
Det fick bli en digital handskakning när kommundirektör Malin Aronsson och lokalpolisområdeschef Krister Adolfsson, skrev under de nya Medborgarlöftena.
Ett tryggare Kungsbacka, säkrare trafik och mindre narkotika, är polisen och kommunens löfte till medborgarna, när årets Medborgarlöften idag skrevs under av kommundirektör Malin Aronsson och nytillträdde lokalpolisområdeschef Krister Adolfsson.
Det fick bli en digital handskakning när kommundirektör Malin Aronsson och lokalpolisområdeschef Krister Adolfsson, skrev under de nya Medborgarlöftena.
Trygghet i offentlig miljö
Trygghet i trafiken
Narkotikaprevention
Sedan 2010 har polis och kommun tecknat samverkansöverenskommelse i form av Medborgarlöften. Som vanligt är den upplevda tryggheten en viktig punkt. Löftena bygger på den stora medborgarenkäten och samtal med kommuninvånarna.
– Det är inte bara kommunen och polisen som gör det bättre utan alla och envars ansvar. Om vi får fler vuxna på stan, om alla tar avstånd från narkotika, så får vi det trygga och gynnsamma Kungsbacka vi vill ha, säger Lisa Andersson, M, kommunstyrelsens ordförande.
Kommundirektör Malin Aronsson nämner flera fullmäktigemål som ska vara ledande i arbetet. Det handlar om ekonomiskt och miljömässigt hållbart samhälle, men också det sociala.
– Begrepp som tillit och trygghet. Vi har områden som vi vet är otrygga och som vi arbetar med, säger Malin Aronsson.
Ytterligare ett fullmäktigemål är medskapande. Samverkan inom kommunen och myndigheter emellan ska utvecklas.
– Vi behöver hela tiden vara i takt med omvärlden. Vi har ett gott utgångsläge och ser det här som en särskild kraftsamling, säger Aronsson.
Krister Adolfsson är ny lokalpolisområdeschef i Kungsbacka sedan årsskiftet. Han undertecknade medborgarlöftena för 2021, liksom Malin Aronsson.
– Vi ska kunna jobba tillsammans långsiktigt men det är också oerhört viktigt att vi är synnerligen flexibla. Att vi med kort varsel och stor handlingskraft snabbt kan reagera på tendenser vi inte alltid kan förutse, säger Krister Adolfsson.
Som vanligt är trafiksäkerhet en angelägen fråga, och många klagar på störningar och buskörningar bland ungdomar.
– Medborgarlöftena handlar faktiskt om att vi från polisen får feedback på jobbet vi har gjort, jobbet vi gör och det vi borde göra. Utifrån den lägesbilden skapar vi ett antal löften som vi ska följa, säger Krister Adolfsson.
Årets tre teman är trygghet i offentlig miljö, trygghet i trafiken och narkotikaprevention.
Polisen lovar att genomföra minst en trafikkontroll i veckan på platser som medborgare tipsat om. Man ska också upprätta åtgärdsplaner med skolorna för att få bukt med problemet med körningar på skolgårdar och i närheten av skolor.
– 30 procent är ungdomar i vår kommun. Det är ganska stora kullar och därför ser vi ett stor problem just nu, säger Anna Lindqvist, områdespolis.
Arbetet mot narkotika bland unga, är nytt för Medborgarlöftena i år. Tillgängligheten är stor och ohälsan bland unga ökar. Fler använder tabletter och blandar sitt missbruk, enligt Anna Lindqvist.
Därför ska det finnas samordnare tillgängliga för att stötta skolorna och möjlighet att ta prata om narkotika i undervisningen. Det införs också ett föräldrabrev för att ge tips om föräldrakurser eller föreläsningar och för att sprida information.
Brevet skickas ut till föräldrar och vårdnadshavare genom v-klass och kommunens nyhetsbrev.
– Vi ska sträva efter föräldrarnas samtycke för samverkan (till exempel skola, socialtjänst och polis) om en ungdom testat positivt. Vi kommer också genomföra skolkontroller och har fem områdespoliser med ungdomsfokus och skola som prioritet, säger Anna Lindqvist.
När det gäller otrygga platser är Resecentrum kvar på listan.
– Vi kommer lova att se över möjligheten till ökad vuxennärvaro i det offentliga rummet, säger Maria Frykstedt, samordnare, lokala brottsförebyggande rådet.
Vilken typ av vuxennärvaro det kan handla om, kan man ännu inte svara på. Fältarbetare är dock inte vad som står i planeringen nu.
– Det finns olika former och vi får kika på det, därför har vi det som löfte.
Men hur mycket kan man beskära buskage och öka belysningen kring Resecentrum för att det ska kännas tryggt? Återkommande beskrivs platsen som otrygg.
– Vi har gjort väldigt mycket insatser och det vi kan från kommunens sida. Det är en svår nöt att knäcka och verkar handla om ett rykte att det är otryggt. Det handlar om de mjuka frågorna, hur vi kan öka tilliten till andra personer, säger Maria Frykstedt.
En annan plats som pekas ut är Badhusparken.
– Men också tunnlar som har bristande belysning, något som teknik jobbar regelbundet med, säger Maria Frykstedt.
KOMMENTERA ARTIKELN
Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.