NATIVE 2023-03-08 KL. 15:00

Second hand och retro-mode allt större hörnstenar i ungas livsstilar

Unga söker sig i allt större utsträckning mot historien vad gäller den moderna livsstilen. Att klä sig i retro-kläder från 70- och 80-talet anses vara ”inne”, samtidigt som inredning och hobbys alltmer liknar far- och morföräldrarnas.

Second hand och retro-mode allt större hörnstenar i ungas livsstilar

Retromodet, som återupplivar tidigare populära stilar, har blivit alltmer populärt bland unga både när det gäller kläder och inredning de senaste åren. Inom klädmode har retro-stilen blivit särskilt populär bland unga, med influenser från 60-, 70- och 80-talet. Tänk höga midjor, vida byxor, färgglada mönster och oversized-plagg. Intresset för vintage-butiker och second-hand affärer har vuxit bland unga som söker efter autentiska retro-kläder, men även modekedjor har börjat ta in retro-influenser i sina kollektioner. Dessutom blir det allt vanligare hos de större klädkedjorna att inkorporera cirkulära affärsmodeller, så som H&Ms Pre-Loved kollektioner.

Stora mönster, poster, och hemgjorda detaljer gör ungas hem unika
När det kommer till inredning har retro-stilen också blivit populär bland unga som söker efter ett unikt och personligt uttryck i sina hem. Retro-influenser i inredning kan inkludera allt från färgstarka tapeter och posters, mönstrade textilier och unika vintage-fynd, till designmöbler och dekorativa föremål från en annan tid.

Retro-trenden har även blivit märkvärdig när det kommer till ungas hobbyliv, där handarbete så som virkning, sömnad, och stickning har blivit alltmer populärt. Dessa retro-hobbys har blivit populära bland unga av flera anledningar. Till exempel stickning kan ses som avkopplande då det kan hjälpa till att minska stress och ångest. Handarbete kan också ge en känsla av tillfredsställelse när man ser sitt färdiga projekt, samtidigt som det ger ett naturligt avstånd från den skärmfokuserade vardagen. Slutligen kan det också vara en miljövänlig hobby eftersom man kan använda återvunnet garn och minska avfall genom att skapa egna plagg i stället för att köpa nya.

En retro-respons på samhällsproblematik
Många av de retro-trender som har ökat i popularitet bland unga kan ses som en reaktion på klimatdiskussioner och en ökad medvetenhet om att leva mer resursmedvetet. Bland annat erbjuder stilen istället en chans att uppskatta tidigare tiders design och stil, samtidigt som det kan verka både mer hållbart, unikt, och klimatvänligt.

När det gäller klädmode och inredning har många unga börjat vända sig till vintage- och second-hand som ett sätt att minska på konsumtionen, återanvända befintliga resurser, och minska avfallet. Genom att köpa begagnade kläder och möbler kan unga också skapa en personlig stil som skiljer sig från dagens massproducerade varor. Dessutom kan såväl kläder från tidigare årtionden som gamla möbler och inredningsdetaljer ofta vara mer hållbara än nyproducerade produkter eftersom de är gjorda av bättre material och har högre kvalitet.

Även när det gäller retro-hobbys så som stickning, virkning, broderi och sömnad kan dessa ses som en reaktion på dagens konsumtionskultur. Genom att skapa egna plagg och accessoarer kan unga minska på konsumtionen av nya varor och skapa något som är unikt och personligt. Dessutom kan dessa hobbyer också vara en chans att använda återvunnet material och minska avfallet.


SENASTE TV-NYHETERNA

MSB lanserar krissida för barn
NYHETER 2023-03-24 KL. 18:00

MSB lanserar krissida för barn

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen
BLÅLJUS 2023-03-24 KL. 15:55

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen

Inga tåg till Göteborg på två månader
NYHETER 2023-03-24 KL. 14:00

Inga tåg till Göteborg på två månader

Stjärnan om elitidrotten:
SPORT 2023-03-24 KL. 11:45
Premium

Stjärnan om elitidrotten: "Det är mycket ångest"

✔ Den trasiga uppväxten ✔ Drivkrafter ✔ Vad hon vill uppnå

Årets småhus utsett – priset till Fjärås
NYHETER 2023-03-24 KL. 09:40

Årets småhus utsett – priset till Fjärås

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

BLÅLJUS 2023-03-25 KL. 09:54
Ballonger och sparkar
Premium | ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:23
Tränaren om framtiden: "Vi får se"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.