MUSIK 2020-07-08 KL. 19:45 Frågetecken kring middagsunderhållning
Hur många personer får egentligen sitta i publiken när en artist spelar på en restaurang? När kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer besökte Gottskär hotell rådde delade meningar om svaret. För hotellet är saken helt avgörande för sommarens planer.
I onsdags, den 1 juli, trädde den nya tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft. Kommunerna har tidigare gjort tillsyner av hur reglerna efterföljs, men har i och med lagen fått större befogenheter och kan numera utfärda förelägganden. Kommunerna har även mandat att besluta om stängning om en verksamhet efter tillsyn inte åtgärdar problem som inspektörerna pekar på. Både förelägganden och förbud har tidigare utfärdats av regionernas smittskydd.
Kommunens inspektörer gör regelbundna tillsyner på stadens restauranger, caféer och barer. Miljö- och hälsoskyddsinspektören Josefine Bäckström förklarar vad som gäller vid ”coronatillsyner”, som främst utförs av livsmedelsinspektörerna:
– Man kollar trängsel vid bord, toaletter och barer, skyltar, information om att hålla avstånd och hygienrutinerna i personalen.
Enligt Josefine Bäckström har Kungsbackas serveringsställen skött sig bra.
– De allra flesta tar det på jätteallvar och alla jobbar på bra. Har vi tyckt att det har varit trångt har de ändrat.
Kreativa lösningar
Under torsdagen besökte Josefine Bäckström och kollegan Yaneth Rosander Gottskärs hotell. Där har man glesat ut rejält bland borden, den stora salen som vanligen rymmer 140 gäster är nu anpassad för 80 åt gången. Det finns gott om toaletter så att köbildning kan undvikas, matgäster informeras om åtgärderna och all mat och dryck serveras till bordet, för att nämna några exempel.
– Det är många i branschen som är väldigt kreativa, så det är roligt att komma ut och se era rutiner. Det verkar inte vara några problem här, säger Josefine Bäckström.
Vad som däremot blir ett diskussionsämne är vad som gäller vid evenemang av typen middagsunderhållning. Den frågan ligger till grund för mötet.
I början av augusti har Gottskär hotell bjudit in en välkänd svensk artist för att underhålla middagsgäster med livemusik. Hotellchefen Anna Simonson och Martin Johansson från samarbetspartnern Westpoint event upplever att reglerna kring musikunderhållning för sittande middagspublik är otydliga. Hur många får befinna sig i lokalen vid den typen av evenemang?
– När det är konserter är det max 50 personer, men det här är inte en konsert. Underhållningen pågår bara under själva middagen, säger Martin Johansson.
– Det vore helt förödande om vi får nej på att ha fler än 50 gäster vid våra event, säger Anna Simonson.
Krockande lagstiftning?
Vad som definieras som konsert, och vad som sorterar under restaurangverksamhet, där antalet personer kan vara fler beroende på platsens förutsättningar, visar sig vara en hårfin tolkningsfråga. Medan Josefine Bäckström och Yaneth Rosander tror att Gottskär hotells musikunderhållningstillfällen skulle räknas som konserter, har Anna Simonson och Martin Johansson svårt att se skillnaden från en vanlig middag med musik i högtalarna, ur ett smittspridningsperspektiv. Det verkar finnas exempel både på evenemang som kunnat genomföras med större sittande middagspubliker och sådana som begränsats till 50 personer.
Det är dock inte kommunen som fattar beslut i frågan, utan polisen. Restaurangerna får söka tillstånd hos Polismyndigheten, varpå de kan skicka en remiss till kommunen som kan yttra sig om den aktuella verksamhetens förutsättningar. Med det som grund kan polisen bestämma om evenemanget är okej att genomföra.
Nu återstår det alltså att se hur det blir i fallet Gottskärs hotell. Som i så många andra situationer kopplade till coronaviruset handlar det om individuella bedömningar och tolkning.