MUSIK 2020-07-08 KL. 19:45

Frågetecken kring middagsunderhållning

Hur många personer får egentligen sitta i publiken när en artist spelar på en restaurang? När kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer besökte Gottskär hotell rådde delade meningar om svaret. För hotellet är saken helt avgörande för sommarens planer.

Frågetecken kring middagsunderhållning

TV-klipp och nyheterI onsdags, den 1 juli, trädde den nya tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft. Kommunerna har tidigare gjort tillsyner av hur reglerna efterföljs, men har i och med lagen fått större befogenheter och kan numera utfärda förelägganden. Kommunerna har även mandat att besluta om stängning om en verksamhet efter tillsyn inte åtgärdar problem som inspektörerna pekar på. Både förelägganden och förbud har tidigare utfärdats av regionernas smittskydd. 

Kommunens inspektörer gör regelbundna tillsyner på stadens restauranger, caféer och barer. Miljö- och hälsoskyddsinspektören Josefine Bäckström förklarar vad som gäller vid ”coronatillsyner”, som främst utförs av livsmedelsinspektörerna:

– Man kollar trängsel vid bord, toaletter och barer, skyltar, information om att hålla avstånd och hygienrutinerna i personalen. 

Enligt Josefine Bäckström har Kungsbackas serveringsställen skött sig bra.

– De allra flesta tar det på jätteallvar och alla jobbar på bra. Har vi tyckt att det har varit trångt har de ändrat.

Kreativa lösningar


Under torsdagen besökte Josefine Bäckström och kollegan Yaneth Rosander Gottskärs hotell. Där har man glesat ut rejält bland borden, den stora salen som vanligen rymmer 140 gäster är nu anpassad för 80 åt gången. Det finns gott om toaletter så att köbildning kan undvikas, matgäster informeras om åtgärderna och all mat och dryck serveras till bordet, för att nämna några exempel.

– Det är många i branschen som är väldigt kreativa, så det är roligt att komma ut och se era rutiner. Det verkar inte vara några problem här, säger Josefine Bäckström. 

Vad som däremot blir ett diskussionsämne är vad som gäller vid evenemang av typen middagsunderhållning. Den frågan ligger till grund för mötet.

I början av augusti har Gottskär hotell bjudit in en välkänd svensk artist för att underhålla middagsgäster med livemusik. Hotellchefen Anna Simonson och Martin Johansson från samarbetspartnern Westpoint event upplever att reglerna kring musikunderhållning för sittande middagspublik är otydliga. Hur många får befinna sig i lokalen vid den typen av evenemang?

– När det är konserter är det max 50 personer, men det här är inte en konsert. Underhållningen pågår bara under själva middagen, säger Martin Johansson. 

– Det vore helt förödande om vi får nej på att ha fler än 50 gäster vid våra event, säger Anna Simonson. 

Krockande lagstiftning? 


Vad som definieras som konsert, och vad som sorterar under restaurangverksamhet, där antalet personer kan vara fler beroende på platsens förutsättningar, visar sig vara en hårfin tolkningsfråga. Medan Josefine Bäckström och Yaneth Rosander tror att Gottskär hotells musikunderhållningstillfällen skulle räknas som konserter, har Anna Simonson och Martin Johansson svårt att se skillnaden från en vanlig middag med musik i högtalarna, ur ett smittspridningsperspektiv. Det verkar finnas exempel både på evenemang som kunnat genomföras med större sittande middagspubliker och sådana som begränsats till 50 personer. 

Det är dock inte kommunen som fattar beslut i frågan, utan polisen. Restaurangerna får söka tillstånd hos Polismyndigheten, varpå de kan skicka en remiss till kommunen som kan yttra sig om den aktuella verksamhetens förutsättningar. Med det som grund kan polisen bestämma om evenemanget är okej att genomföra. 

Nu återstår det alltså att se hur det blir i fallet Gottskärs hotell. Som i så många andra situationer kopplade till coronaviruset handlar det om individuella bedömningar och tolkning. 

TV-klipp och nyheter

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar
NYHETER 2024-07-23 KL. 11:45
Premium

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar

Allt fler drabbas av romansbedrägerier i Kungsbacka

Tält när stjärnorna gästar slottet
NYHETER 2024-07-22 KL. 21:40
Premium

Tält när stjärnorna gästar slottet

– De tycker om att det är enkelt

Succé för vintersport på is även i juli
NYHETER 2024-07-22 KL. 16:00
Premium

Succé för vintersport på is även i juli

"Första sommaren som vi inte smälter isen"

Framtidsdröm tar form – vingården utvecklas
NYHETER 2024-07-21 KL. 09:00
Premium

Framtidsdröm tar form – vingården utvecklas

"Gårdsförsäljning nödvändig för oss som företag"

Kungsbackalag i toppen efter lag-SM
SPORT 2024-07-20 KL. 18:51
Premium

Kungsbackalag i toppen efter lag-SM

Birgitta guidar vid bortglömd borg
KULTUR & NÖJE 2024-07-20 KL. 17:34
Premium

Birgitta guidar vid bortglömd borg

"Hunehals var mycket viktig för historien"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-07-23 KL. 15:00
Första starten för Beckman
Premium | NYHETER 2024-07-22 KL. 21:40
Tält när stjärnorna gästar slottet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.