NATIVE 2023-01-02 KL. 14:00

Förslag om ny skatt kan höja elpriset ytterligare

Regeringens förslag om en ny skatt för elproducenter möts av kritik. Kritikerna menar att åtgärden kan höja elpriserna ytterligare.

Förslag om ny skatt kan höja elpriset ytterligare

TV-klipp och nyheter

Allt fler hushåll har under det senaste året drabbats av höga elpriser och dyra elräkningar. December månad spåddes bli en dyr sådan, bland annat med anledning av kraftig kyla och att Oskarshamns kärnkraftverk stoppat sin reaktor.

Förutsägelsen blev riktig. Den högsta noteringen vad gäller dagspris uppgick till i 4,83 kronor per kilowattimme i hela landet på Nord Pool, det vill säga innan skatter, moms och andra avgifter.

Fler jämför elavtal för att sänka kostnaden
De höga elpriserna kan bli något man bör vänja sig vid. Enligt Jonathan Lindgren, expert på kommunala frågor hos Villaägarna, kan de höga priserna bli kvar till 2030. Lindgren poängterar att det finns flera sätt på vilka hushåll kan sänka elkostnaderna på egen hand. Bland annat nämns exempel som att man ska täta dörrar och fönster, för att hålla kvar värmen inomhus.

Många privatpersoner vänder sig därtill till jämförelsetjänster såsom Elyn för att sänka sina kostnader. Hos dessa aktörer kan man jämföra de olika elbolagen och dess avtal, för att enklare kunna hitta det billigaste och byta till det.

Regeringens förslag om ny elskatt

Att välja rätt elavtal, och elbolag, har blivit allt viktigare sedan elpriserna började stiga uppåt, och kan bli än viktigare efter årsskiftet. Detta åtminstone om man ska tro de som ställer sig kritiskt till regeringens förslag om en ny skatt för elproducenter.

Den föreslagna skatten består i ett intäktstak för elproducenter. Det vill säga att den producent som överstiger en viss summa i intäkter tvingas betala skatt på det belopp som går över taket. Maxtaket ska, enligt Dagens industri, ligga på realiserade intäkter om 1 957 kronor per megawattimme och skatten föreslås vara om 90 procent.

Enligt branschorganisationen Energiföretagen kan skatten få motsatt effekt på elpriserna. Erik Thornström, ansvarig för skatter och styrmedel hos organisationen, menar att förslaget kan resultera i att elproducenter gör sitt allra yttersta för att undvika skatten. Exempelvis kan ett bolag som äger en kraftanläggning avstå från produktion eller bli tvunget att höja sina priser.

Intäkter om 280 miljarder på fyra månader

Förslaget befinner sig ännu i tidigt stadie och väntas lämnas till riksdagen för att röstas om och eventuellt klubbas igenom efter årsskiftet. Därefter föreslås att skatten ska träda i kraft i mars 2023. Skatten ska inte vara någon permanent sådan, utan ska endast gälla fram till och med juni samma år och kommer inte att aktiveras retroaktivt.

Under de fyra månader som intäktsskatten gäller väntar sig regeringen dra in omkring 280 miljarder kronor. Samtidigt som förslaget förbereds kartlägger regeringen, genom Svenska kraftnät och Energimyndigheten, befintlig och outnyttjad elproduktion, för att på så sätt kunna få upp elproduktionen och därigenom ned elpriserna.


TV-klipp och nyheter

Klik venligst
Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-09-23 KL. 15:02
Sagaloppet stöttar Barncancerfonden
Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.