NATIVE 2023-12-07 KL. 10:24

Fortsatt ökning i användandet av kreditkort och delbetalning

Svenskarnas handelsbeteende och konsumtionsmönster genomgår en märkbar förändring, särskilt i ljuset av ekonomisk osäkerhet och förändrade köpkrafter. En tydlig trend som observeras är en ökad användning av kreditkort och delbetalningsalternativ, vilket reflekterar en anpassning till nuvarande ekonomiska förhållanden.

Fortsatt ökning i användandet av kreditkort och delbetalning

TV-klipp och nyheter

Kreditkortsanvändning i ekonomiskt svåra tider

I en tid där 83% av svenskarna upplever en minskad köpkraft, enligt en handelsrapport publicerad av NetOnNet, blir det allt vanligare att det söks efter kreditkort utan UC. Många väljer denna väg för att minska risken att påverka sin kreditvärdighet negativt. Denna förändring är särskilt märkbar inför stora shoppingevenemang som Black Friday och julhandeln, där kreditkort och delbetalningar blir ett verktyg för att hantera ekonomiska påfrestningar.

Förändrade konsumtionsvanor och delbetalningsalternativ

Med 36,5% av svenskarna som uttrycker svårigheter att få ekonomin att räcka till för julklappar, blir delbetalningsalternativ allt mer attraktiva. Denna trend, där 15% av svenskarna har använt dessa alternativ i större utsträckning än tidigare, understryker behovet av flexibla betalningslösningar i en tid av ekonomisk osäkerhet.

Anpassning till försvagad köpkraft

För att hantera en försvagad köpkraft har många svenskar vidtagit åtgärder som att välja prisvärda alternativ, handla på rea, köpa begagnat, eller i ökad utsträckning använda kreditkort och delbetalningar. Denna förändring i konsumentbeteende reflekterar en bredare anpassning till de ekonomiska utmaningar som svenskarna står inför, enligt handelsrapporten från NetOnNet.

Konsekvenser och framtidsutsikter

Den ökade användningen av kreditkort och delbetalningsalternativ har både direkta och långsiktiga konsekvenser för konsumentens ekonomi och kreditvärdighet. Det är viktigt att balansera behovet av omedelbar ekonomisk flexibilitet med ansvarsfull användning för att undvika framtida finansiella svårigheter. Användning av kreditkort kommer med risker och extra kostnader om man inte klarar av att betala fakturan inom den räntefria perioden.

Risken för skuldsättning med kreditkort

Kreditkort kan leda till skuldsättning. Det är lätt att hamna i en situation där man spenderar mer än man har råd med, särskilt då kreditkort erbjuder möjligheten att göra stora köp omedelbart. Det är viktigt att förstå de långsiktiga konsekvenserna av hög skuldsättning, inklusive hur det påverkar kreditvärdighet och ekonomisk stabilitet.

Kreditkorts-villkoren varierar bland utgivarna

Räntor, avgifter och betalningsvillkor kan variera avsevärt mellan olika kort. Att inte förstå dessa villkor kan leda till oväntade kostnader och ekonomiska svårigheter. Det kan därför vara bra att läsa på om hur det fungerar innan man skaffar ett kreditkort, för att göra mer informerade beslut om vilket kreditkort som passar ens behov och hur de kan användas på ett sätt som inte äventyrar ekonomin.

Kostnader för delbetalning

Delbetalningsalternativ kan ofta vara fördelaktiga för konsumenter, särskilt under räntefria perioder, men det är viktigt att vara medveten om de potentiella kostnaderna när den räntefria perioden är över. Utanför denna period kan delbetalningar innebära höga räntor och ytterligare avgifter, vilket kan göra det totala beloppet avsevärt högre än det ursprungliga köpesumman. Denna ökning i kostnader kan på sikt påverka ekonomin för konsumenter negativt, särskilt om de inte planerat för dessa extra utgifter. Kreditkort fungerar som bäst när man betalar fakturan inom den räntefria perioden.TV-klipp och nyheter

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Krönika: Jag vill ha sex!
KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Premium

Krönika: Jag vill ha sex!

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar
NYHETER 2024-02-23 KL. 06:34

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar

Polisen uppmanar att jobba hemma om det går

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans
FAMILJ 2024-02-22 KL. 20:00
Premium

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans

"Jag är präglad av min mors omtanke"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-02-24 KL. 18:18
Leo skapar dialog med känsla
Premium | NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Cirkulära fynd i Åsa
Premium | KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Krönika: Jag vill ha sex!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.