NATIVE 2021-12-15 KL. 08:01

Loopeli ersätter seniortelefonen

De allra flesta av oss kan i någon mån relatera till känslan av ensamhet och utanförskap. Ofta kopplar vi denna känslan till minnen ur barndomen då man kanske någon gång inte fick vara med de andra barnen, eller på något sätt kände sig annorlunda och därför inte som en del av sammanhanget.

Loopeli ersätter seniortelefonen
Foto: Unsplash.com

Att uppleva den här typen av känslor vid enstaka och sporadiska tillfällen är inget som påverkar gemene man i en större utsträckning, men för den som ständigt lever i ensamhet kan det få förödande konsekvenser i form av både psykisk och fysiska ohälsa.

I Sverige är cirka 2 miljoner människor ensamboende. Merparten av dem är äldre personer som i många fall till följd av åldern eller sjukdomar har förlorat har förlorat sin livspartner. Bland övriga ensamboende är många unga singlar, varav en del med funktionshinder.

Utöver ensamheten i sig, lever många dessutom i ett digitalt utanförskap som gör att de inte kan ta del av den moderna teknik som faktiskt inbjuder till gemenskap i form av videosamtal och andra kommunikationsvägar.

Detta vill nu företaget Loopeli ändra på. Med en helt unik tjänst, anpassad efter de med liten eller ingen teknisk vana alls skapar Loopeli förutsättningar för en ökad delaktighet.

Personliga erfarenheter blev startskottet

Idén till Loopeli föddes när entreprenören Thomas Sidén upplevde stora svårigheter i att kommunicera med sin då 95-årige far som bodde på äldreboende.

Eftersom Thomas far tidigare hade drabbats av en stroke hade han ibland svårt att uttrycka sig i vanliga telefonsamtal med sin seniortelefon och därför försökte Thomas ringa via videosamtal istället.

Tanken var god, men det slutade alltid med att fadern irrade bort sig bland olika appar och dessutom blev det svårt för honom att höra på grund av rundgång i hörapparaten.

Thomas började spåna på olika idéer och så småningom utvecklades Loopeli. Konceptet är en enkel kommunikationstjänst som gör att även de med teknisk ovana eller fysiska svårigheter kan bli en del av den digitala miljön.

Hur funkar det?
Många äldre använder sig idag av någon typ av seniortelefon med stora knappar, men ofta upplevs skärmen som för liten och likaså gränssnittet. Med Loopeli använder sig därför huvudpersonen istället av en surfplatta.

För att komma igång med Loopelis familjeabonnemang skapar en utsedd organisatör i familjen en sluten grupp med upp till sju stycken familjemedlemmar. Abonnemanget hanteras fortsättningsvis av organisatören som betalar månadsavgiften för hela familjen. Organisatören kopplar sedan samman sin telefon med den tilltänkta huvudpersonens surfplatta.

Huvudpersonen är den som tjänsten kretsar kring, ofta en äldre familjemedlem eller kanske någon med funktionsnedsättning.

Familjemedlemmar i form av barn, barnbarn, syskon eller en nära vän som ingår i den slutna gruppen, kan nu kommunicera med huvudpersonen via videosamtal, skicka bilder eller ställa enklare frågor med ja- eller nej-svar.

Enkla och smarta funktioner
På huvudpersonens surfplatta fungerar Loopeli som en låst hemskärm vilket gör det omöjligt för huvudpersonen att tappa bort sig bland andra appar eller program.

På hemskärmen visas tre enkla huvudfunktioner: videosamtal, bilder och radio. Huvudpersonen kan både ringa och ta emot videosamtal, ta emot bilder i form av vykort med en liten hälsning från familjemedlemmarna, eller lyssna på radio.

Genom att få ta del av det som händer i ens nära och käras liv blir den som känner sig ensam plötsligt en del av ett sammanhang. Känslan av att vara inkluderad och delaktig sätter guldkant på tillvaron och förhöjer livskvalitén för de som är ensamma.

Tillsammans med Elgiganten har Loopeli skapat ett paket med både surfplatta och tillhörande stativ, läs mer om erbjudandet här.
Teaterentusiaster i skogen hoppas på en riktig scen
NYHETER 2022-08-09 KL. 20:00

Teaterentusiaster i skogen hoppas på en riktig scen

Sällskapet Ebbe gör Marias resa i Stättared

SENASTE TV-NYHETERNA

Polisen utreder dödsolyckan på E6
NYHETER 2022-08-09 KL. 09:49

Polisen utreder dödsolyckan på E6

Städning startar Västerhavsveckan
NYHETER 2022-08-09 KL. 08:20

Städning startar Västerhavsveckan

”Folk förvånas över både liv och skräp i vattnen”

500 drabbades av strömavbrott
NYHETER 2022-08-09 KL. 07:25

500 drabbades av strömavbrott

”Krokiga vägar och en glass på det...”
FAMILJ 2022-08-08 KL. 20:30

”Krokiga vägar och en glass på det...”

Mikael, MC-entusiast som inte trivs på motorvägen

Dubbelgaraget övertänt
NYHETER 2022-08-08 KL. 20:05

Dubbelgaraget övertänt

Nu renoveras huset från 1600-talet
NYHETER 2022-08-08 KL. 19:00

Nu renoveras huset från 1600-talet

Kvinna knivhögg sin man – åtalas för mordförsök
NYHETER 2022-08-08 KL. 14:03

Kvinna knivhögg sin man – åtalas för mordförsök

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.