Kommersiellt spel om pengar på nätet är ett ämne som knappt existerat i 30 år, men som i dagsläget blivit en enormt viktig fråga för många länder i världen. Inte minst inom EU. Bara i Sverige omsatte spelbolag med svensk licens drygt 27 miljarder kronor 2023.
Med tanke på den svenska vinstskatten för spelbolag, som 2024 höjdes från från 18% till 22%, så är detta en minst sagt relevant fråga för de europeiska länderna, men trots detta finns det fortfarande en stor mängd olicensierade marknader. I denna artikel har vi tagit hjälp av spelexperterna på BettingKollen för att granska och få en närmare inblick i hur spelregleringar och licensierade marknader för spel om pengar på nätet inom EU fungerar.
Spelinspektionen och den svenska licensen 2019
I Sverige var spelmarknaden minst sagt förvirrande innan 2019, när spellicens infördes. Vår reglerande myndighet hette Lotteriinspektionen, och hade huvudsakligen hand om insynsfrågor gällande lotterier via idrottsföreningar och liknande. Det rådde spelmonopol, och det var enbart staten som genom Svenska Spel fick erbjuda spel om pengar. Men de föråldrade reglerna hängde inte med i den snabba utvecklingen på internet.
Under det tidiga 2000-talet kom först den stora pokerboomen, vilket följdes av ett enormt ökat intresse för spel om pengar på nätet. Casino och betting på nätet är svårt att reglera, och innefattades inte av de existerande lagarna och reglerna. Detta ledde till att svenska spelare vallfärdade till spelbolag på nätet, där de kunde ta del av större utbud, välkomstbonusar, VIP-program, exklusiva tävlingar och mycket mer. Staten tappade mark i rask takt, och bestämde sig för att agera.
2019 infördes den svenska spellicensen. Lotteriinspektionen bytte namn till Spelinspektionen, och fick nu utökat ansvar inom spel på nätet. Än idag måste samtliga spelbolag som vill erbjuda spel om pengar på nätet i Sverige ansöka om en licens, få denna beviljad, betala vinstskatt och fortsätta att följa Spelinspektionens riktlinjer. Om dessa bryts kan företagen tilldelas miljonböter, eller få licensen indragen. I teorin fungerar de flesta spellicenser inom EU på ett liknande sätt, fast genom andra nationella reglerande myndigheter.
Maltesisk licens dominerar på olicensierade marknader
Ja, den ovanstående rubriken kan tyckas en aning motsägelsefull, men faktum är att så är fallet. Både regeringar runtom i Europa och de stora privatägda spelbolagen har lagt många år och stora resurser på att varna sina medborgare om riskerna med olicensierade spelbolag. Detta av många olika anledningar. Olicensierade spelbolag har många gånger sitt fäste utanför Europa, vilket leder till bristande rutiner gällande ansvarsfullt spel och spelmissbruk, men även extra vinstskatt för spelare. Detta har lett till att spelare överlag håller sig undan olicensierade spelbolag. Så hur fungerar det då i ett land utan nationell spellicens? In träder MGA.
Malta Gaming Authority, eller MGA, är den reglerande myndigheten för spel om pengar i den lilla europeiska önationen Malta. Då detta skatteparadis ligger innanför EUs gränser så har många av Europas stora spelbolag flyttat sina verksamheter dit. Den inofficiella regeln säger att ett spelbolag som verkar i en marknad som inte har en egen spellicens åtminstone ska ha licens i det landet där företaget är registrerat. För olicensierade marknader inom EU, även Sverige innan licensen infördes, är det alltså Maltas licens som gäller.
Andra licensierade marknader i Europa
Många andra europeiska länder har valt att införa egna spellicenser, och fler ansluter sig regelbundet. Ett exempel är Finland, som förlitat sig på den maltesiska spellicensen fram tills nyligen, men som just nu är i processen att ta fram sina första förslag på en finländsk licens. Denna förväntas träda i kraft 2026. Andra länder i Europa som redan har en licens på plats inkluderar bland annat Storbritannien, Italien, Spanien, Nederländerna, Frankrike och Italien. Vissa länder, som Polen, har fortfarande ett strikt statligt monopol, och andra som t.ex. Slovenien har en typ av hybridsystem som tillåter nationella spelbolag på nätet, men inte utländska. Vissa ligger fortfarande lite efter, men en övervägande trend är att vi är på väg mot ett licensierat EU.
I del 2 avhandlas herrklubbarna i division 1, 2 och 3
Hemvändarens segersvit bara växer
Först ut är herrlagen i division 4, 5 och 6
Drömmar har funnits, glidtacklingar har gjorts och måljublen har tynat ut. Den sista domarsignalen i årets seriespel är blåst så nu kan två stolpskott ta på sig ansvaret och säga var ribban ska ligga för årets prestation. Här kommer NH-sportens matiga betyg på fotbollsklubbarna del 2.