NATIVE 2023-12-07 KL. 10:24

Fortsatt ökning i användandet av kreditkort och delbetalning

Svenskarnas handelsbeteende och konsumtionsmönster genomgår en märkbar förändring, särskilt i ljuset av ekonomisk osäkerhet och förändrade köpkrafter. En tydlig trend som observeras är en ökad användning av kreditkort och delbetalningsalternativ, vilket reflekterar en anpassning till nuvarande ekonomiska förhållanden.

Fortsatt ökning i användandet av kreditkort och delbetalning

TV-klipp och nyheter

Kreditkortsanvändning i ekonomiskt svåra tider

I en tid där 83% av svenskarna upplever en minskad köpkraft, enligt en handelsrapport publicerad av NetOnNet, blir det allt vanligare att det söks efter kreditkort utan UC. Många väljer denna väg för att minska risken att påverka sin kreditvärdighet negativt. Denna förändring är särskilt märkbar inför stora shoppingevenemang som Black Friday och julhandeln, där kreditkort och delbetalningar blir ett verktyg för att hantera ekonomiska påfrestningar.

Förändrade konsumtionsvanor och delbetalningsalternativ

Med 36,5% av svenskarna som uttrycker svårigheter att få ekonomin att räcka till för julklappar, blir delbetalningsalternativ allt mer attraktiva. Denna trend, där 15% av svenskarna har använt dessa alternativ i större utsträckning än tidigare, understryker behovet av flexibla betalningslösningar i en tid av ekonomisk osäkerhet.

Anpassning till försvagad köpkraft

För att hantera en försvagad köpkraft har många svenskar vidtagit åtgärder som att välja prisvärda alternativ, handla på rea, köpa begagnat, eller i ökad utsträckning använda kreditkort och delbetalningar. Denna förändring i konsumentbeteende reflekterar en bredare anpassning till de ekonomiska utmaningar som svenskarna står inför, enligt handelsrapporten från NetOnNet.

Konsekvenser och framtidsutsikter

Den ökade användningen av kreditkort och delbetalningsalternativ har både direkta och långsiktiga konsekvenser för konsumentens ekonomi och kreditvärdighet. Det är viktigt att balansera behovet av omedelbar ekonomisk flexibilitet med ansvarsfull användning för att undvika framtida finansiella svårigheter. Användning av kreditkort kommer med risker och extra kostnader om man inte klarar av att betala fakturan inom den räntefria perioden.

Risken för skuldsättning med kreditkort

Kreditkort kan leda till skuldsättning. Det är lätt att hamna i en situation där man spenderar mer än man har råd med, särskilt då kreditkort erbjuder möjligheten att göra stora köp omedelbart. Det är viktigt att förstå de långsiktiga konsekvenserna av hög skuldsättning, inklusive hur det påverkar kreditvärdighet och ekonomisk stabilitet.

Kreditkorts-villkoren varierar bland utgivarna

Räntor, avgifter och betalningsvillkor kan variera avsevärt mellan olika kort. Att inte förstå dessa villkor kan leda till oväntade kostnader och ekonomiska svårigheter. Det kan därför vara bra att läsa på om hur det fungerar innan man skaffar ett kreditkort, för att göra mer informerade beslut om vilket kreditkort som passar ens behov och hur de kan användas på ett sätt som inte äventyrar ekonomin.

Kostnader för delbetalning

Delbetalningsalternativ kan ofta vara fördelaktiga för konsumenter, särskilt under räntefria perioder, men det är viktigt att vara medveten om de potentiella kostnaderna när den räntefria perioden är över. Utanför denna period kan delbetalningar innebära höga räntor och ytterligare avgifter, vilket kan göra det totala beloppet avsevärt högre än det ursprungliga köpesumman. Denna ökning i kostnader kan på sikt påverka ekonomin för konsumenter negativt, särskilt om de inte planerat för dessa extra utgifter. Kreditkort fungerar som bäst när man betalar fakturan inom den räntefria perioden.TV-klipp och nyheter

Ensamarbete på natten skjuts fram
NYHETER 2024-06-24 KL. 09:00
Premium

Ensamarbete på natten skjuts fram

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade
NYHETER 2024-06-24 KL. 07:12

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade

Närboende: "En fruktansvärd smäll"

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar
HANDBOLL 2024-06-23 KL. 17:00
Premium

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar

Bildextra från karriären i klubben

NYHETER 2024-06-23 KL. 15:00

"Tror att det är en ond dröm"

Chock och sorg vid vägkanten i Vallda

Hövdingen talar ut
NYHETER 2024-06-23 KL. 13:00
Premium

Hövdingen talar ut

Anders Thornberg om första halvåret som bas för Halland

Tusentals kryp under sommarfilten
NYHETER 2024-06-22 KL. 16:30
Premium

Tusentals kryp under sommarfilten

Det sjuder av liv i skogsbacken på sommaren

Här bjuder Janne och Stefan upp till dans från flaket
NYHETER 2024-06-21 KL. 18:08
Premium

Här bjuder Janne och Stefan upp till dans från flaket

1 000 personer kom till midsommarfesten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2024-06-24 KL. 14:00
Veckans ros och ris
Premium | SPORT 2024-06-24 KL. 11:00
SOK bemöter kritiken: "Stämmer inte"
Premium | NYHETER 2024-06-24 KL. 09:00
Ensamarbete på natten skjuts fram

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.