarbete kan också ge en känsla av tillfredsställelse när man ser sitt färdiga projekt, samtidigt som det ger ett naturligt avstånd från den skärmfokuserade vardagen. Slutligen kan det också vara en miljövänlig hobby eftersom man kan använda återvunnet garn och minska avfall genom att skapa egna plagg i stället för att köpa nya.

En retro-respons på samhällsproblematik
Många av de retro-trender som har ökat i popularitet bland unga kan ses som en reaktion på klimatdiskussioner och en ökad medvetenhet om att leva mer resursmedvetet. Bland annat erbjuder stilen istället en chans att uppskatta tidigare tiders design och stil, samtidigt som det kan verka både mer hållbart, unikt, och klimatvänligt.

När det gäller klädmode och inredning har många unga börjat vända sig till vintage- och second-hand som ett sätt att minska på konsumtionen, återanvända befintliga resurser, och minska avfallet. Genom att köpa begagnade kläder och möbler kan unga också skapa en personlig stil som skiljer sig från dagens massproducerade varor. Dessutom kan såväl kläder från tidigare årtionden som gamla möbler och inredningsdetaljer ofta vara mer hållbara än nyproducerade produkter eftersom de är gjorda av bättre material och har högre kvalitet.

Även när det gäller retro-hobbys så som stickning, virkning, broderi och sömnad kan dessa ses som en reaktion på dagens konsumtionskultur. Genom att skapa egna plagg och accessoarer kan unga minska på konsumtionen av nya varor och skapa något som är unikt och personligt. Dessutom kan dessa hobbyer också vara en chans att använda återvunnet material och minska avfallet.

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter